Nieuwbouw De Scheg, Maastricht

Wonen

Nieuwbouw

Limburg

Maastricht

Opdrachtgever
Kaspro B.V. | Stichting Kongregatie F.I.C.
Start bouw
September 2023
Verwachte oplevering
Voorjaar 2025
Aantal woningen
336 woningen, waarvan 252 sociale- en middenhuurwoningen
Bijzonderheden
Betaalbare woningen, transparante samenwerking

Nieuwbouwproject De Scheg moet een plek worden waar jonge starters betaalbaar kunnen wonen. Het plan is dan ook om 336 woningen, waarvan 252 bestemd als sociale- en middenhuurwoningen, te bouwen. Een grote uitdaging, dat dankzij een ongekend goede samenwerking met onder andere Van Wijnen Sittard en Wonen Limburg, tot uitvoering kan worden gebracht.

Betaalbaar wonen

De gemeente Maastricht heeft als doel gesteld om 60% van de nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken. De Scheg moet hier met 336 woningen, waarvan 252 bestemd als sociale- en middenhuurwoningen, gehoor aan geven. “Dat is niet gemakkelijk.” Vertelt Johan Pas, Wethouder Wonen, Onderwijs, Studentenstad en Welstand: “Want we hanteren ook nog de vierkantemeternorm voor appartementen. Dit betekent dus dat je appartementen en woningen met een minimale grootte moet bouwen, tegen een bepaald prijsplafond.” In het Geusseltpark krijgen jonge starters de kans om een appartement van 20 tot 30m2 te kopen of huren. René Clement, Directeur bij Wonen Limburg: ”Daarmee voldoen we niet volledig aan de vierkantemeternorm, maar dankzij de gemeenschappelijke ruimtes in die gebouwen bieden we meer dan alleen een woning en kunnen we een uitzondering maken.” Durven afwijken en omdenken om een specifieke doelgroep te accommoderen staat eveneens hoog op de agenda van de provincie.

Transparantie voorop

Tijdens de voorbereiding van dit project, kregen de betrokken partijen te maken met verschillende uitdagingen: “Inmiddels hebben we corona, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis meegemaakt en verschillen de materiaalprijzen elke dag. Dan is het heel lastig om vast te leggen hoeveel de woningen op het einde van de rit gaan kosten en hoe we zelf uit de kosten gaan komen.” Legt Patrick Ubags, directeur van Van Wijnen Sittard uit. De oplossing? De boeken op tafel. “Dat heeft dit hele project mogelijk gemaakt”, zegt Patrick Ubags. “En zo’n mate van transparantie zie je niet vaak. Doordat we allemaal eerlijk zijn geweest, is er geen ruis op de lijn gekomen. Er was vertrouwen over elkaars kosten en cijfers.”

Start bouw De Scheg

Verbinding met de omgeving

Het ontwerp van de twee nieuwe appartementsgebouwen is in lijn met het al gerealiseerde gebouw, zodat ze straks een mooi geheel vormen. Ze komen breed in het weidse Geusseltpark te staan, met groenvoorzieningen die ontmoeting, sport en andere activiteiten gemakkelijk faciliteren. In de aanloop naar de bouw toe vonden er al overwinningen plaats: de omgeving diende geen enkel bezwaar in. “Dat gebeurt eigenlijk nooit”, zegt Patrick Ubags. “We zijn ook altijd het gesprek aangegaan met de omwonenden.” Inmiddels liggen de funderingen en kelder van gebouw 1A en 1B al klaar en zijn de palen van gebouw 2 geslagen. Tegen het einde van 2024 hoopt Van Wijnen aan de afbouw bezig te zijn.

Artistieke impressie De Scheg