Renovatie woningen Winterswijk en omgeving

Woningcorporatie

Renoveren

Eibergen

Winterswijk

Aantal woningen
600
Energielabelsprong
minimaal label B
Renovatietijd per woning
5 dagen
Opdrachtgever
De Woonplaats

Energielabel sprongen in slechts vijf dagen met ‘Dikke Jas aanpak’

Voor 2021 moesten huurwoningen gemiddeld energielabel B hebben. Veel woningcorporaties hebben hun woningen versnipperd over wijken en straten. De meeste oplossingen voor energetische woningverbetering zijn echter gericht op het aanpakken van volledige wijken, straten of complexen. Zogenaamd versnipperd bezit aanpakken vergt namelijk nogal wat qua organisatie en flexibiliteit. Toch deed Van Wijnen de renovatie van 600 woningen in Winterswijk en omgeving in opdracht van De Woonplaats.

“Als bewoners na verloop van tijd vragen of we op de koffie komen; dat geeft de ultieme voldoening van een ingrijpend project waar we samen met onze co-makers aan werken.”

Ilse Töpfer – Bewonersbegeleider

Hans Ebbekink

Bedrijfsleider Van Wijnen Eibergen

“Samen met co-makers elkaar aansporen om met slimme energetische oplossingen te komen die in het belang zijn van de verhuurder én de huurder; zo blijven we het Dikke Jas concept verder ontwikkelen!”

Logistieke trein

Met ons slimme verduurzamingsconcept kunnen we woningen afzonderlijk van elkaar verbeteren wat betreft het energielabel in slechts vijf dagen. Iedere woning is anders en bijna iedere bewoner heeft andere wensen; daar spelen we op in. Per woning bekijken wij wat nodig is om het gewenste energielabel te behalen. We gaan vervolgens als een logistieke trein langs de verschillende woningen. Dit is mogelijk in zowel bewoonde als onbewoonde staat.

Hans Ebbekink, bedrijfsleider bij Van Wijnen, legt uit hoe dat mogelijk is: “Wij zijn als organisatie zo ingericht dat we zowel grote complexe nieuwbouwopgaven kunnen realiseren als kleine verbouwingen, dagelijks onderhoud en reparatieverzoeken. Onze professionele beheer- en onderhoudstak heeft locaties door heel Nederland. We beschikken dus over de efficiency van een nieuwbouwer én de flexibiliteit en creativiteit van een lokaal onderhoudsbedrijf. Voor De Woonplaats was deze veelzijdigheid een belangrijke reden om de samenwerking met ons aan te gaan. Want naast het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad (één voor één) heeft De Woonplaats ook behoefte aan nieuwe energiezuinige woningen.”

Rijhuis met banner vlag Dikke Jas

Renovatie woningen Winterwijk verbetert energielabel

Onder de naam ‘Dikke Jas’ zijn we vier jaar geleden gestart met de renovatie woningen Winterswijk. Het gaat om 180 sociale huurwoningen. Inmiddels hebben we al zo’n 600 woningen in omliggende plaatsen verbeterd met deze aanpak. Maatregelen die we (kunnen) uitvoeren om een woning naar minimaal Label B te krijgen zijn: dakisolatie, ventilatieroosters, vraag gestuurde CO2 ventilatie, spouwmuurisolatie, vervangen enkel glas door HR++ glas, slimme meter, kierdichting, bodemisolatie en zonnepanelen.

De logistieke trein die ‘Dikke Jas’ tot een succes maakt, is alleen mogelijk door intensieve samenwerking met onze lokale co-makers, zoals installateur Hendriksen, schilders Rudie Jansen en Takkenkamp en Isotechniek. Iedere co-maker voelt zich verantwoordelijk om de klus te klaren. Doordat we elkaar goed kennen, zijn we ook goed op elkaar ingespeeld.

Bouwer bezig met werkzaamheden aan het plafond

“Een gemoedelijk traject waarbij de overlast beperkt was. Wij zijn tevreden!”

De heer Te Kempel – Bewoner

Thuis bij bewoners

Daarnaast zetten we een eigen bewonersbegeleider in om de bewoners mee te nemen en te begeleiden in dit traject wat ook onvermijdelijk overlast met zich meebrengt. We besteden dan ook aandacht aan hoe bewoners de gerenoveerde woning zo kunnen gebruiken dat er ook optimaal energie bespaard wordt. Om de woningen van binnenuit te verbeteren moeten we gedurende vijf dagen bij de bewoners naar binnen. “Wij begrijpen als geen ander dat dit niet vanzelfsprekend is voor bewoners. Wij passen ons aan en denken actief met de bewoner mee. Moeten er bijvoorbeeld spullen verplaatst worden, dan steken we hiervoor ook graag onze handen uit de mouwen. Door onze goede intenties te tonen, veel en duidelijk te communiceren en echt klaar te staan voor de bewoners nemen we al veel overlast weg”, aldus Hans Ebbekink.

Werkzaamheden afzetting asbest op een zolder tijdens renovatie woningen Winterswijk.

“Door mijn leeftijd zag ik op tegen de uitvoering, maar het is mij gigantisch meegevallen!”

Mevrouw Aarnink-Hijink – Bewoner

Communicatie

Bewonersbegeleider bij Van Wijnen Ilse Töpfer: “In Winterswijk waren de bewoners in het begin wat huiverig voor alle werkzaamheden. Mensen van rond de 80 jaar vroegen zich af of het allemaal wel nodig was. Toch hebben we in de wijken ambassadeurs gevonden die samen met ons de twijfelende bewoners hebben overtuigd. We komen van allerlei verschillende mensen tegen met verschillende achtergronden. Daar spelen we ook actief op in door de manier waarop we communiceren. In Winterswijk werden de communicatie en de werkzaamheden van onze timmermannen als zeer prettig ervaren en gemiddeld beoordeeld met een dikke 8,5!”

Twee mensen bij banner dikke jas

Meer weten over onze vestiging Eibergen?