Projecten

Jongerenwoningen Groningen Woldring

Groningen

Maar liefst 435 appartementen voor jongeren zijn er gebouwd in Groningen. Voor Woldring United B.V. bouwt Van Wijnen het complex van vijftien woonlagen met jongerenwoningen Groningen waarbij aan de voorkant vier ruimtes zijn voor commerciële exploitatie voor restaurants en winkels. Inpandig vind je er een fitnesscentrum met sauna voor de bewoners.

“We willen samenwerken met een partij waar je mee kunt sparren”

Marcel Riegman – Voormalig directeur Woldring United

Jongerenwoning
435
Metselstenen
210.000
Hoogte
50 meter
Opdrachtgever
Woldring United, Groningen
Architect
Urban Climate Architects B.V
Woonoplossing
Vrij Wonen

Meer jongerenwoningen Groningen

Het doel van opdrachtgever Woldring United B.V.is zoveel mogelijk woonruimte voor jongeren te realiseren. Groningen kampt met een tekort aan studentenwoningen en De Woldring United B.V. ziet hier kansen in. “Wij richten ons met dit project op laatstejaars studenten, starters op de arbeidsmarkt en jonge stellen. Het complex heeft kwalitatief hoogwaardige appartementen. De woonruimte is gestoffeerd en in alle woonruimtes vind je een luxe keuken en badkamer. Ook in de algemene ruimtes zie je de kwaliteit terug. In de gangen komen bijvoorbeeld gietvloeren en de bewoners kunnen gebruik maken van de fitnessruimte met sauna.”

Lokale en creatieve partner

“Onze kleine organisatie met grote ambities zocht een creatieve partner. Toen de prijs en planning ook binnen ons plaatje pasten, was de keuze voor Van Wijnen snel gemaakt. Als Gronings bedrijf wilden we per se een lokale partij waar we een klik mee voelden. Het is ons eerste bouwproject van deze omvang en dat gaat een succes worden!”

Woldring United B.V.
Woldring United B.V. is opgericht in 1911. Er werden winkels geëxploiteerd op een aantal plekken in Groningen. Woldring porselein en meubelwinkel is daarvan voor Groningers de bekendste. Nu verhuurt Woldring United B.V. ruim tweehonderd appartementen en huurwoningen aan jongeren verspreid over het centrum van Groningen.

“Onze kleine organisatie met grote ambities zocht een creatieve partner”


Marcel Riegman, voormalig directeur Woldring United

Denken in oplossingen

Woldring United B.V. daagde Van Wijnen uit om buiten de gebaande paden te denken en creatief te zijn in het zoeken van oplossingen voor deze jongerenwoningen Groningen. Marcel Riegman: “We wilden samenwerken met een partij waar je mee kunt sparren om samen tot een goed eindresultaat te komen. De onderaannemers en installateur wilden we er zo vroeg mogelijk bij betrekken. Samenwerken en ieder zijn eigen kracht inzetten, daar gaat het ons om. Van Wijnen bedacht om de gangen anders te maken waardoor de appartementen groter worden. Zo zijn ze aantrekkelijker voor de verhuur.”

“Wij zijn een actieve opdrachtgever en denken graag mee in het proces. Voor Van Wijnen was dit in het begin wel even wennen, maar al gauw zagen ook zij de meerwaarde hiervan in. Als kleine organisatie kunnen wij snel schakelen en willen graag meegenomen worden in het proces. In de BIM-sessies worden snel beslissingen genomen. Aan ons zal de snelheid niet liggen. Dat verwachten wij ook van de andere partijen. Dat is verlopen naar volle tevredenheid.”

Groninge, De Woldring

Duurzaamheid jongerenwoningen Groningen

“Duurzaamheid en kwaliteit vinden we belangrijk. Bij ons moeten die twee wel samengaan. Er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en er is een WKO-bron gemaakt. Tevens vind je koeling in het gebouw voor de bewoners, die uit de grond komt. Zo kunnen we warmte en koeling aanbieden.”


“Het is een ideale plek voor jongeren. Je zit aan de westelijke ringweg in Groningen en binnen vijf minuten fietsen bij het Zernike complex (universiteit en HBO) of in het centrum.”


Marcel Riegman, voormalig directeur Woldring United

Op de bouwplaats

“De kraanplanning was leidend op het project. Deze is immers afhankelijk van wind, water en vorst. Soms was de bezetting met mensen lastig en daarmee de voortgang van de werkzaamheden ook, maar ondanks alles liepen we aardig op planning”, vertelt Alex, hoofduitvoerder van het project. Voor het uitvoeringsteam was dit een prachtig project. “Dit bouw je misschien één keer per tien jaar en daarbij komt dat het project ook echt in de schijnwerpers staat. Dat merk je aan alle kanten!” gaat hij verder. “Het bijzondere aan het project was dat echt alles in het groots is. Groot, groter, grootst”, vult Alex aan. Ze werken op een hoogte van vijftig meter. “Het dak was een uitdaging. Het zijn namelijk hellende daken met Iton dakpanelen en isolatie met PVC.”

De Woldring, Vlechters

Eindresultaat

Andere projecten

Meer dan bouwen