Projecten

Herontwikkeling Hart van Zuid in Hengelo

Hengelo

Vroeger was Hart van Zuid het hart van de industrie in Hengelo. De grote fabrieken van onder andere Stork en Dikkers bepaalden hier niet alleen het straatbeeld, maar zorgden er ook voor dat Hengelo van een dorp groeide naar een grote industriestad. En daar zijn de Hengeloërs ontzettend trots op. We zijn de uitdaging aangegaan om de verouderde fabrieken en terreinen nieuw leven in te blazen. In totaal ontwikkelen, transformeren en bouwen we ongeveer 700 woningen, waarvan we 100 woningen en een winkelcentrum enkele jaren geleden al hebben gerealiseerd. En onze eerstvolgende ontwikkelingen van Hart van Zuid zitten in de pijplijn. Hiermee leveren we  een grote bijdrage aan het herontwikkelen van industrieel erfgoed naar een bruisende plek waar mensen wonen, werken en recreëren.

Transformatie
Renovatie
Nieuwbouw maatwerk
Nieuwbouw Fijn Wonen

Rol
gebiedsontwikkelaar, projectontwikkelaar en bouwer
Realisatie
700 woningen en een winkelcentrum
Oplossingen
transformatie, renovatie en nieuwbouw
Woonoplossing
Fijn Wonen Wij Wonen

De herontwikkeling van Hart van Zuid wordt ook wel gezien als een van de grootste binnenstedelijke transformaties van Nederland waar wij en de gemeente Hengelo ons flink voor hebben ingezet. We ontwikkelen, transformeren en bouwen ongeveer 700 woningen in verschillende stappen. De eerste stappen zijn al gezet en de eerste vruchten worden al geplukt van de herontwikkeling. In de eerste fase hebben we ongeveer 100 woningen en een winkelcentrum gerealiseerd. Elk gelegen op een plek met een rijke, industriële historie. Voor deze projecten hebben we een passende oplossing gezocht met een knipoog naar dit verleden. Van nieuwbouw tot transformatie en renovatie – of zelfs een combinatie hiervan – dat zie je nu allemaal terug aan Hart van Zuid.

Nieuwe projecten in de pijplijn

De verdere aanpak van Hart van Zuid had een lange adem, die nog langer werd dan gedacht door onder andere de kredietcrisis. We hebben samen met de gemeente Hengelo alles op alles gezet om ook de andere gebieden van Hart van Zuid verder te ontwikkelen. Met een succesvol resultaat: er zitten nieuwe en mooie projecten in de pijplijn. Het eerste project dat van de grond komt, is De Smelterij. Met dit project ronden we het eerste projectgebied in Hart van Zuid af.

Naast De Smelterij buigen wij ons over een andere uitdaging in Hart van Zuid: snel en op grote schaal betaalbare en duurzame woningen realiseren op De Appendage, Hijschveste en de Oude Ketelmakerij. Dit zijn onze andere drie ontwikkellocaties op het voormalige industrieterrein. Deze uitdaging gaan we aan door samen met BPD de schouders onder het werk te zetten. Daarbij maken we op een deel van deze locaties gebruik van ons woonproduct Fijn Wonen. Dit zijn betaalbare, toekomstbestendige en comfortabele woningen met een korte bouwtijd.

Onze opgeleverde ontwikkelings- en bouwfasen van Hart van Zuid

Esrein

Transformatie

Winkelcentrum met 22 loftappartementen

De Buigerij

Transformatie

41 royale huurappartementen

De Weverij

Renovatie

Woon- en werkplaats

De Binderij

Nieuwbouw

37 gevarieerde woningen

Onze nieuwste projecten aan Hart van Zuid

De Smelterij

Nieuwbouw

60 gevarieerde woningen

De Appendage, Hijschveste en De Oude Ketelmakerij

Nieuwbouw

Ontwikkeling samen met BPD

De Smelterij: een samensmelting van woningtypen

Op de plek waar vroeger de smelterij van Dikkers stond, ontwikkelen en bouwen we hier zelf het nieuwbouwproject De Smelterij. Hier smelt alles samen: eigentijds wonen met een knipoog naar het industriële verleden. De Smelterij is de wand aan de Laan van Hart van Zuid. Aan weerszijden liggen wat hogere en bijzondere gebouwen, waardoor de wand direct in het oog springt. Alle woningen krijgen een statige en robuuste uitstraling die past bij het verleden. Dit doen we door bijzonder metselwerk, stalen balkons en stalen frames toe te passen.

In totaal telt De Smelterij 24 koopappartementen en 11 grondgebonden koopwoningen en 25 grondgebonden huurwoningen. Hier maken we het mogelijk voor starters, gezinnen en 50-plussers om dicht bij het centrum te wonen. Zij vinden straks hun thuis in een comfortabel, gelijkvloers appartement, een eengezinswoning met traditionele woonindeling en tuin of in een eengezinswoning met een excentrieke indeling. Bij dit laatste woningtype is volop ruimte om wonen te combineren met (thuis)werken, klein bedrijf aan huis of een hobby. Dat maakt De Smelterij een aantrekkelijke plek voor wonen, maar ook voor (jonge) ondernemers. Bekijk hier de projectwebsite van De Smelterij.

Mariska ten Heuw, wethouder gemeente Hengelo

‘De komende jaren ontstaat er hier een heel nieuw stadsdeel, met in totaal zo’n 1.000 woningen. De Smelterij is een mooie start en er volgen binnenkort meer deelgebieden. In heel Hart van Zuid is er straks plek voor iedereen: van goedkope huur tot (middel)dure koopwoningen. Zo bouwen we aan een mooie en levendige toekomst op historische grond!’

24 gelijkvloerse appartementen

Bouwbordonthulling door Mariska ten Heuw, wethouder gemeente Hengelo, en Gosse Dousma, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en Oost

11 comfortabele eengezinswoningen

Vragen over Hart van Zuid of interesse in projectontwikkeling?

Neem dan contact op met

Marten ter Haar

Projectontwikkelaar

m.ter.haar@vanwijnen.nl 0545 -25 01 00

Andere projecten

Meer dan bouwen