Metamorfose Lucent-terrein voor de Alliantie

Werken

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Transformeren

Harderwijk

Hilversum

Bewoners
125
Awards
Hilversumse Architectuurprijs
Energielabel
A
Opdrachtgever
De Alliantie, Hilversum
Architect
Studioninedots, Amsterdam

Wie langs het voormalig Lucent-terrein loopt, zal nooit zeggen dat de twee grote gebouwen ooit dezelfde zijn geweest. Waar het voormalige gebouw van Philips, en later Alcatel, is gerenoveerd naar het hoofdkantoor van de Alliantie, is het andere gebouw getransformeerd naar 96 sociale huurappartementen. In 2017 heeft dit project de Hilversumse Architectuurprijs gewonnen.

én centraal hoofdkantoor

“Wij konden op de Lucent-locatie de gebouwen verwerven om een stedelijke herstructurering tot stand te brengen”, vertelt projectmanager Leo Ruijter van De Alliantie. “De gedachte ontstond om de vestigingen in de regio te centraliseren. Wij hebben aan Van Wijnen gevraagd om conceptmatig mee te denken over de invulling van het terrein.” Samen met De Alliantie en Studioninedots werkten wij het plan verder uit, rekening houdend met planning, budget en de beoogde kwaliteit. Daarbij speelden we flexibel in op voortschrijdende inzichten en nieuwe behoeften. Die samenwerking heeft geresulteerd in het fraaie gebouw dat er nu staat. Een gebouw dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever.

Van gedateerd kantoorpand naar fraaie appartementen

Het naastgelegen kantoorpand transformeerden we in een appartementencomplex. Samen met architectenbureau Studioninedots hebben wij deze geweldige klus in minder dan een jaar geklaard. De transformatie van kantoorruimte tot woningen levert mooie voordelen op: het tekort aan woningen én het overschot aan kantoren worden gelijktijdig aangepakt. Er is bovendien minder bouwmateriaal nodig. Dat sluit aan op de doelstellingen die de Alliantie en Van Wijnen hebben op het gebied van duurzaamheid.

Bewoonster op de bank in haar woonkamer

Met deze transformatie van kantoor naar wooncomplex komen er 96 sociale huurappartementen bij op de Hilversumse woningmarkt. Van belang is dat het toekomstige aanbod past bij de toekomstige vraag. De Alliantie wil meer bouwen in Hilversum en meer transformeren om zo meer mensen aan woonruimte te kunnen helpen.

Joan van der Burgt – Directeur de Alliantie Gooi en Vechtstreek