Nieuwbouw Upfield Wageningen

Werken

Ontwikkelen

Arnhem

Gelderland

Wageningen

Installaties
Unica Building Projects Zuid
Oppervlakte
11.618 m²
Bijzonderheden
Certificering BREEAM outstanding

Nieuw Food Science Centre in Wageningen Food Valley

Upfield in Wageningen, de grootste producent van plantaardige voedingsproducten wereldwijd, bekend van merken als Blue Band, Becel en Violife, heeft een nieuw Food Science Centre gebouwd inWageningen Food Valley. Van Wijnen verzorgt de nieuwbouw voor Upfield in Wageningen. Het gebouw weerspiegelt de plantaardige missie van Upfield. De inspirerende locatie biedt plaats aan 160 medewerkers van Research & Development [R&D], met ruimte om verder te groeien tot 200 medewerkers. In de half verdiepte parkeergarage zijn 66 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Ultramodern en BREEAM outstanding

Het Upfield Food Science Centre is een inspirerend centrum waar getalenteerde onderzoekers, wetenschappers en chef-koks werken aan de voedselvoorziening van morgen. Upfield medewerkers zullen hun intrek nemen in een creatieve en comfortabele ruimte. In het gebouw zijn o.a. labs, een keuken, R & D-kantoorruimte en een proeffabriek gerealiseerd. Het interieur is zorgvuldig ontworpen, met aandacht voor elk detail gericht op energie-efficiëntie met een lage milieu-impact. Waaronder klimaatplafonds voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, een nauw raster van sensoren om het binnenklimaat aan te passen op basis van de aanwezigheid van mensen. Hemelwater wordt opgevangen in buffertanks en hergebruikt voor het geven van water aan planten en spoelen van toiletten, een zogeheten grijs water systeem.

BREEAM Certificaat

BREEAM Certificaat

Begin 2024 ontving het Upfield Food Science Centre officieel het BREEAM Outstanding Certificaat. Bij aanvang van het project was dit een voorwaarde, waaraan dus is voldaan door de bouwende partijen. Het gebouw scoort op diverse elementen zeer goed, zoals Gezonheid en Comfort, Energie, Transport, Water, Afval en Vervuiling. Met een gemiddelde score van 88,5% werd het Outstanding certificaat behaald, wat de hoogste score is van BREEAM.

Upfield-wageningen-gebouw-glas

Investeren in innovatie

‘Upfield streeft naar een 100% plantaardig en 100% natuurlijk productportfolio tegen 2025 en wil tegen 2030 95% van haar verpakkingen plasticvrij ontwikkelen. Bij dergelijke ambities past een ambitieus onderzoekscentrum. Ook kunnen we door te investeren in innovatie blijvend voldoen aan de eisen van consumenten, die van onze producten dezelfde smaak, textuur en prestaties verlangen als ze gewend zijn van zuivel, maar dan gezonder en milieuvriendelijker. Samen met partners zullen we de vele mogelijkheden van plantaardige voeding verkennen, om zo samen een groeiend aantal consumenten te overtuigen van de voordelen van een plantaardig dieet.

John Verbakel, chief R&D officer bij Upfield

‘Ambitieus en uitdagend’

Harry Dijkstra, directeur Van Wijnen Arnhem, is heel trots op het project. ‘Het project was ambitieus en uitdagend. We hadden niet de rol van klassieke aannemer ‘u vraagt wij draaien’, maar werkten samen met Upfield in bouwteam. Die aanpak past heel erg goed, vooral omdat de ambities van Upfield ten aanzien van duurzaamheid zo sterk overeenkomen met de visie van Van Wijnen.

De realisatie van dit project kende twee grote uitdagingen,’ weet Harry. ‘Ten eerste zijn voor het ontwerp de hoogste duurzaamheidsnormen toegepast. De nieuwbouw voldoet aan de eisen van BREEAM Outstanding. Daarnaast is in verband met de beschikbare bouwtijd gekozen om de engineeringsfase parallel te laten lopen met de bouw. Een werkwijze die echt alleen mogelijk is door heel intensief en met vertrouwen samen te werken. Door de constructieve en prettige samenwerking met Upfield, alle adviseurs en onze installatiepartner Unica verliep de bouw voorspoedig en staat hier nu een hypermoderne faciliteit voor voedselonderzoek en innovatie, waar Upfield en wij als bouwers trots op kunnen zijn.

