Landal Mont Royal, duurzame recreatiewoningen

Recreëren

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Deventer

Kröv

Reviewcijfer
8,1 Zoover “Fantastisch”
Aantal woningen
74
Aantal zonnepanelen
2305
Opdrachtgever
Van Wijnen Recreatiebouw B.V.
Architect
Factor Architecten, Arnhem
Woonoplossing
Vrij Wonen

Van Wijnen ontwikkelt en bouwt recreatiewoningen op de mooiste plekken in Nederland. In 2017 hebben we speciaal voor onze vaste partner Landal GreenParks 74 nieuwe, duurzame recreatiewoningen gerealiseerd in de Duitse plaats Kröv. Op het vakantiepark Landal Mont Royal staan midden tussen de wijngaarden en met uitzicht op de Moezel nieuwe, gasloze woningen die energieneutraal zijn.

Energieneutraal recreëren

In de 74 gasloze woningen zijn diverse toepassingen gedaan zodat de accommodaties op jaarbasis per saldo meer energie opwekken dan ze verbruiken. Maar liefst 2.305 zonnepanelen zorgen voor de eigen stroomvoorziening van de nieuwe woningen. Een eventueel overschot aan geproduceerde energie wordt tevens ingezet voor 25 bestaande bungalows op het park. De verlichting in de hal en toiletten wordt geschakeld met bewegingssensoren en gasten kunnen met een zogenoemde groene knop in één keer alle apparaten en verlichting uitschakelen, die niet permanent stroom behoeven. Dat voorkomt onnodig energieverbruik. Evenals de luchtwarmtepomp die buitenlucht gebruikt om binnen warmte te genereren en de hoge isolatiewaarde van de woningen. Andere toepassingen zijn onder meer een keukenkraan met geïntegreerde warmwaterketel die koud, warm en heet (kokend) water verdeelt en houten meubelen gemaakt van gerecycled teak en eiken. Het tapijt in de slaapkamers is gemaakt van afgedankte visnetten en geheel recyclebaar, de eveneens recyclebare vloeren zijn van pvc en deels gemaakt van hergebruikt materiaal.

Ruim 80% van de oude bungalows is hergebruikt

Bijzonder is ook de bouwwijze: het puin van de afgebroken oorspronkelijke bungalows is ter plekke vergruisd en hergebruikt in de fundering van de nieuwe bungalows. Naast materiaal heeft dit veel transportenergie bespaard. Op deze wijze is ruim 80% van het materiaal van de oude bungalows opnieuw ingezet.

GPR-berekening

De GPR berekening is een berekening waarmee de totale duurzaamheid van een gebouw wordt aangetoond aan de hand van vijf thema’s, Energie (EPG/EPC-berekening), Milieu (MPG- berekening), Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Een gemiddelde score van 6,0 komt overeen met de bouwbesluiteisen. Van Wijnen heeft een ontwerp van de toegepaste luchtwarmtepomp officieel op duurzaamheid laten toetsen en met een gemiddelde score van 8,1 op de genoemde thema’s met succes het GPR Gebouw certificaat behaald.

Landal Mont Royal

Op het terrein van Landal Mont Royal in Kröv zijn overal nestkasten geplaatst voor een bedreigde vleermuissoort. Ook kwamen er nieuwe bomen en inheemse planten. Op de hellingen wordt beperkt gemaaid, zo ontstaat hier bloemrijk gras en bevorderen we de biodiversiteit. Op het terrein zijn zo min mogelijk verharde oppervlakken, waardoor water in de bodem zakt en geen belasting geeft op het riool

Gosse Dousma

Directeur Van Wijnen Recreatiebouw

“Met de ontwikkeling van Mont Royal zijn we enthousiast de uitdaging aangegaan om duurzaamheid optimaal vorm te geven. Samen met Landal hebben we een grote stap gezet en een solide basis gelegd om bij nieuw te ontwikkelen parken de duurzaamheidslat wederom hoog te leggen.”

Ook op zoek naar een specialist in het ontwikkelen en bouwen van duurzame recreatiewoningen?