Hof van Serviam

Woningcorporatie

Zorg

Nieuwbouw

Sittard

Woonzorg
114 appartementen en 5 zorgwoningen
Samenwerking
Ketenpartner
Geheel gasloos
Aangesloten op groene net
Opdrachtgever
Zuyderland & ZOwonen
Architect
SATIJNplus Architecten

Sittard is een nieuw woonzorgcomplex rijker. Op de plek waar ooit de leerlingen van het Serviam Lyceum in Sittard rondliepen is nu het nieuwe ‘Hof van Serviam’ gebouwd. Het gebouw staat op een prachtige locatie; nabij de historische binnenstad en de middeleeuwse stadswallen. Het is het eerste grote nieuwbouwcomplex in Sittard dat aangesloten is op het Groene Net en is daarmee geheel gasloos.

Levendig en zorgeloos

Het grootschalige project dat we in samenwerking met ZOwonen en Zuyderland gerealiseerd hebben, omvat 114 woonzorgappartementen en 5 zorgwoningen voor mensen met dementie, een ontmoetingsruimte en een restaurant. De twee gebouwen zijn via een gang met elkaar verbonden waardoor de bewoners van beiden complexen droog en warm kunnen oversteken en elkaar kunnen ontmoeten. Vanaf maart 2021 geven we mensen met een zorgindicatie en dementerende ouderen weer een nieuw thuis. Hulpbehoevenden en kwetsbare ouderen, kunnen hier midden in de samenleving genieten van hun oude dag in een levendige omgeving.

Zuyderland in beweging

In de TV-serie ‘Zuyderland in beweging’ is de realisatie van Hof van Serviam in de spotlights gezet. De serie telde 18 afleveringen waarvan wij een mooie compilatie hebben gemaakt.

Ketenpartner

Het project is van meet af aan samen ontwikkelt. Hierbij is de belevingswereld van zowel Zowonen als van Zuyderland op voorhand kenbaar gemaakt en tijdens het hele proces gemanaged en gewaarborgd. Er is op allerlei fronten samengewerkt. Zo hebben we samen naar oplossingen gezocht, externe adviezen opgevraagd en was er continue kennisoverdracht. We hebben onze ketensamenwerking op alle niveaus uitgedragen. Er is niet alleen de intentie uitgesproken om ketenpartner te zijn, maar dit is ook echt uitgevoerd.

“In de 38 jaar dat ik werk , is dit het meest vlekkeloze project tot op heden.”

Jo Schaekens – Projectleider ZOwonen

We zetten de prettige samenwerking met ZOwonen en Zuyderland voort met de bouw van een nieuw woonzorgcomplex op de plek van De Baenje.

Alternatieve sleuteloverdracht

ZOwonen nam het initiatief om de sleuteloverdracht eind 2020 niet zomaar voorbij te laten gaan. De historische plek, het verhaal van de Sittardse Schootsvelden, de architectuur en de toekomstige bewoners zijn te bijzonder. Het is een groot eerbetoon naar Zuyderland en haar medewerkers geworden. “Helaas geen officiële opening en rondleiding dit keer. We hebben de handen ineen gestoken om het zorgpersoneel toch op een mooie en ludieke manier kennis te laten maken met hun nieuwe gebouw. Denken in mogelijkheden dat is wat wij doen en gelukkig hebben we een aantal lokale partijen bereid gekregen die hierin met ons samen wilden optrekken”, aldus Janine Godderij, directeur-bestuurder ZOwonen.

Corona

Voor de zorgmedewerkers dit keer geen applaus, maar een hartverwarmende film. In het voorjaar van 2020 schreven we geschiedenis: ‘de eerste lock-down’, met de zorg in de frontlinie tegen COVID-19. In diezelfde periode bouwde wij aan een nieuw zorgcomplex. Dit gebouw staat nu symbool voor de tijd ná Corona; hoe we met elkaar willen omgaan, willen samenleven, met in het bijzonder de zorg voor onze ouderen.

Middenin de samenleving

Hoe we omgaan met onze ouderen, zegt iets over ons. Mensen het gevoel blijven geven dat ze er bij horen en voor vol worden aangezien hoort bij de samenleving die we wensen. Dat heeft Corona nog eens bevestigd. Het nieuwe thuis van de bewoners van de Baenje staat dan ook middenin de samenleving, in het hart van de stad, op een plek met betekenis waar zij zelf, met zorg van Zuyderland nog van betekenis kunnen zijn.

Filmen van opleverfilm

Kwebbel & Sjnebbel

De 200 zorgmedewerkers hebben, nog steeds knokkend tegen Corona, de eerste dozen al ingepakt. Voor deze kanjers in de zorg, aan de vooravond van een megaverhuizing, is met vereende krachten een hartverwarmend cadeau tot stand gekomen: De Openingsfilm ‘Hof van Serviam’. In de hoofdrol het duo ‘Kwebbel & Sjnebbel, als bewoners van de Baenje die niet kunnen wachten… een lach verzekerd.

Tweepersoonsbios

Een lokale alliantie uit de culturele sector hebben in het diepste geheim aan de film gewerkt. Repetities vonden plaats in lege lokaaltjes en de opnames in een donker, verlaten Sittard. Zij zijn natuurlijk blij weer iets te kunnen maken. Maar iets maken voor het zorgpersoneel waarvoor het applaus onterecht niet meer hoorbaar is. Met hulp van een aantal ondernemers, is, exclusief voor het zorgpersoneel, de kapel in de Baenje omgetoverd tot coronaproof tweepersoonsbios.