Technische uitdagingen

Wij zijn er trots op om gezamenlijk dit project te hebben gerealiseerd voor Upfield,’ vertelt Arjan van Haperen, directeur Unica Building Project Zuid. ‘Een technisch zeer uitdagend project, waarin nagenoeg alle denkbare technieken op het gebied van gebouwgebonden installaties zijn opgenomen. Dit in een zeer korte engineering- en bouwtijd, waarbij we het ontwerp vanaf de VO-fase hebben opgepakt en vervolgens het project afsluiten met testen en commisioning. Een mooi en soepel verlopen project met betrouwbare bouwpartners en een ambitieuze opdrachtgever.

upfield-wageningen-nieuwbouw
interieur-food-science-centre-wageningen
interieur-trappen-wit-wageningen

Kenmerken van Upfield Food Science Centre

Duurzaamheid

De klimaatplafonds zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Als eerst zorgt een raster van sensoren ervoor dat het binnenklimaat wordt aangepast naar de aanwezigheid van mensen. Daarnaast wordt hemelwater opgevangen in buffertanks en hergebruikt voor het geven van water aan planten en spoelen van toiletten, een zogeheten grijs water systeem. Ook wordt de kracht van de zon optimaal benut door de inzet van slimme lamellen die de warmte en het licht reguleren. Het gebouw is voorzien van een WKO-installatie en PV-panelen.

Verbinding

De inrichting stimuleert samenwerking en verbinding. Er zijn vides en open trappen die de verdiepingen met elkaar verbinden. Tevens is er met veel glazen tussenwanden gewerkt, om de ruimtes zo veel mogelijk te verbinden.

Groen werken

In de architectuur komt de missie en visie van Upfield tot uiting: natuurlijke materialen, veel groen – zowel buiten in het park als de gevelbegroeiing van het gebouw. In de tuinen is huisvesting aangebracht voor fauna zoals vogels en vliegende insecten. Ook aan de kruipende insecten is gedacht. Zij vinden hun plekje in de zandbak in de schaduw van het gebouw.

Ruimte om te groeien

Het centrum zal plaats bieden aan 160 medewerkers van R&D, met ruimte om verder te groeien tot wel 200 medewerkers.

Waardering dat we goed bezig zijn

Tijdens Building Holland heeft collega en werkvoorbereider Simon Hokke het GreenScore Certificaat van VBI (producent van prefabvloeren) in ontvangst genomen voor het duurzame centrum. Dit certificaat wordt door VBI toegekend aan vastgoedprojecten met toekomstwaarde, die hergebruik van grondstoffen toepassen, maar ook bijdragen aan een reductie van de CO2-emissie.

Dit GreenScore Certificaat van VBI betekent voor Van Wijnen in ieder geval dat we de waardering hebben dat we ontzettend goed bezig zijn.

– Simon Hokke

Meer nieuws over nieuwbouw Upfield Wageningen

Oplevering Upfield Food Science Centre Wageningen

In oktober 2020 startten we met de bouw van het duurzame innovatiecentrum Upfield in Wageningen. Trots dat we donderdag 7…

Lees verder

Hoogste punt bereikt van bouw Upfield Food Science Centre

De bouw van het Upfield Food Science Centre op de universiteitscampus van Wageningen heeft het hoogste punt bereikt. Deze mijlpaal…

Lees verder

GreenScore certificaat voor duurzaam innovatiecentrum Upfield in Wageningen

Tijdens Building Holland heeft collega en werkvoorbereider Simon Hokke het GreenScore Certificaat van VBI (producent van prefabvloeren) in ontvangst genomen…

Lees verder

Ook kiezen voor nieuwbouw?

Neem contact op met Harry Dijkstra, vestigingsdirecteur Van Wijnen Arnhem