Om je een optimale website ervaring te geven vragen we wie je bent.
Wonen
Nieuwbouw
Ontwikkelen
Transformeren
Limburg
Maastricht
In het hart van Maastricht op het voormalige Klevarieterrein is een nieuw groen woongebied genaamd Polverpark ontstaan. Het gebied ontleent haar naam Polverpark (polver = kruit) aan de kruitramp die in 1761 plaatsvond en waarbij 36.000 pond buskruit in het ondergronds kruithuis tot ontploffing kwam. Het nabijgelegen café Abrahams Look (‘look’ = gat) is vernoemd naar kanonnier Abraham van Susteren die verantwoordelijk was voor deze ramp. Restanten van de oude stadsmuur en de fundamenten van het kruithuis zijn nog aanwezig in dit gebied. De opgegraven waterbassins zijn in kaart gebracht en weer zorgvuldig begraven onder de grond.
Het Polverpark ligt op een historische plek aan de tweede stadsomwalling rond Maastricht. Deze tweede stadsomwalling werd vanaf 1375 gerealiseerd waarmee de stad Maastricht aanzienlijk is vergroot. Een deel van de tweede stadsomwalling en Tongersepoort zijn in het Polverpark nog steeds zichtbaar. In de parkachtige omgeving wordt gewoond, gewandeld en gerecreëerd met het Vrijthof, de Sint-Janskerk en Sint Servaas in het zicht. In het nieuwe autoluwe park zijn in drie fasen een tweelaagse ondergrondse parking, appartementen, stadswoningen- en villa’s gebouwd.
De appartementgebouwen met namen als Brandenburg, Waldeck en Hertell refereren aan de historie, de namen zijn ontleend aan de tweede stadsomwalling gelegen ‘functies’. Een bastion (of een bolwerk) is een uitspringend verdedigingswerk aan een stadsomwalling.
Het vier verdiepingen tellende bastion Waldeck is het centrum van het Polverpark project. Vanaf de balkons hebben de bewoners zicht op de torens aan het Vrijthof. Het meest luxueuze appartementengebouw, Bastion Brandenburg, wordt omringd door het groene park. Bastion Hertell zal in de laatste fase gebouwd worden samen met twaalf stadsvilla’s.
Een van de eerste bewoners zijn Maxime, Micheline en hun twee kinderen Thijmen en Aimée. Het Maastrichtse gezin heeft heel bewust gekozen om in de stad te blijven. Wat is er mooier dan op een steenworp afstand van het Vrijthof, de Sint-Janskerk en Sint Servaas te wonen? Micheline wil nooit meer weg uit de Bourgondische stad. De zonovergoten woonkamer, ruime slaapkamers en tuin maken de stadsvilla tot een perfect gezinshuis.
Maxime: “Dit is een mooi voorbeeld dat een nagelnieuw huis niet altijd in een kale nieuwbouwwijk hoeft te staan. Overal om je heen is de historie zichtbaar en ervaar je het monumentale groen in de omgeving.” De gemêleerde wijk brengt levendigheid op het Klevarieterrein. Een mengeling van jong, oud, gepensioneerden en gezinnen zorgt voor een mooie mix aan bewoners die min of meer in een privédeel van de stad wonen.
Het nieuwe Polverpark maakt mensen nieuwsgierig. De herbestemming van de oude zustersflat met beschermd stadsgezicht roept vragen op of het een oude of nieuwe woontoren is. Pas als je de Polvertoren binnenstapt zie je dat er hier een transformatie heeft plaatsgevonden. Met respect voor het verleden zijn hier achttien moderne appartementen gebouwd. Het trappenhuis met lift zijn bewaard gebleven en de kleine balkons zijn vervangen door grotere.
Huzarenstuk van de toren is het twee verdiepingen tellend luxe penthouse. Hier is een gehele verdiepingsvloer uitgebroken om zo de hoogte te verdubbelen. De originele betonnen wanden en plafonds geven het appartement een industriële look. Boven op het dakterras kijk je uit over Maastricht en het achterland van Zuid Limburg.
In de Netflix serie ‘Amazing interiors‘ wordt aandacht besteed aan het penthouse.
Aan het kerkplein in Einighausen realiseren we 15 levensloopbestendige en betaalbare woningen voor woningcorporatie ZOwonen. De sociale huurwoningen zijn onderdeel…
Lees verderMidlife update van zorgvastgoed Sinds november 2023 werkt Van Wijnen aan de grootschalige renovatie van zorglocatie Rielerenk in Deventer, in…
Lees verderIn Beek had ZOwonen aan Van Wijnen Sittard de opdracht gegeven om 65 woningen binnen het project ‘Complex 410’ te…
Lees verder