Projecten

Een unieke samenwerking: Sporthal Nijlân

Leeuwarden

Hoe een balletje kan rollen… Recht op het doel af, weet voetbalvereniging CSV de Leeuwarder Zwaluwen (LZ) – als je maar samenwerkt. In 2019 krijgt de club een splinternieuw onderkomen, gebouwd door Van Wijnen: sporthal Nijlân Leeuwarden. De nieuwbouw is een rechtstreeks initiatief van Van Wijnen en de voetbalclub.

“Van Wijnen verraste ons met een prachtig ontwerp voor een gasloos, nul-op-de-meter gebouw. Een toekomstbestendig, multifunctioneel sportcomplex waar niet alleen wij, maar ook scholen, wijkcentra, sportverenigingen en het CIOS onderdak kunnen vinden.”

Jan Adema Voorzitter CSV de Leeuwarder Zwaluwen

Toekomstbestendig en multifunctioneel sportcomplex

Voorzitter van de LZ Jan Adema: “Onze huisvesting was zwaar verouderd. De wens was nieuwbouw, maar hoe? Van Wijnen was als bouwer al actief in de wijk Nijlân. En wij dachten: misschien moeten we eens met projectleider Arjen Oosting om tafel. Een goede zet. Van Wijnen verraste ons met een prachtig ontwerp –  een samenwerking tussen ALB Surroundings en Alynia Architecten – voor een gasloos, nul-op-de-meter gebouw. Een toekomstbestendig, multifunctioneel sportcomplex waar niet alleen wij, maar ook scholen, wijkcentra, sportverenigingen en het CIOS onderdak kunnen vinden. Onze gezamenlijke presentatie met Van Wijnen viel bij de gemeente Leeuwarden in goede aarde. Ook de financiering via ABN AMRO hebben we in samenwerking met Van Wijnen gerealiseerd. De bouw is inmiddels gestart. Het is geweldig dat Van Wijnen zich als zo’n goede partner laat zien en vertrouwen toont. Als club alleen hadden we dit nooit gekund. De toekomst van onze vereniging is hiermee verzekerd. We hebben zelfs alweer nieuwe leden!”

 “Ik ben erg blij dat onze intensieve voorbereiding en samenwerking met o.a. Jan Adema, voorzitter van voetbalvereniging CSV de Leeuwarder Zwaluwen, er toe heeft geleid dat Van Wijnen dit veelzijdige, energieneutrale complex kan realiseren.”

Arjen Oosting – Hoofd Ontwikkeling bij Van Wijnen


 

Een betekenisvolle plek

 

Het  project is een unieke samenwerking die niet alleen zorgt voor een duurzaam gebouw, maar ook een duurzame samenwerking en financiering. Arjen Oosting, adjunct-directeur projectontwikkeling Van Wijnen legt uit: ‘In het kader van de transformatie die de wijk Nijlân doormaakt, ontwikkelden wij een betekenisvolle plek dichtbij bewoners en gebruikers waar heel veel dingen samen komen. Niet alleen betekenisvol vanwege de multifunctionele inzetbaarheid van het sportpark, maar ook vanwege de energiezuinige bouw en een nieuwe wijze van financiering van de sporthal. Het complex wordt gasloos en op het dak komen circa 800 m² aan zonnepanelen te liggen. Daarnaast wordt de sporthal, bestaande uit drie los te gebruiken gymzalen, ondergebracht in een Stichting met wortels in de wijk Nijlân. De ABN AMRO financiert de sporthal, BV Sport huurt en exploiteert de hal en na 30 jaar is de lening compleet afgelost en gaat de sporthal over naar de gemeente. Het onderhoud en energie is voor deze periode geborgd door Van Wijnen waardoor het complex er altijd goed bij staat. Als je al die thema’s aan elkaar verbindt, heb je een hele betekenisvolle plek voor de wijk, leden, verenigingen en scholen. Voor heel Leeuwarden. Kortom, een prachtige samenwerking waar we met alle betrokken partijen trots op mogen zijn.’

 

 

Een kijkje op de bouw bij Sporthal Nijlân Leeuwarden

 

Samen bouwen we aan een betekenisvolle plek bij de nieuwe gasloze en energieneutrale Sporthal Nijlân in Leeuwarden. Vrijdag 5 april krijgen omwonenden en toekomstige gebruikers de ruimte om kennis te maken met het nieuwe sportpark.  ‘We hebben een heel mooi park en allerlei verenigingen en scholen om ons heen. Het biedt heel veel perspectief om nog veel meer te gaan sporten en bewegen hier op het sportpark’, aldus Jan Adema, voorzitter Leeuwarder Zwaluwen.

Andere projecten

Meer dan bouwen