Een nieuw schoolgebouw voor praktijkschool Pro Grotius

Leren

Onderwijs

Nieuwbouw

Renoveren

Delft

Zuid-Holland

Opdrachtgever
Gemeente Delft
Architect
Studio Huijgens

De meeste bestaande schoolgebouwen zijn nog steeds aangesloten op het gasnet. Maar gasloos bouwen is tegenwoordig de nieuwe norm. De gemeente Delft, opdrachtgever van dit project, heeft dan ook de doelstelling om duurzaam te renoveren, en waar het kan gasloos en circulair te bouwen. Praktijkschool Pro Grotius, onderdeel van scholengemeenschap Grotius College, heeft de primeur om de eerste gasloze school in Delft te zijn. Het compleet vernieuwde schoolgebouw is energiezuinig en klaar voor de toekomst. Ook de leerlingen genieten van de voordelen: hun nieuwe leeromgeving is veel comfortabeler dan voorheen.

Behoefte aan een nieuw schoolgebouw

Voorheen was het schoolgebouw van het Pro Grotius gevestigd aan de Aart van der Leeuwlaan in Delft. Dit schoolgebouw was echter sterk verouderd. Daarnaast was het aantal leerlingen sterk toegenomen de afgelopen jaren. Kortom: het was tijd voor een groter en moderner schoolgebouw.

In 2016 begonnen de Gemeente Delft en het schoolbestuur van de Praktijkschool met de zoektocht naar een geschikte locatie. Een mogelijke locatie werd gevonden aan de Vulcanusweg. Hier stonden een leegstaande kleuter- en lagere school, gebouwd in de jaren zestig en negentig.

Een gedeelte renoveren en een gedeelte nieuw bouwen. Dat bleek dé oplossing om deze twee bestaande scholen te transformeren tot één nieuw schoolgebouw.

Oud schoolgebouw

Mark Terlouw

Projectleider bij Van Wijnen

“Waar sloop eigenlijk voor de hand lag, koos de gemeente voor een meer uitdagende route: een combinatie van renovatie van de bestaande bouw met een stuk nieuwbouw ertussen. We hebben van twee losstaande schoolgebouwen één school gemaakt. Het bestaande pand is zodanig gerenoveerd dat het aan de normen van nieuwbouw voldoet.“

Meer mogelijkheden voor de leerlingen

Het Pro Grotius biedt een bijzondere vorm van voortgezet onderwijs. De leerlingen op de praktijkschool hebben een leerachterstand of kampen met sociaal-emotionele problemen. Ze hebben passend onderwijs met extra begeleiding nodig. Dat houdt vooral in dat de nadruk ligt op het leren langs de weg van de praktijk.

Het nieuwe gebouw is goed geïsoleerd. Door gebruik te maken van een warmtepomp wordt de temperatuur goed gereguleerd. Zelfs op warme zomerdagen is de binnentemperatuur nu aangenaam. Door de goede isolatie hoor je ook bijna geen omgevingsgeluiden van bijvoorbeeld langsrijdend verkeer. Leerlingen zijn daardoor minder snel afgeleid.

Patrick van der Mark

Locatie directeur van het Pro Grotius

“We hebben nu een aantal nieuwe lokalen. Met de extra ruimte in het nieuwe schoolgebouw konden we een winkel, restaurant, kapper en verzorgingslokaal toevoegen. Hierdoor hebben de leerlingen meer keuzemogelijkheden. De leerlingen zijn onwijs blij met het nieuwe gebouw. Je merkt ook echt dat ze trots op hun school zijn.”

Lees hier het volledige interview met Patrick van der Mark (locatie directeur van het Pro Grotius) en Mark Terlouw (projectleider bij Van Wijnen).