Kwintijn

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Amsterdam

Noord-Holland

Aantal woningen
275
Appartementen Oranjehuis
48
Kaveloppervlakte
11.095 m2
Opdrachtgever
Eigen ontwikkeling
Architect
Faro Architecten BNA, Lisserbroek
Woonoplossing
Vrij Wonen

Wat enkele jaren geleden nog braakliggend terrein was, is nu een fijne plek om te wonen, werken en recreëren. Met de ontwikkeling en realisatie van Kwintijn, bestaande uit vijf woonblokken rondom twee binnentuinen, leveren we daaraan een belangrijke bijdrage. Het nieuwbouwproject ligt aan de Bilderdijkkade, in de gezellige wijk Oud-West in Amsterdam en bevindt zich op loopafstand van het stadscentrum en het Vondelpark.

Nieuwbouw in Amsterdam – Inspelen op behoefte aan ruimere appartementen

Kwintijn speelt in op de behoefte aan ruimere appartementen in de wijk Oud-West en geeft een impuls aan het gebied. De wijk is een groot aantal woningen rijker en veel mensen die zich voor Kwintijn hebben aangemeld woonden er al in de buurt, maar waren op zoek naar een grotere woning. In totaal bestaat het project uit bijna 300 koop-, vrije sector- en sociale huurwoningen, commerciële ruimte, een Oranjehuis voor de Blijf Groep en twee ondergrondse parkeergarages met circa 650 parkeerplaatsen. Alles rondom twee besloten binnentuinen. Terwijl de buitenkant robuust en stoer is en er verschillende verwijzingen zijn naar het industriële verleden van de plek te zien zijn, is er in de binnentuinen gekozen voor een lichte, rustige uitstraling. Hier kunnen de mensen heerlijk en in alle rust genieten op hun balkon of tuin.

Samenwerking met omgeving

Kwintijn is omringd door publieke ruimte en woningen en ligt midden in de stad, vlaak naast De Hallen. Goede communicatie en samenwerking met de omgeving was belangrijk. Stakeholders zijn in een vroeg stadium onderdeel geworden van het team van dit plan. Alle afnemers inclusief gemeente zaten al vroeg aan tafel. Er werden gezamenlijke buurtinformatieavonden georganiseerd en tijdens de bouwfase was er intensief contact met de buurt. Hoofduitvoerder René Flikweert bij Van Wijnen: “Samen maakten we duidelijke afspraken en signalen vanuit de omgeving zijn omgezet in concrete acties. Een mooi voorbeeld is dat we in overleg met de omgeving een deel van het bouwterrein, na werktijd, hebben ingezet als voetpad. Dit kwam de bereikbaarheid van De Hallen ten goede.”

René Flikweert

Bedrijfsleider bij Van Wijnen

“Samen maakten we duidelijke afspraken en signalen vanuit de omgeving zijn omgezet in concrete acties. Een mooi voorbeeld is dat we in overleg met de omgeving een deel van het bouwterrein, na werktijd, hebben ingezet als voetpad. Dit kwam de bereikbaarheid van De Hallen ten goede.”

Planning en logistiek bij Kwintijn

Om de voortgang van de werkzaamheden te waarborgen, werken we volgens het lean-principe. Met alle betrokken bouwpartijen maakten we een planning, waar we samen verantwoordelijk voor waren. Om nog beter invulling te geven aan het lean bouwen, integreerden we de ontwerpen van alle partijen in BIM. Zo stemden we de werkzaamheden optimaal op elkaar af en konden we problemen tijdig ondervangen. De logistieke uitdaging lag vooral in het managen van de transporten op de krappe bouwplaats.

Winkelstraat