Projecten

Duurzaam bouwen in Gorredijk

Gorredijk

Duurzaam bouwen in opdracht van woningcorporatie Elkien: Van Wijnen verduurzaamde de Heerenacker in Gorredijk 40 woningen volgens het Fijn Wonen-concept. De ‘nieuwe warme jas’ voor deze woningen werd in eigen beheer ontwikkeld als een compleet prefab product. Zo werd de duur van de werkzaamheden in en om de woning fors ingekort. Inmiddels zijn de woningen opgeleverd en genieten bewoners zoals Stefanie en haar kinderen Bart, Dinand en Senn van een prettig binnenklimaat met een duurzame stroomvoorziening waarbij voldoende energie opgewekt wordt om de woning te voorzien van energie inclusief het gebruik van de bewoners. Een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen met een zogenaamde ‘Nul op de Meter-woning’ als eindresultaat. Daarnaast is het straatbeeld van de Heerenacker enorm opgefrist.

Aantal woningen
40
Panelen per woning
28
Gasaansluitingen
0
Opdrachtgever
Woningcorporatie Elkien

Mijn mannen vonden het een belevenis

De verduurzaamde woning van Stefanie Burch uit Gorredijk is alweer even geleden opgeleverd, maar de bouwhelmen van de kinderen liggen nog voor het grijpen. Met name de jongste twee, Dinand (9) en Senn (6), zijn sinds de werkzaamheden op de Heerenacker, die in mei dit jaar van start gingen, gegrepen door het bouwvirus. De jongens stonden ’s morgens zonder mokken vroeg op, volgden de werkzaamheden op de voet en verdiepten zich in duurzaam bouwen.

De woning

Sinds 2011 woont Stefanie naar tevredenheid met haar drie kinderen, Bart, Dinand en Senn, op de Heerenacker in Gorredijk. “De sfeer in de buurt is goed, mijn kinderen en ik hebben het hier naar onze zin en voor de boodschappen en sportclub hoef je niet ver weg,” aldus Stefanie. De woning was wel wat verouderd en al sinds haar intrek werd in de wandelgangen gesproken over verbouwplannen van woningcorporatie Elkien. Dat er voor de in totaal 40 huishoudens iets stond te gebeuren, was dus geen verrassing. De mate waarin woningcorporatie Elkien uitpakte op het gebied van verduurzaming of duurzaam bouwen echter wél.

Verduurzaming

Met name ’s winters werd door de beslagen ramen, de tocht en het vocht in de woning duidelijk dat er behoefte was aan de verbetering van het binnenklimaat. De hoge energierekening was Stefanie een doorn in het oog net als de schimmelvorming achter de bank. Bij de bewonersinformatieavond in cultureel centrum De Skâns waar zij en haar buurtgenoten in november 2016 voor waren uitgenodigd, sloegen Van Wijnen en Elkien voor haar dan ook de spijker op de kop. Beide partijen presenteerden daar gezamenlijk hun plannen om de woningen te voorzien van een ‘nieuwe, beter geïsoleerde jas’. De nieuwe ‘jas’ of gevel zou samen met nieuwe installaties en zonnepanelen op het dak voor een prettiger leefklimaat en een vriendelijkere energierekening zorgen.

“Een keer extra overblijven op school of juist thuis kijken wat er veranderd was. We maakten er samen een verbouwfeestje van.”

Het bouwproces: duurzaam bouwen

Na de eerste bewonersinformatieavond volgden verschillende contactmomenten met bewonersconsulente Kiki Ongering en uitvoerder Henk Postmus van Van Wijnen. De thematiek duurzaam bouwen, de verbouwplannen en het verloop van het bouwproces werden stap voor stap uitgelegd en vragen werden beantwoord. Stefanie: “Kiki en Henk waren altijd bereikbaar. Maar verbouwen wordt pas ‘echt’ als de busjes de straat inrijden. In juni, vlak voordat het hier van start ging, greep het me wel even aan.”

Het uitvoeren van werkzaamheden in bewoonde woningen is altijd een inbreuk op de rust en privacy van bewoners. Sommige bewoners besloten gedurende de uitvoering van de werkzaamheden een paar dagen bij familie of vrienden te verblijven. Stefanie heeft die mogelijkheid ook overwogen, maar besloot zichzelf de klus van de verhuizing van drie kinderen te besparen. Bovendien hield zij liever zelf een oogje in het zeil en vonden haar kinderen het veel te spannend, leuk en interessant om hun huis te zien veranderen.

