Renovatie Geeren-Noord, Breda

Wonen

Renoveren

Breda

Noord-Brabant

Aantal gerenoveerde appartementen
305
Duurzaamheidslabel
Van label E naar B
Oplevering
Juni 2020
Opdrachtgever
WonenBreburg

Voor WonenBreburg heeft Van Wijnen groot onderhoud gedaan aan 305 appartementen in de Bredase wijk Geeren-Noord. In de complexe wijk zijn de woningen energetisch aangepakt. De woningen zijn gasloos gemaakt en aangesloten op de stadsverwarming. Tevens zijn badkamer, keuken en toilet aangepakt en kozijnen vervangen. Doordat de woningen in strangen werden uitgevoerd, is er vooraf een proefstrang gemaakt en een hele zorgvuldige planning. Met de werkzaamheden is het energielabel van de appartementen verbeterd van E naar B.

Niet slopen, maar renoveren

Ze stonden op de nominatie om te worden gesloopt, de 8 verouderde flatgebouwen in de wijk Geeren Noord te Breda. Woningcorporatie WonenBreburg besloot echter om de complexen nieuw leven in te plaatsen door groot onderhoud te laten plegen. Zowel van binnen als van buiten werden de appartementen grondig aangepakt om ervoor te zorgen dat het weer prettig wonen werd.

Volledig ontzorgen

Waar Geeren Noord in de jaren ’60 nog bekend stond als een vooraanstaande buurt, is dat nu niet meer het geval. Men ziet het nu als een ‘zwakkere’ wijk met overlast, die herhaaldelijk negatief in het nieuws is geweest. Des te belangrijker was het om deze buurt een facelift te geven, waarbij bewoners weer met elkaar werden verbonden. De taak aan Van Wijnen, naast het leveren van kwaliteit, was dan ook om zowel de opdrachtgever als de bewoners volledig te ontzorgen. Om die reden is er continu intensief gecommuniceerd met beide partijen, wat zijn vruchten heeft afgeworpen. De sociale controle in de wijk is groot, wat er ook voor zorgde dat buurtbewoners betrokken konden worden bij het project. Dit heeft als resultaat dat men minder naast elkaar is gaan wonen, maar meer mét elkaar woont door dit project. De samenwerking en het vertrouwen tussen alle partijen heeft hierin een belangrijke stempel gedrukt.

Van energielabel E naar B

Je zou het bijna vergeten door hoe soepel dit project verliep in de wijk, maar er werd naast de verbinding in de wijk, ook resultaat geboekt als het gaat om het renovatieproject. De renovatie van de woningen werd in strangen uitgevoerd, dus er is eerst een proefstrang gemaakt waarna een zorgvuldige planning kon worden opgesteld. De woningen zijn flink aangepakt: ze zijn gasloos gemaakt en aangesloten op stadsverwarming. De badkamer, het toilet en de keuken zijn verbouwd en de kozijnen zijn vervangen. Er werd onverwacht extra houtrot en betonrot aangetroffen, maar dat vormde geen bedreiging voor de planning. Ook moesten de kozijnen aan de achterzijde worden vervangen via een hoogwerker, wat een uitdaging was. Nadat de werkzaamheden binnen de gestelde termijn werden opgeleverd, kregen de appartementen energielabel B waar dat ervoor E was.

De betrokkenheid van de bewonersbegeleiders en de communicatie tijdens dit project heeft ervoor gezorgd dat de renovatie positief heeft uitgepakt voor de buurt én haar bewoners.