76 zorgwoningen in een meergeneratiebuurt

Woningcorporatie

Zorg

Nieuwbouw

Ermelo

Harderwijk

Zorgwoningen
76
Geen aardgas
energieneutraal
Nu in uitvoering
fase 1 (van 5)
Opdrachtgever
Zorggroep Noordwest-Veluwe
Architect
IAA Architecten

Samen met de Zorggroep Noordwest-Veluwe maken wij een bijzondere plek in Ermelo. De meergeneratiebuurt Oranjepark. De eerste fase van deze bijzondere plek bestaat uit 76 zorgwoningen en een gezamenlijke buurtkamer.

“Hier verrijst een buurtgemeenschap waar mensen met elkaar wonen en er bewust voor kiezen er actief voor elkaar te zijn. Nu en in de toekomst. Dat is toch prachtig!”

Margreet Kasper de Kroon – voorzitter raad van bestuur Zorggroep Noordwest-Veluwe

Jong en oud helpen elkaar

De komende jaren verrijst er op het bosrijke terrein in Ermelo een meergeneratiebuurt waarin jong en oud, vitaal en kwetsbaar, alleenwonenden en gezinnen samenleven en naar elkaar omkijken. Op een heel praktische manier helpen en versterken zij elkaar. Vrijwillig en op basis van wederkerigheid. In een prachtige woonomgeving die uitnodigt tot ontmoeting. Zowel de buurtkamer in dit gebouw als het park er omheen zullen van meet af aan als trekpleister fungeren voor de hele buurt. Jong en oud komen daar samen, voelen zich welkom en zijn bovendien volwaardig onderdeel van de buurtgemeenschap.

Dronefoto de meergeneratiebuurt Oranjepark

“Voor de bewoners van het Oranjepark is het straks vanzelfsprekend dat je er bent voor elkaar. Je hoort erbij en je doet ertoe. Ik ben er meer dan trots op de Zorggroep die dit, samen met alle partijen, in Ermelo voor elkaar gaat krijgen!”

Margreeth Kasper de Kroon – voormalig voorzitter raad van bestuur Zorggroep Noordwest-Veluwe

Woonzorgcentrum Kroondomein

In de zomer van 2018 zijn we gestart met de bouw van het energieneutrale woonzorgcentrum. Het gebouw met de naam Kroondomein vormt het hart van de meergeneratiebuurt Oranjepark. Deze 76 aardgasloze zorgwoningen worden medio februari 2019 bewoond.

De samenwerking met de Zorggroep Noordwest-Veluwe is er één die je niet vaak tegenkomt. Onze vaste partners IAA Architecten, Paulus Electro en Installatiebedrijf Gijsbertsen, werken net als ons rechtstreeks voor de Zorggroep Noordwest-Veluwe. Samen hebben we een bestaand zorgconcept doorontwikkeld tot een gasloos en zelfs energieneutraal woonzorgcentrum. Dit kan alleen wanneer we voortvarend en in goed vertrouwen samenwerken en elkaars kennis in vertrouwen delen.

Bouwen aan een sociale samenleving

Eenzaamheid onder ouderen groeit en er bestaan steeds meer eenpersoonshuishoudens. Deze ontwikkeling toont aan dat individualisering meer en meer een stempel drukt op onze manier van samenleven. De manier waarop we voor elkaar zorgen naar elkaar omkijken verandert. En dat komt niet altijd iedereen ten goede.

Maar als ondernemers en bouwers van ‘ruimte voor een beter leven’ dragen we liever bij aan oplossingen die de gevolgen hiervan beperken. In het Oranjepark krijgen mensen de mogelijkheid om langer ‘thuis’ te wonen. Misschien in een andere woning, maar wel op de plek waar ze zich prettig voelen en die voorziet in de nodige (zorg)behoeften.

Ook voor starters en gezinnen wordt het Oranjepark een plek om te wonen en te recreëren in een prachtige, bosrijke woonomgeving die uitnodigt tot ontmoeting. Door een divers aanbod in zowel sociale huurwoningen als koopwoningen is het Oranjepark toegankelijk voor iedereen.

Kroondomein

Energieneutraal en klaar voor de toekomst

In de samenwerking met Zorggroep Noordwest-Veluwe hebben we een gezamenlijke ambitie om duurzaamheid in de breedste zin van het woord centraal te stellen. Concrete doelen die hieruit voortkomen zijn bijvoorbeeld: een energieneutraal en aardgasloos woonzorgcentrum realiseren, regenwater bufferen en hergebruiken en een gezond leefklimaat creëren door autoverkeer ondergeschikt te maken. Hiermee komt in het Oranjepark het eerste energieneutrale woonzorgcentrum van Gelderland.

Impressie Oranjepark