97 betaalbare huurwoningen in Deurne

Wonen

Nieuwbouw

Deurne

Noord-Brabant

De woningen aan het Christinaplantsoen in Deurne zijn eind 2020 gesloopt. Het Christinaplantsoen is een mooie groene locatie waar voorheen de woningen in een hofje stonden. In het nieuwe plan komen 26 nieuwe levensloopbestendige huurwoningen.

Aan de Haspelweg in Deurne, vlak bij het hoofdgebouw ‘De Uitkomst’, komen nieuwe huurwoningen: 12 beneden- en 12 bovenwoningen, 11 gezinswoningen en 36 levensloopbestendige huurwoningen. Met deze toevoeging aan de woningvoorraad komt Bergopwaarts tegemoet aan de grote vraag naar betaalbare huurwoningen in Deurne.

Ontwerpplannen

Voor het ontwerp van de woningen is Venster Architekten verantwoordelijk. De dorpse architectuur van Deurne is terug te vinden in de nieuwbouwwoningen. Architect Richard van Tiggele: “Tijdens een aantal gesprekken met Bergopwaarts hebben we samen de uitgangspunten van beide plannen vastgesteld. Er kwam naar voren dat bij de nieuwe appartementen aan de Haspelweg een aantal buurtbewoners bezorgd was over eventuele overlast en hun privacy. Daarom is er gekozen voor beneden- en bovenwoningen met de ingang aan de binnenzijde van het gebouw. Door het dakterras van de bovenwoningen aan de binnentuin te laten grenzen zorgt dit voor minder overlast en meer privacy van zowel nieuwe als bestaande buurtbewoners.”

Een verborgen hof

Bij zowel de Haspelweg als het Christinaplantsoen ontstaat een soort binnenruimte die het gevoel geeft van een dorpse Brink. In het geval van het Christinaplantsoen was zo’n soort hof al aanwezig. Met de komst van de nieuwe woningen blijft het hof behouden door het creëren van een ruime binnentuin. Bij de Haspelweg vormde het oude LTS gebouw lange tijd een gesloten terrein. Het gebied wordt nu een aantrekkelijke openbare ruimte.

Door natuurinclusief te ontwerpen en te bouwen ontstaat een gezonde en aantrekkelijke wijk, die voor alle gebruikers een prettige leefomgeving is. Zo worden in het plan meer dan 1.300 insectenkasten, vleermuisverblijven, en vogelhuisjes meegenomen in het metselwerk. Maar ook de omgeving wordt voorzien van een beplantingsplan waardoor er zowel in de zomer als in de winter voldoende voeding is.