Projecten

Een duurzaam kantoor voor Keukenhof

Lisse

De drie afzonderlijke ingangen van Bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse zijn vervangen door een nieuw entreegebouw. Sinds 23 maart 2017 fungeert dit gebouw als toegangspoort tot het park. Bezoekers kunnen er terecht voor alle faciliteiten, zoals de informatiebalie, het restaurant, de souvenirshop, toiletten en de EHBO-post. Ook het kantoor van Keukenhof is in het gebouw gevestigd.

“Het is leuk om vaak van bezoekers complimentjes te krijgen over ons nieuwe kantoor”

Bart Siemerink

Directeur

Aantal bezoekers
1 miljoen
Zonnepanelen
180
Oppervlakte
3.000 m2
Opdrachtgever
Bloemententoonstelling Keukenhof, Lisse
Architect
Mecanoo Architecten, Delft

Entreegebouw Keukenhof maakt beleving compleet

 

Ruim 32 hectare bloeiende bloembollen, bloemenshows, inspiratietuinen en evenementen. Om dit én meer mee te maken, komen jaarlijks zo’n miljoen bezoekers naar het bekendste lentepark ter wereld: Keukenhof. Een nieuw, duurzaam kantoor en entreegebouw, dat naadloos aansluit op de kwaliteit en het natuurlijke karakter van het park, maakt deze beleving compleet. Ook bij de bouw van het entreegebouw, die doorging in de twee maanden dat Keukenhof geopend was, stond de klantbeleving centraal. De bezoekers mochten geen enkele hinder ondervinden van de werkzaamheden. De bouwplanning was dan ook strak. “De grote klappen zijn voor het seizoen gemaakt om overlast tijdens de bloeiperiode tegen te gaan”, aldus directeur Bart Siemerink van Keukenhof. De grootste uitdaging in de bloeiperiode was het aanvoeren van materiaal. Alles moest voor of na opening geregeld worden.

Goede samenwerking

 

Met het nieuwe entreegebouw maakt Keukenhof een al langer gekoesterde wens waar: de drie afzonderlijke ingangen vervangen door één grote, aantrekkelijke entree die alle faciliteiten samenbrengt en recht doet aan het hoge kwaliteitsniveau van Keukenhof. Het gebouw voldoet tevens aan de behoefte om het grote aantal bezoekers te stroomlijnen.

In 2015 kreeg Van Wijnen de opdracht voor de realisatie van een duurzaam kantoor en entreegebouw. Siemerink: “Van Wijnen was coördinerend bouwpartner. Alle partijen hebben op een goede manier samengewerkt. Dit proces blonk uit in samenwerking.” Eén naam wil hij noemen. “Bij uitvoerder Jelle Bos liep ik regelmatig even binnen. Hij snapt wat de opdrachtgever wil en brengt zijn enthousiasme over naar de onderaannemers.”


“Iedere werknemer voelde dat hij iets bijzonders aan het maken was. De man op de werkvloer bepaalt de kwaliteit. Als zij voelen ‘dit is mijn gebouw’, dan is dat mooi. Dat past bij Keukenhof, zo willen wij werken.”

Bart Siemerink – directeur Keukenhof

Duurzaam kantoor met bijzondere kapconstructie

Het entreegebouw wordt gevormd door twee afzonderlijke delen die verbonden zijn door een overkapping van hout en glas. “Die kapconstructie is het meest bijzonder”, zegt uitvoerder Jelle Bos. “Er is gebruikgemaakt van houten dragende balken van maar liefst 32 meter lang. Hiermee is een ruime, overdekte toegangspoort gecreëerd.” Hout en glas vormen de basis van het gebouw, net als baksteen en koper. Allemaal natuurlijke materialen die het gebouw een moderne uitstraling geven. Het resultaat is een duurzaam kantoor en entreegebouw voor Keukenhof, dat naadloos op de omgeving aansluit.

Een toekomstbestendig entreegebouw

 

Met de natuurlijke, duurzame materialen kan het entreegebouw vele jaren vooruit. Toekomstbestendigheid past bij ons, zo laat Siemerink weten. “Wij zijn de natuur. Het gaat er niet om certificaten te verzamelen. Er is gekozen voor materialen en natuurlijke kleuren die passen bij het park. Ook zijn er goede energetische oplossingen voor warmte- en koudeopslag.” Onze gezamenlijke uitdaging lag in het behoud van het aanzicht. De duurzame toepassingen mochten daar geen afbreuk aan doen. Siemerink: “De zonnepanelen waren vanaf buiten te zien en dat wilden wij niet. Ze zijn teruggestuurd, de stand is een paar graden aangepast en nu zijn ze niet zichtbaar. Beleving, daar draait het bij ons om en dat voeren we door in de kleinste details.”

Andere projecten

Meer dan bouwen