Grote renovatie met nieuwbouwoplossing voor wijk Schöneveld

Woningcorporatie

Beheren

Nieuwbouw

Renoveren

Deventer

Doetinchem

Meerdere disciplines
WDW Wijkaanpak, Van Wijnen Deventer, Fijn Wonen
Renovatie
260 woningen
Multifunctionele nieuwbouw
8 woningen
Opdrachtgever
Sité Woondiensten

In april 2017 kregen wij vanuit Sité Woondiensten de vraag om invulling te geven aan de renovatie opgave die er lag in Schöneveld. In totaal verduurzaamden we 260 woningen verdeeld over drie fasen. Het resultaat voor de bewoners: een energiezuiniger en comfortabeler thuis. Vooraf zijn we te gast geweest bij bewoners om hun woonwensen op te halen. Deze hebben we zoveel mogelijk vertaald in het renovatievoorstel met als extra oplossing: sloop en nieuwbouw.

Michèle de Ruiter, strategisch manager Ontwikkeling en Wonen bij Sité Woondiensten: “We zijn altijd op zoek naar partners die de toegevoegde waarde zien van een duurzame samenwerking met een corporatie én haar huurders. Van Wijnen begrijpt heel goed wat hiervoor nodig is. Door deze succesvolle samenwerking kunnen bewoners in Schöneveld genieten van een woning die helemaal klaar is voor de toekomst.”

WDW Wijkaanpak(ontwikkelt een wijkvisie en wijkplan voor een energietransitie in een wijk) boog zich over de bredere wijkaanpak waar Schöneveld onderdeel van is. Van Wijnen deed de uitvoering. En het laatste puzzelstuk werd ingevuld door Fijn Wonen – het woonproduct van Van Wijnen – met het realiseren van 8 multifunctionele woningen.

Huurder centraal

Michèle de Ruiter vertelt: “Wij vinden het belangrijk om huurders en hun woonwensen centraal te stellen. Dus niet vanachter ons bureau bedenken wat bewoners nodig hebben, maar luisteren naar de ervaringen en wensen van bewoners. Bij grootschalig onderhoud en renovatie betekent het dat we in gesprek gaan met bewoners en dat we een plan maken waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met hun wensen. In Schöneveld is Sité hier heel ver in gegaan: daar hebben bewoners echt mee mogen beslissen over de toekomst van hun woning. Samen met Van Wijnen hebben we voor elke fase een bewonersbijeenkomst georganiseerd.” Leontine Brussen, projectadviseur op het project vult aan: “We hebben gesproken over de woning, de woonomgeving en de wijk. Ook voor de woning hebben wij geprobeerd mensen zo vrij mogelijk te laten nadenken.”

Dronefoto daken met zonnepanelen

Klaar voor de toekomst

Om de bestaande woningen te renoveren en klaar te maken voor de toekomst, voerden we verschillende werkzaamheden uit. We isoleerden het dak, de gevels en de bodem, plaatsten energiezuinige ketels, renoveerden het dak, herstelden de gevel, vervingen de kozijnen en bij een aantal woningen de keukens en badkamers en plaatsten zonnepanelen op het dak.

Lutgarda Merselita

Bewoner multifunctionele Fijn Wonen-woning

‘Ik ben echt supertevreden met de woning. Ik kreeg de mogelijkheid om een keuken uit te kiezen die ik zelf wilde. Ook de kasten en het aanrechtblad mocht ik zelf kiezen. Ik heb het als prettig ervaren en ben blij dat ik ervoor heb gekozen om terug te komen in een multifunctionele nieuwbouwwoning. De woning is nog niet helemaal klaar, maar straks als het straks wel klaar is kan ik eindelijk gaan genieten van de woning.

Multifunctionele woningen

Naast renovatie van de bestaande woningen konden de bewoners van sommige woningblokken ook kiezen voor sloop-nieuwbouw. Bij één blok van acht woningen aan de Ruyslaan kozen bewoners hier ook voor. Hierdoor ontstond er ruimte voor de bouw van 8 multifunctionele Fijn Wonen-woningen. Hiermee zijn we tegemoetgekomen aan de vraag van bewoners uit de wijk. Uit de bewonersbijeenkomsten bleek dat een deel van de bewoners het belangrijk vindt om oud te kunnen worden in de wijk in een passende woning.” Jan Herm Bouwhuis van Fijn Wonen vult aan: “Een multifunctionele woning betekent dat die woning zowel geschikt is voor jongeren, voor ouderen maar ook voor mindervaliden. We hebben het juiste product geselecteerd voor Sité bij de vraag die ze stelden”

Dronefoto nieuwbouwwoningen

Energiezuinig en gasloos

De energiezuinige nieuwbouwwoningen zijn gasloos en hebben hoogwaardige isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen op het dak. Ook hebben de woningen een slaap- en badkamer op de begane grond, voor mindervaliden of ouderen. Doordat een groot deel van de woning geprefabriceerd is, stonden binnen een paar maanden letterlijk en figuurlijk  als een huis! Dat is de ‘bouwen in één dag-methode’ die Fijn Wonen hanteert. Jan Herm Bouwhuis van Fijn Wonen vertelt: ‘’We zijn trots op het feit dat onze woningen ook Doetinchem een stukje betaalbaarder, comfortabeler en toekomstbestendiger maken!’’

Lugarda en nichtje bij voordeur

Meer informatie over de mogelijkheden binnen renovatie?