Historische pakhuizen transformeren naar jongerenhuisvesting

Wonen

Transformeren

Deventer

Overijssel

Zutphen

Gerealiseerd
10 studio's en commerciële plint
Bijzonderheden
Pre-fab trappenhuis & circulariteit
Opdrachtgever
DEES & Stichting BOG
Architect
Giesen
Woonoplossing
Vrij Wonen

Voor jongeren is het in Zutphen niet gemakkelijk om een betaalbare zelfstandige woning te vinden. Specifiek voor deze doelgroep besloot de DEES (David Evekink Exploitatie Stichting) samen met Stichting BOG daarom midden in de binnenstad, in twee oude pakhuizen uit de 14e eeuw, jongerenhuisvesting te realiseren. In samenwerking met Giesen Architectuur transformeerden wij de pakhuizen naar tien studio’s en een commerciële plint. Zo hebben we historisch erfgoed een tweede leven gegeven en jongeren een plek in Zutphen.

Transformeren een lastige klus

Het transformeren van de historische pakhuizen naar huisvesting was een lastige klus. Allereerst omdat het oorspronkelijk twee pakhuizen waren, die in de loop der tijd omgebouwd zijn tot één gebouw. De indeling was daarom niet logisch en de bereikbaarheid van de diverse ruimtes was niet goed. Peter Wolbrink, projectleider onderhoud en beheer bij Van Wijnen Deventer vertelt:  ‘Toen we begonnen met het strippen van het pand, kwamen we erachter dat veel constructies slechter waren dan we aan de voorkant hadden ingeschat. De constructie met bestaande balklagen voldeed niet aan de normen van nu. Met name de voorgevels waren slechter dan gedacht en behoefden extra versteviging. We hebben daarom alle vloeren vervangen met nieuwe houten balken en staalconstructies’. Ook het jasje van de voorgevel moest aangepakt worden. ‘Tot voor kort waren de pakhuizen voorzien van één kleur muurverf. Om op een karakteristieke manier zichtbaar te maken dat het om twee unieke pakhuizen gaat, kozen we ervoor om één pand weer terug te brengen in het schone metselwerk. Ook brachten we een oud dakkapel met een hijsbalk die er vroeger heeft gezeten terug in het plan. Hiermee krijgen de bovenste kamers extra licht.’

Prefab-trappenhuis: een slimme oplossing

Om met minimale ruimte het maximale te bereiken plaatsten we een groot prefab-trappenhuis in de oksel van het pand. ‘Een briljant idee van Giesen Architecten’, vindt Silvia. ‘In het verleden zijn er meerdere keren plannen gemaakt voor deze panden, waarbij het trappenhuis in het pand werd geplaatst en er veel ruimte verloren ging aan gangen. Giesen bedacht het trappenhuis in de oksel van het pand, waardoor alle woningen direct goed bereikbaar zijn.’

Het trappenhuis is helemaal geprefabriceerd in samenwerking met Barendse Staaltechniek. ‘Het is een knap staaltje maatwerk. Op locatie hebben we het trappenhuis met een hele grote kraan precies in het pand kunnen hijsen met 1,5 centimeter speling. De complete buitenkant van het trappenhuis is door onze eigen timmerlieden in elkaar gezet’, vertelt Peter.

Duurzaam transformeren

Naast de aanpassingen en slimme oplossingen in de constructie en aan de buitenkant van het pand, hebben we ook energetisch verbeterd. ‘In het trappenhuis plaatsten we twee warmtepompen, die de studio’s voorzien van warmte. Daarnaast hebben alle studio’s vloerverwarming en een individuele boiler voor warm tapwater gekregen. Dat maakt ze all electric en gasloos’, vertelt Peter. ‘Het isolatiemateriaal in het pand is gemaakt van oud textiel, zoals oude spijkerbroeken en andere kledingstukken.’

Samen staan we sterk

‘Door de goede samenwerking met BOG sloegen we ons door alle uitdagingen in het pand heen. Tijdens de werkzaamheden stemden we alle maatvoering over de grootte van de appartementen af. Het transformeren was passen en meten, want geen een muur is recht en alles is krom. Dat vergde van de uitvoerder en de opdrachtgever ter plaatse veel inspanning om dat allemaal goed weg te zetten. We hebben alles gedaan om met de minimale ruimte het maximale te bereiken’, vertelt Peter.

Peter aan het overleggen met medewerker

Doorlopend verhuren aan jongeren

De tien studio’s en commerciële plint in deze oude pakhuizen zijn volledig zelfstandig, met eigen badkamer en keuken. Ook is er een gezamenlijke wasruimte. De energielasten zijn laag vanwege de energetische investeringen die gedaan worden. ‘De jongeren die hier kunnen wonen zijn tussen de 18 en 23 jaar. Vervolgens mogen ze hier maximaal vijf jaar wonen. Wij zorgen ervoor dat we de woningen steeds weer verhuren aan jongeren, volgens de regels van het jongeren huurcontract. Zo blijven er doorlopend jongeren wonen’, sluit Silvia af.

Het pand is inmiddels opgeleverd en de bewoners zijn er afgelopen maand ingetrokken.

Studio tijdens werkzaamheden

*Stichting BOG beheert huurwoningen en bedrijfspanden in Zutphen voor vier stichtingen, waaronder de DEES. De DEES was een van de eerste woningstichtingen in Nederland en houdt zich bezig met sociale huisvesting op bijzondere, vaak historische plekken in Zutphen.

Wil jij ook historisch erfgoed of een ander pand transformeren?

Neem vrijblijvend contact op met Rob Plant