Nieuwbouw Sporthal Nijlân

Recreëren

Beheren

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Friesland

Heerenveen

Leeuwarden

Een unieke samenwerking: Sporthal Nijlân

Hoe een balletje kan rollen… Recht op het doel af, weet voetbalvereniging CSV de Leeuwarder Zwaluwen (LZ) – als je maar samenwerkt. In 2019 kreeg de club een splinternieuw onderkomen, gebouwd door Van Wijnen: sporthal Nijlân Leeuwarden. De nieuwbouw is een rechtstreeks initiatief van Van Wijnen en de voetbalclub.

Toekomstbestendig en multifunctioneel sportcomplex

Voorzitter van de LZ Jan Adema: “Onze huisvesting was zwaar verouderd. De wens was nieuwbouw, maar hoe? Van Wijnen was als bouwer al actief in de wijk Nijlân. En wij dachten: misschien moeten we eens met projectleider Arjen Oosting om tafel. Een goede zet. Van Wijnen verraste ons met een prachtig ontwerp –  een samenwerking tussen ALB Surroundings en Alynia Architecten – voor een gasloos, nul-op-de-meter gebouw. Een toekomstbestendig, multifunctioneel sportcomplex waar niet alleen wij, maar ook scholen, wijkcentra, sportverenigingen en het CIOS onderdak kunnen vinden. Onze gezamenlijke presentatie met Van Wijnen viel bij de gemeente Leeuwarden in goede aarde. Ook de financiering via ABN AMRO hebben we in samenwerking met Van Wijnen gerealiseerd. Het nieuwe energiezuinige en gasloze complex is inmiddels klaar. Het is geweldig dat Van Wijnen zich als zo’n goede partner laat zien en vertrouwen toont. Als club alleen hadden we dit nooit gekund. De toekomst van onze vereniging is hiermee verzekerd. We hebben zelfs alweer nieuwe leden!”

Groepsfoto

Een betekenisvolle plek

Het  project had een unieke samenwerking die niet alleen gezorgd heeft voor een duurzaam gebouw, maar ook een duurzame samenwerking en financiering. Arjen Oosting, adjunct-directeur projectontwikkeling Van Wijnen legt uit: ‘In het kader van de transformatie die de wijk Nijlân doormaakt, ontwikkelden wij een betekenisvolle plek dichtbij bewoners en gebruikers waar heel veel dingen samen komen. Niet alleen betekenisvol vanwege de multifunctionele inzetbaarheid van het sportpark, maar ook vanwege de energiezuinige bouw en een nieuwe wijze van financiering van de sporthal. Het complex is gasloos en op het dak liggen circa 800 m² aan zonnepanelen. Daarnaast is de sporthal, bestaande uit drie los te gebruiken gymzalen, ondergebracht in een Stichting met wortels in de wijk Nijlân. De ABN AMRO financiert de sporthal, BV Sport huurt en exploiteert de hal en na 30 jaar is de lening compleet afgelost en gaat de sporthal over naar de gemeente. Het onderhoud en energie is voor deze periode geborgd door Van Wijnen waardoor het complex er altijd goed bij staat. Als je al die thema’s aan elkaar verbindt, heb je een hele betekenisvolle plek voor de wijk, leden, verenigingen en scholen. Voor heel Leeuwarden. Kortom, een prachtige samenwerking waar we met alle betrokken partijen trots op mogen zijn.’

Groep kinderen drukt op knop Sporthal Nijlân

Arjen Oosting

Hoofd Ontwikkeling bij Van Wijnen

“Ik ben erg blij dat onze intensieve voorbereiding en samenwerking met o.a. Jan Adema, voorzitter van voetbalvereniging CSV de Leeuwarder Zwaluwen, er toe heeft geleid dat Van Wijnen dit veelzijdige, energieneutrale complex heeft kunnen realiseren.”

Een kijkje op de bouw

In april 2019 organiseerden we een ‘open bouw’ voor omwonenden en toekomstige gebruikers de ruimte om ze kennis te laten maken met de nieuwe hal en om ze te enthousiasmeren om gebruik te maken van de sporthal.

De opening

De opening vierden we op 13 september 2019. Hier werden door middel van rondetafelgesprekken onder leiding van Geert van Tuinen, uitgebreide gesprekken gevoerd over het ontstaan, de samenwerking en de toekomst van de sporthal Nijlân.

Terugblikken met Jan Adema

“Ik kijk terug op een hele bijzondere samenwerking met Van Wijnen. Dat is uniek geweest, omdat we een hele nieuwe manier van projectontwikkeling zijn begonnen. Acht jaar geleden begonnen wij als voetbalclub en vanaf 2013 zaten we al met Van Wijnen om tafel. Samen met Van Wijnen hebben we ons idee uitgewerkt en later pas gepresenteerd aan de gemeente en het onderwijs. We hebben de rollen dus omgedraaid. Ik ben heel trots dat het zo goed gelukt is en dat de samenwerking zo plezierig was, buiten het traditionele gevoel in de bouwkolom om. Normaal krijg je zo’n samenwerking niet snel voor elkaar”, vertelt Jan Adema. Wat betekent deze plek nu voor jou? “Ik had de droom dat er nieuwbouw zou komen voor ‘the next generation’. De club, wijk, omgeving en onderwijs zullen hier heel veel plezier van hebben. Er staat iets voor de toekomst en daar ben ik heel erg blij mee en trots op. In november 2019 kan ik met een gerust hart mijn periode als voorzitter afsluiten.”

Jens Dijkstra, Jan Adema, Pieter Wierenga
Jens Dijkstra, Jan Adema, Pieter Wierenga

Het eindresultaat