Diversiteit in de Buurttuin in Schiedam

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Schiedam

Zuid-Holland

Aantal woningen
238
Verdeling
60% sociale huur, 40% vrije sector huur- en koopwoningen
Opdrachtgever
Woonplus, gemeente Schiedam
Type bouw
Ontwikkeling

In de Buurttuin is een nieuwe buurt in Schiedam. De buurt bevindt zich rondom Parkweg Midden in de wijk Nieuwland: tussen de binnenstad en het Beatrixpark. De verouderde flats in de buurt maken plaats voor nieuwe, toekomstbestendige woningen. Als buurtontwikkelaar zijn we verantwoordelijk voor zowel de (her)ontwikkeling van het gebied en de woningen als de bouw van de woningen.

Van verouderde woningen naar een diverse buurt waar veel mensen zich thuis voelen

De oude portiekflats langs de Parkweg in Schiedam maken plaats voor een nieuwe en gevarieerde buurt. In de Buurttuin is een mix van koop- en huur woningen. 60% van de woningen bestaat uit sociale huurwoningen, die verhuurd worden door Woonplus. De overige 40% bestaat uit vrije sector huur- en koopwoningen. Door de variatie in woningtypes en prijzen is het voor bewoners mogelijk om binnen de buurt wooncarrière te maken. ”Zo maken we een buurt waar veel mensen zich thuis voelen en prettig kunnen wonen”, zegt Jasper Meijs, projectontwikkelaar bij Van Wijnen.

Samenwerken aan een nieuwe buurt

De gemeente Schiedam en Woonplus zochten samen naar een geschikte nieuwe invulling van dit verouderde gebied in Nieuwland. Het uitgangspunt: een gemengde wijk met verschillende woningtypen. In de Buurttuin is één van de ontwikkelingen die zorgen dat Schiedam nog mooier wordt. Samen met de opdrachtgevers, gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus, slaan we de handen in één als het gaat om het ontwikkelen van het gebied. Het gezamenlijke doel is om de wijk een impuls te geven.

Emile Klep

Directeur bestuurder Woonplus

“Het plan sluit uitstekend aan op de doelen van de gemeente en Woonplus. Voor ons is het belangrijk dat onze nieuwe huurders straks in een prettige, groene omgeving wonen, waar ze kunnen doorstromen. Door eengezinswoningen en appartementen te bouwen zorgen we voor een mix van bewoners. We geloven namelijk dat dat bijdraagt aan een fijnere buurt.”

Ook de buurt denkt mee

We bouwen niet alleen, we zijn ook betrokken bij de herontwikkeling van het gebied rondom de woningen. Daarom gaan we actief met de (toekomstige) buurtbewoners in gesprek over de invulling van de nieuwe buitenruimten. Op deze manier achterhalen we de behoeften van de verschillende doelgroepen in de buurt.

In de Buurttuin komen verschillende plekken die we samen met de buurt vorm gaan geven. Het moeten plekken worden met een geheel eigen karakter die tegemoetkomen aan de behoeften van de buurtbewoners. Denk hierbij aan een plek voor kinderen om te spelen, een pleintje waar ouders elkaar ontmoeten, een jeu-de-boulesbaan voor ouderen en voor de mensen met groene vingers kun je denken aan een moestuin.

Duurzaam wonen in een groene buurt

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van toekomstgericht bouwen. We maken de woningen In de Buurttuin gasloos, energiezuinig en toekomstbestendig. Ook aan de flora en fauna denken we. Er komt veel groen in de buurt. Met nestkasten bieden we de dieren uit de omgeving ook een veilige ‘haven’. Dat is weer goed voor de biodiversiteit in de buurt.

Arjan van Meijeren

Directeur Projectontwikkeling bij Van Wijnen

“We hebben het project ‘in de Buurttuin’ genoemd omdat het gebied rondom de nieuwe woningen een buurttuin wordt die de behoeften van de bewoners vervult. Het wordt een buurt voor iedereen, een plek waar jong en oud kunnen samenkomen.”

Gefaseerde bouw

De eerste woningen zijn eind 2022 opgeleverd en de laatste oplevering vindt plaats in 2024.