funda Huis – gebouw van data en dromen

Woningcorporatie

Ontwikkelen

Dromen en wensen
Rijtjeshuis dat voelt als een kasteel
Locatie
Doet uw gemeente mee?
Vraaggestuurd ontwikkelen
Big data
Architect
Heren 5 architecten, Dingeman Deijs Architects
Woonoplossing
Vrij Wonen

Het funda Huis

De droom wordt werkelijkheid: we gaan het funda Huis echt bouwen. In welke gemeente dit gebeurt, dat is nog de vraag. Op dit vinden verdiepende gesprekken plaats.

Dit project is een unieke kans voor een gemeente om samen met andere sterk gemotiveerde ketenpartners te experimenteren met vraaggestuurd ontwikkelen. Wij zijn daarbij bereid intensief samen te werken en de traditionele aanpak en werkwijze los te laten. Dit met als doel om samen een project neer te zetten dat echt aansluit bij de wensen van inwoners van de betreffende gemeente. Daarnaast brengt het realiseren van het funda Huis de gemeente natuurlijk veel positieve media-aandacht.

Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld

“Het funda Huis maakt het concept ‘ruimte’ visueel en geeft een invulling aan datgene waar zoekers behoefte aan hebben”

Rijtjeshuis dat aanvoelt als een kasteel

Woningzoekers dromen van een kasteel, zoeken een vrijstaande woning en kopen een rijtjeshuis. Dit blijkt uit de big data van funda. Zij vroegen zich af: kun je met deze data een huis ontwerpen? Architecten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld kregen de opdracht om op basis van funda’s big data het droomhuis van Nederland te ontwerpen. Een rijtjeshuis met het ruimtelijke gevoel van een kasteel. Gemaakt van data en dromen van woningzoekers in ons land.

Droom, wens en realiteit verenigen

Het project is uit nieuwsgierigheid geboren. We zijn klaar voor de volgende stap: van big data naar bouwtekening. Dit is een mooi moment om het funda Huis – als symbool van vraaggestuurd ontwikkelen – echt te gaan realiseren in een wijk in Nederland. Samen met funda, Heren 5 architecten, Dingeman Deijs Architects en nieuwbouwplatform Nieuw Wonen Nederland realiseren wij een huis waarin droom, wens en realiteit met elkaar worden verenigd. Het funda Huis is uniek, het biedt de ruimte van het kasteel en is toch zo ontworpen dat het in elke straat met rijtjeshuizen ingepast zou kunnen worden.

Funda Huis vanuit achtertuin

Vraaggestuurd ontwikkelen

Met de bouw van het funda Huis in een lokaal nieuwbouwproject willen we de discussie over vraaggestuurd ontwikkelen aanzwengelen in de bouwketen. Ons doel is te inspireren, de samenwerking in de keten te bevorderen en met verschillende partijen tot een methodiek komen voor vraaggestuurd ontwikkelen. Wij geloven dat door te werken met big data we tot verrassende(bouw)vormen komen. Door intensief samen te werken met ketenpartners in een lokaal project. Op basis van elkaars data, kennis en expertise. Hiermee creëren we omgevingen die echt passen bij de lokale markt, gezonder en beter zijn, voor nu én de toekomst.