Duurzaam en comfortabel wonen in Breukelen

Wonen

Renoveren

Breukelen

Aantal appartementen
153
Verduurzamen
Drie labelstappen
Routekaart
naar CO2 neutraal
Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken

Voor woningbouwvereniging Vecht en Omstreken verduurzamen we 153 appartementen aan de Schepersweg in Breukelen. Vier flats worden van binnen en buiten energetisch verbeterd en gerenoveerd. Op basis van goede ervaringen bij een eerder project is de samenwerking aangegaan in een ketensamenwerking met vaste co-makers.

Duurzaam én comfortabel

Verduurzamen van woningen krijgt van woningbouwvereniging Vecht en Omstreken de nodige aandacht. Dit was nodig om in 2020 aan gemiddeld energielabel B te komen. Maar er is ook verder gekeken, zo wordt de routekaart gevolgd om in 2030 gemiddeld label A te halen en uiteindelijk in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Bij deze uitdaging wordt niet aan de wensen van bewoners voorbij gegaan. Naast dat de woningen energiezuiniger worden, worden ze ook comfortabeler en gezonder. Bijvoorbeeld door minder tocht dankzij nieuwe kozijnen en voldoende frisse lucht dankzij een mechanische ventilatie. In de woningen worden ook alle toiletten vervangen en wordt asbesthoudend materiaal verwijderd. Bewoners konden zelf de keuze maken of zij hun badkamer en keuken willen laten renoveren.

Ervaring van bewoners

In een eerder stadium is een naastgelegen flat al op een vergelijkbare manier opgeknapt. In deze video zie je hoe de bewoners hier op terugkijken: Vernieuwde woning in één dag

Dronefoto appartementen aan de Schepersweg met omgeving

Samen met de bewoners

Bij onderhoudswerkzaamheden valt of staat het succes bij het contact met de bewoners. Dit loopt deels via een bewonerscommissie maar er is ook veel rechtstreeks contact voor individuele vragen of het plannen van afspraken. Onze bewonersbegeleiders hebben hier ruime ervaring mee waardoor ze vooraf vaak al weten wat de prangende vragen zullen zijn en welke antwoorden vooraf duidelijk moeten zijn.

Bij dit project moest 70% van de bewoners instemmen met de voorgestelde plannen voordat deze uitgevoerd konden worden. Om dit te behalen hebben we tijdens de warme opname al gesprekken gevoerd met bewoners om uit te leggen wat de werkzaamheden zouden inhouden. Binnen drie weken waren al meer dan 70% van de bewoners enthousiast.

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een leegstaande woning in één van de flats als eerste gerenoveerd om te dienen als voorbeeldwoning. Bewoners konden hier komen kijken om alvast een indruk te krijgen wat er in hun eigen woning ging gebeuren.

Dronefoto appartementen aan de Schepersweg

Ketensamenwerking: slim en goedkoper

Ketensamenwerking is voor ons meer dan een werkwijze. Wij geloven dat samenwerken de sleutel is om tot slimmere en betere oplossingen te komen. Wij zoeken daarom altijd naar leveranciers en co-makers die net als wij gericht zijn op het leveren van toegevoegde waarde voor de klant. Deze ervaring en manier van samenwerken zetten wij als strategische samenwerkingspartner ook in voor woningcorporatie Rochdale om in korte tijd een groot deel van de bestaande woningportefeuille naar gemiddeld energielabel B te krijgen.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Martijn Leijdekker