Projecten

Molen De Koe draait weer

Ermelo

Molen De Koe, gezichtsbepalend voor Ermelo, staat er in perfecte staat bij. Toch kent deze stellingmolen uit 1872 een roerige historie. Want na een catastrofale brand in 1990 bleef alleen de stenen voet overeind. In 2008 startte de renovatie die op 12 december van dat jaar werd afgerond. Vandaag de dag, bijna 10 jaar later, kun je de molen bezoeken en ervaren hoe bijzonder deze plek is voor Ermelo.

 “Het beweegt, het kraakt, het is een levend object. Als ik dat aan de mensen kan overdragen, ja dat is heel mooi”.

Ed van der Graaf Molenaar van Molen De Koe

Gerenoveerd in
2008
Gebouwd in
1872
Vlucht
22 meter
Opdrachtgever
Molenstichting De Koe

Krachten bundelen

Na de verwoestende brand in 1990 heeft de overgebleven molenvoet er een tijd treurig bij gestaan, totdat in 2003 actie werd ondernomen. Molenstichting De Koe werd in het leven geroepen met als doel: de molen opnieuw op te bouwen en Ermelo haar stralend middelpunt terug te geven. In de periode van 2003 tot en met 2008 werkte de stichting met succes aan middelenwerving en planvorming. In 2008 werden de krachten gebundeld en startten de herstelwerkzaamheden dankzij inspanning van vrijwilligers en met medewerking van overheden, fondsen, het bedrijfsleven en particulieren.

Samen met Vaags Molenwerken uit Aalten hebben we in juli 2008 de nieuwe 30 ton wegende ‘achtkant’ op de oude molenvoet geplaatst, waardoor het weer op een molen begon te lijken. Na alle werkzaamheden die daarop volgden werd de molen op 12 december 2008 weer in gebruik genomen.

Meer informatie over de molen is te vinden op: molendekoe.nl

Dancing in Molen De Koe

De molen was behalve een eyecatcher van Ermelo ook een bijzondere plek voor veel bewoners. In 1972 moesten de wieken worden verwijderd omdat ze versleten waren. Het iconische beeld van een molen viel daardoor weg, maar de plek werd er niet minder aantrekkelijk door. De toenmalige eigenaar had namelijk besloten de molen uit te baten als discotheek met de naam: Besimill. Dit is nog altijd een begrip is in de regio en veel Ermeloërs hebben elkaar hier leren kennen. Het is een plek van betekenis.

Molen de Koe bijzondere plek Ermelo

Andere projecten

Meer dan bouwen