Projecten

Diversiteit in de Buurttuin in Schiedam

Schiedam

In de Buurttuin wordt een nieuwe buurt in Schiedam. De buurt bevindt zich rondom Parkweg Midden in de wijk Nieuwland: tussen de binnenstad en het Beatrixpark. De verouderde flats in de buurt maken plaats voor nieuwe, toekomstbestendige woningen. Het plan bestaat uit 238 nieuwe, energiezuinige woningen, waarvan de helft bestaat uit rijwoningen voor gezinnen. De andere helft bestaat uit levensloopbestendige appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens.

Aantal woningen
238
Verdeling
60% sociale huur, 40% vrije sector huur- en koopwoningen
Opdrachtgever
Woonplus, gemeente Schiedam
Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen Wij Wonen

Van verouderde woningen naar een diverse buurt waar veel mensen zich thuis voelen

De oude portiekflats langs de Parkweg in Schiedam maken plaats voor een nieuwe en gevarieerde buurt. In de Buurttuin wordt een mix van koop- en huur woningen. 60% van de woningen bestaat uit sociale huurwoningen, die verhuurd worden door Woonplus. De overige 40% bestaat uit vrije sector huur- en koopwoningen. Door de variatie in woningtypes en prijzen is het voor bewoners mogelijk om binnen de buurt wooncarrière te maken. ”Zo maken we een buurt waar veel mensen zich thuis voelen en prettig kunnen wonen”, zegt Jeroen Roijers, projectontwikkelaar bij Van Wijnen.

Samenwerken aan een nieuwe buurt

De gemeente Schiedam en Woonplus hebben samen gezocht naar een geschikte nieuwe invulling van dit verouderde gebied in Nieuwland. Daarbij vindt de gemeente het belangrijk dat de
wijk gemengder wordt met verschillende type woningen.

In de Buurttuin is een van de ontwikkelingen die zorgen dat Schiedam nog mooier wordt. Samen met de opdrachtgevers, gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus, slaan we de handen in één als het gaat om het ontwikkelen van het gebied. Het gezamenlijke doel is om de wijk een impuls te geven.

“Het plan sluit uitstekend aan op de doelen van de gemeente en Woonplus. Voor ons is het belangrijk dat onze nieuwe huurders straks in een prettige, groene omgeving wonen, waar ze kunnen doorstromen. Door eengezinswoningen en appartementen te bouwen zorgen we voor een mix van bewoners. We geloven namelijk dat dat bijdraagt aan een fijnere buurt.”

Emile Klep, directeur van Woonplus.

Ook de buurt denkt mee

We bouwen niet alleen, we zijn ook betrokken bij de herontwikkeling van het gebied rondom de woningen. Daarom gaan we actief met de (toekomstige) buurtbewoners in gesprek over de invulling van de nieuwe buitenruimten. Op deze manier achterhalen we de behoeften van de verschillende doelgroepen in de buurt.

In de Buurttuin komen verschillende plekken die we samen met de buurt vorm gaan geven. Het moeten plekken worden met een geheel eigen karakter die tegemoetkomen aan de behoeften van de buurtbewoners. Denk hierbij aan een plek voor kinderen om te spelen, een pleintje waar ouders elkaar ontmoeten, een jeu-de-boulesbaan voor ouderen en voor de mensen met groene vingers kun je denken aan een moestuin.

Symbolische start van de bouw

Op 16 juli vond de symbolische start van de bouw plaats. Hierbij waren de Schiedamse wethouder Fahid Minhas, Directeur-bestuurder Emile Klep van Woonplus Schiedam, directeur Projectontwikkeling Arjan van Meijeren van Van Wijnen, een buurtbewoner en 5 buurtkinderen aanwezig.

Normaal gesproken is de start bouw een feestelijk moment wat we uitgebreid vieren met alle betrokken partijen. Vanwege de Coronamaatregelen werd er op aangepaste manier, deze keer in aanwezigheid van een klein gezelschap, stilgestaan bij de officiële start van het project.

Tijdens het startmoment beschilderden de aanwezigen een leeg bouwdoek. ‘Meedoen in de Buurttuin’ is de slogan die afgebeeld staat op het bouwdoek. De schilderactiviteit staat symbool voor de start van het project en is ook bedoeld om buurtbewoners aan te moedigen om mee te denken over de invulling van de buitenruimten.


We hebben het project ‘in de Buurttuin’ genoemd omdat het gebied rondom de nieuwe woningen een buurttuin wordt die de behoeften van de bewoners vervult. Het wordt een buurt voor iedereen, een plek waar jong en oud kunnen samenkomen.”

Arjan van Meijeren, Directeur Projectontwikkeling bij Van Wijnen

Duurzaam wonen in een groene buurt

Duurzaamheid is een heel belangrijk onderdeel van toekomstgericht bouwen. Dus maken we de woningen In de Buurttuin gasloos, energiezuinig en toekomstbestendig. Met de nieuwste techniek en bouwmethode zorgen we ervoor voor dat je huis uitstekend geïsoleerd is en op een verantwoorde manier wordt verwarmd én gekoeld. Je maakt er dan ook gemakkelijk een nul-op-de-meterwoning van. Ook aan de flora en fauna denken we. Met nestkasten bieden we de dieren uit de omgeving ook een veilige ‘haven’. Dat is weer goed voor de biodiversiteit in de buurt.

Gefaseerde bouw

Het bouwen gebeurt in vier fases. De eerste portiekflats zijn inmiddels gesloopt. We hopen begin volgend jaar te starten met de bouw. De eerste woningen worden in 2022 opgeleverd en de laatste oplevering vindt plaats in 2024.

Voor meer informatie over de koopwoningen kijk je op https://indebuurttuin.nl/

Andere projecten

Meer dan bouwen