Projecten

Een plek voor ontmoeting

Heerenveen

Een metamorfose. Zo kunnen we de renovatie van het kantoorpand van woningcorporatie Accolade in Heerenveen wel noemen. In nauwe samenwerking met Accolade maakten we het pand toekomstbestendig, met veel ruimte voor samenwerking en ontmoeting. Bovendien is het kantoor geschikt voor Bewust Werken: een vorm van flexibel werken waarbij medewerkers steeds bewust kiezen welke werkplek het beste bij hun taak past.

“Ik ben razend trots op wat hier nu staat. Een plek om te zijn, om te ontmoeten. Een plek om vrolijk naar je werk te gaan.”

Rein Swart Voorzitter Raad van Bestuur Accolade

Woonwinkel
Urban hotspot
Basis voor inspiratie
The Natural Step
Eigen werkplekken
0
Opdrachtgever
Accolade, Heerenveen
Architect
Studio OAK, Heerenveen

Co-creatie van medewerkers, inwoners en ondernemers

Accolade werkt vanuit twee naastgelegen gebouwen: een voormalig en monumentaal schoolgebouw dat dienst deed als het kantoor en een modern pand waar zich de woonwinkel bevond. Voor de renovatie werkten we intensief met Accolade samen. We vormden een ontwerpteam met een aantal van hun medewerkers, de architect, landschapsarchitect, onderaannemers en installateurs. Inwoners en ondernemers uit Heerenveen kregen eveneens de mogelijkheid om mee te werken aan de uitwerking van het kantoorpand. Dit alles leidde tot een verrassend ontwerp met veel openheid, kleurrijke accenten en bijzondere ruimten. Hoogtepunten zijn de bruisende en publiekelijk toegankelijke kantine ‘Het Plein’ en de dynamische werkplekken in de voormalige gymzaal.

“We wilden het gebouw niet zelf ontwerpen, maar daarvoor een team samenstellen van mensen uit Heerenveen.”

Roelof Faber

Samenwerken en ontmoeten

Met de renovatie pleegden we het nodige onderhoud aan de gebouwen. Ook ging Accolade over op ‘Bewust Werken’. Bij dit concept heeft niemand een vaste werkplek. Medewerkers werken samen in grote en kleine ruimten – elk met een eigen sfeer, afgestemd op de functie en de gebruikers. Om deze ruimten te creëren, braken we wanden van verschillende klaslokalen door. Vensters zorgen voor transparantie en zichtbaarheid vanaf de gangen.

De voormalige woonwinkel is getransformeerd tot ‘urban hotspot’, ingericht met gebruikte zeecontainers en zithoeken. Hier kunnen starters en ondernemers zich vestigen en samenwerken.

Focus op hergebruik en lokaal

Als woningcorporatie van 16.000 woningen kan en wil Accolade verschil maken in de regio. Stap voor stap maakt Accolade haar panden steeds toekomstbestendiger. Het eigen kantoor is daarvan een schoolvoorbeeld. De principes ‘hergebruik’ en ‘lokaal’ staan in dit gebouw centraal. Voor de inrichting is bijvoorbeeld hout gebruikt uit gesloopte woningen in Joure. Meubilair is hergebruikt of vervaardigd uit EcoBoard. Dit is een biobased plaatmateriaal gemaakt uit land- en tuinbouwreststromen als stro, riet of tomatenloof. Het decoratieve plaatmateriaal in de keuken is afgewerkt met biologische laminaten en voor de wand- en plafondisolatie zijn (natuurlijke) restproducten gebruikt. Zonnepanelen en energiezuinige maatregelen dragen aan de toekomstbestendigheid van het gebouw bij.

“In het vernieuwde kantoor hebben we aanzienlijk minder energieverbruik en verspilling. Ook bieden we plek aan medewerkers die nu op andere locaties in Heerenveen werken. Zo verlagen we onze bedrijfskosten.”

Rein Swart,

De plek van Rein Swart

De plek van Rein Swart, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Accolade. Niet alleen vertelt hij over de metamorfose van hun bijzondere kantoor in Heerenveen, hij vertelt vooral ook waar hij zelf in gelooft: “Een plek om te ontmoeten, om vrolijk naar je werk te gaan.”

Deze video is gemaakt in het kader van ons 111-jarige bestaan, waarin we de mensen die wonen, zorgen, werken en leven in de gebouwen die wij hebben gemaakt, vragen wat deze plek voor hen betekent. Wat kunnen we leren van hun verhalen? Meer weten? Kijk op de pagina #PLEK.

Andere projecten

Meer dan bouwen