Stefanie hield de werkzaamhedenkalender en de informatie die Kiki en Henk haar gaven nauwgezet in de gaten. Zo wist zij van dag tot dag wat er in en om de woning stond te gebeuren en hoe intensief de werkzaamheden zouden zijn. Op basis van die informatie bepaalde zij het dagschema van de kinderen. “Een keer extra overblijven op school of juist thuis kijken wat er veranderd was. We maakten er samen een verbouwfeestje van.”Met de ongemakken die de werkzaamheden met zich meebrachten, ging zij inventief om. “Hoewel de jongens een paar dagen pizza of patat een prima idee vonden, vond ik koken en douchen in de wisselwoning een betere oplossing.” De sleutel van deze woning haalde zij op bij Henk, waarna de douchespullen net als op de camping in een tas gingen. “We hebben wat gegrapt met de buren.”

Het team

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders oftewel: uiteraard verliep niet alles volgens het boekje. Zo trok Stefanie bij Henk aan de bel toen zij haar zolder na een morgen werkzaamheden in een rommelige status terugvond. “Henk vond dat erg vervelend om te horen, sprak de verantwoordelijke persoon erop aan en zorgde er direct voor dat de zolder weer opgeruimd werd.” Later gooide ook een zomerse wolkbreuk nog wat roet in het eten. Doordat er vlak daarvoor graafwerkzaamheden waren uitgevoerd, verzamelde veel regenwater zich op het laagste punt: Stefanie’s schuur. “Ik voelde me wel wat bezwaard om Henk buiten werktijd te bellen. Maar ook toen reageerde hij vriendelijk en regelde hij dat de schuur vlot weer werd leeggepompt. Er staat echt een team voor je klaar.”

Dit team betrof een vaste club werknemers van Van Wijnen en co-makers. Zij raakten gedurende het project vorderde steeds beter op elkaar ingespeeld. “Bij de eerste woningen stond er ’s avonds met het plaatsen van de nieuwe gevels nog een bouwkraan in de straat. Bij mij waren ze daar gelukkig al rond 16:00 mee klaar,” vertelt Stefanie. Ook vond zij het een prettig idee dat er niet telkens nieuwe gezichten op de buurt en in haar woning aanwezig waren. “De werknemers waren toegankelijk en Senn en Dinand kenden veel van hen bij naam. Als ik een vraag had of er ergens een duimstok was blijven liggen, zetten zij hun bouwhelmen op en snelden richting Lammert, Philip, René, Kees of Henk.”

Een ervaring rijker

De jongens hebben het bouwproces als een grote ontdekkingstocht ervaren. Met name de steiger leek in de avonduren en in het weekend een interessante speelplaats. Daar was uitvoerder Henk het uiteraard niet mee eens. De jongens werden door hem streng toegesproken en de focus werd verlegd. De informatiematerialen werden uitgeplozen, houtjes werden verzameld en bouwwerken werden in de achtertuin getimmerd.

De jongens bleven de hele periode onverminderd enthousiast en figureerden laatst vol trots zelfs in een fotoshoot van het project. “Het liefst wil Senn de foto met de bouwvakkers prominent in de woonkamer hangen,” benoemt Stefanie, “maar dat lijkt me wat ‘over de top’. In zijn slaapkamer lijkt me een beter idee.” Tot slot zal Dinand binnenkort zijn spreekbeurt op school over duurzaam bouwen houden. Daarom gaat hij binnenkort nog een keer op kantoor bij Van Wijnen langs om zijn vragen aan het team te stellen.

Het afsluitende snertfeest

Inmiddels zijn alle 40 woningen aan de Heerenacker opgeleverd en dient Van Wijnen alleen nog de puntjes op de i te zetten met het oplossen van de opleverpunten. Stefanie ziet ook dat vol vertrouwen tegemoet: “De afspraken daarvoor zijn ingepland, dus dat komt wel goed.” Zelf is zij van start gegaan met de werkzaamheden die zij nog in de woning wil aanpakken: een nieuwe vloerafwerking in de woonkamer en wat stucwerkzaamheden.

Nu het ketenpark is opgebroken, de werkbusjes de wijk uit zijn en de gevels weer stralen, was het hoog tijd voor een gezamenlijke feestelijke afsluiting. In lijn met de weersomstandigheden werd er een snertfeest georganiseerd in de modelwoning. Het bouwteam genoot samen met de buurtbewoners van een door Kiki geserveerd kommetje snert, koffie of thee én huisgemaakte appeltaart. Voor die laatste versnapering was Stefanie de keuken ingedoken: “Na al dat harde werken, wilde ik nu ook graag wat terug doen voor het team.” Het snertfeest werd goed bezocht, was erg gezellig én de snert was op: een prima afsluiting van een roerige periode.

Wilt u meer weten over Fijn Wonen? Neemt u dan kijkje op de website of neem contact op.

“Na al dat harde werken, wilde ik nu ook graag wat terug doen voor het team.”

Bewoner Stefanie Burch bracht een zelfgemaakte appeltaart mee naar het afsluitende feest.

Andere projecten

Meer dan bouwen