Heerlijk wonen in Uithoorn: Aangenaam Legmeer

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Noord-Holland

Uithoorn

Aantal woningen
180
Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V.
Architect
Mulleners & Mulleners Architecten B.V., Atelier Dutch en MTD Landschapsarchitecten.
Woonoplossing
Wij Wonen

Aangenaam Legmeer is een nieuwe woonwijk gelegen in Legmeer-West in Uithoorn. We realiseerden hier in totaal 262 woningen. Alle fases zijn inmiddels opgeleverd.

Een buurt voor iedereen 

Het woningaanbod in de wijk is heel divers. De duurzame rij- en hoekwoningen wisselen af met twee-onder-1-kap-woningen. De woningen zijn gebouwd voor verschillende doelgroepen: je vindt er koopwoningen en woningen in het sociale huur- en middeldure huursegment. Van Wijnen was ook verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Samen met Atelier Dutch, MTD landschapsarchitecten en Mulleners+Mulleners architecten werd een stedenbouwkundig plan gemaakt. De nieuwe buurtbewoners mochten meedenken bij het ontwerp van de speeltuinen. Zo is het echt een wijk van en voor iedereen! 

Ton Mulleners

Architect

“Voor fase 3 binnen Legmeer-West heb ik me laten inspireren door een oud-Hollands Tuindorp. Daar heb ik natuurlijk een moderne vertaling van gemaakt, zodat het in deze tijd past en bij de wensen van de kopers. Het leuke is dat als je straks door de buurt wandelt, je echt wel verschillen ziet, zonder dat het ‘vreemd’ is. Dat komt doordat we per buurtje wel op enige manier aansluiting hebben gezocht. Dat kan in vorm, kleur of details zijn.”

Klaar voor de toekomst

De woningen in Legmeer West zijn energiezuinig en hebben geen gasaansluiting. Alle woningen voldoen in de basis aan een EPC van 0,4. Zo passen we in de woningen triple-glas, balans ventilatie en een A+++ warmtepomp toe. De warmtepomp zorgt voor warm tapwater in de woningen. De warmtepomp die wordt toegepast heeft geen gasaansluiting en haalt warmte uit de buitenlucht. Daarnaast zorgt de warmtepomp in combinatie met de vloerverwarming ervoor dat de woningen een zoveel mogelijk constante temperatuur hebben. Bovendien draagt de goede warmte-isolatie bij aan een lagere energierekening.

Elke buurt in Legmeer heeft een eigen identiteit

De verschillende deelgebieden in het project hebben allemaal hun eigen architectuurstijl, waardoor er verschillende woonsferen ontstaan.

Groen, water, sport en spel komen samen 

Een swale (ook wel wadi genoemd) dient om regenwater tijdelijk op te slaan. We krijgen namelijk steeds vaker te maken met heftige regenval. De swale kan het overschot aan regenwater tijdelijk vasthouden in een ondergrondse grindkoffer en op het oppervlak. Zodra de bui is overgetrokken vloeit het tijdelijk opgeslagen water automatisch af op het oppervlaktewater. Zo voorkomen we wateroverlast bij hevige regenval. Wat deze swale bijzonder maakt is dat het opslaan van water is gecombineerd met groene beplanting en verschillende mogelijkheden om te spelen. Langs en door de swale loopt een survivalparcours waarin kinderen kunnen klimmen en klauteren.  

Verschillende woonoplossingen

De koopwoningen in Legmeer West vallen onder de woonoplossing Wij Wonen. Wij Wonen is één van de woonoplossingen van Van Wijnen. Bij Wij Wonen draait het om samenwerking. We betrekken belanghebbenden uit alle onderdelen van het proces. Er zijn veel mogelijkheden om te variëren in het ontwerp van de woningen.

De huurwoningen voor woningcorporatie Eigen Haard zijn Fijn Wonen woningen. Deze woningen worden gemaakt in onze woningfabriek. Van de 34 woningen die zijn afgeleverd, zijn er 23 sociale huurwoningen en 11 middensegment huurwoningen. Deze laatste categorie woningen zijn vooral verhuurd aan doorstromers uit de sociale huur.