Werken bij Van Wijnen? Bekijk hier onze vacatures.
Inloggen

Ontwikkeling Dirkzwagerterrein Schiedam

Wonen

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Schiedam

Zuid-Holland

Locatie
Schiedam
Architect
STATS architecten
Woonoplossing
Vrij Wonen

Er komt veel nieuwbouw in Schiedam! De komende jaren transformeren wij het voormalige terrein van de Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager tot een gevarieerde en bruisende woonbuurt. Wonen, recreëren en creatief ondernemen gaan samen op een unieke historische plek dichtbij het centrum van Schiedam. Er komen zo’n 130 woningen. De woningtypes zijn divers: een combinatie van hof- en eengezinswoningen, maar we realiseren ook appartementen en een aantal herenhuizen en kadewoningen. De eerste 26 woningen van fase 1 zijn opgeleverd. De 27 woningen uit fase 2 worden nu gebouwd.

Een gebied met een rijke geschiedenis

Het terrein van Dirkzwager, gelegen tussen de Noordvest en de Schie, ademt jenever. Aan het einde van de negentiende eeuw telde Schiedam maar liefst zo’n 400 jeneverstokerijen, waardoor Schiedam ook wel ‘Zwart Nazareth’ werd genoemd. Deze bijnaam ontstond doordat de schoorstenen van de branderijen een dikke laag roet verspreidden over de stad. Distilleerderij Dirkzwager was daar één van, op een unieke locatie in de binnenstad van Schiedam.

Door haar geschiedenis en prachtige ligging is het gebied al jaren beschermd stadsgezicht. In het gebied staan een aantal unieke gemeentelijke- en rijksmonumenten. Deze monumenten krijgen binnen het nieuwe plan een prominente plaats. Onze ontwikkelaars kiezen ervoor om oud en nieuw met elkaar te verbinden zodat de historische sfeer behouden blijft. Dit zie je straks ook terug in de verschillende type huizen.

Grote marktbehoefte

Het door ons en de gemeente Schiedam te ontwikkelen plan levert een directe bijdrage aan de stedelijke functie en levendigheid van Schiedam. Er wordt een nieuw woonklimaat toegevoegd aan de binnenstad, waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande historische uitstraling van het gebied. Ook geven we hiermee samen invulling aan een grote marktbehoefte binnen de regio Rotterdam.

Samenwerking met lokale ondernemers

Kim Toussaint – projectontwikkelaar bij Van Wijnen – vertelt: “Door deze ontwikkeling ontstaat een levendige buurt waar mensen fijn kunnen wonen, werken en recreëren. Het gebied heeft al zoveel kwaliteit en dat willen we verder versterken. Naast wonen staat het bestemmingsplan ook de functies ‘Horeca I’ en ‘Ontwerptechnische- en creatieve beroepen’ toe. De monumentale panden bieden mooie kansen voor creatieve (lokale) ondernemers. We zoeken daarom graag de samenwerking met hen op. Zo kunnen niet alleen de inwoners profiteren van de kwaliteit van het gebied, maar wordt het écht een buurt van iedereen.”

Fahid Minhas

Wethouder Schiedam

“Deze locatie kan natuurlijk niet anders dan een industriële uitstraling krijgen en moet de binnenstad van Schiedam een nieuwe impuls geven”.

Van jeneverdistilleerderij naar een toekomstbestendige leefomgeving

Bij het ontwikkelen van de nieuwe buurt draait het om meer dan alleen wonen. De monumentale panden op het terrein bieden mooie kansen voor creatieve ondernemers.

Kim: “Ons doel is om een bruisende, stadse, maar zeker ook toekomstbestendige omgeving te creëren. Deze buurt is té mooi om alleen door de bewoners bezocht te worden! Dit doen we samen met diverse reeds aanwezige én nieuwe stakeholders in het gebied; zo wordt er bijvoorbeeld een boetiekhotel gerealiseerd in een van de voormalige branderijen. In het pand staan nog steeds oude distilleerketels en koelvaten. Kolenschoppen en peilstokken hangen nog aan de muren. Door het behoud van deze elementen krijgt de jenevergeschiedenis zijn rentree.’’ Hier lees je er meer over.

Een groene buurt

We ontwikkelen Dirkzwager klimaatadaptief en natuurinclusief. Door klimaatadaptief te bouwen anticiperen we op klimaatverandering. We hebben in Nederlands steeds vaker te maken met heftige regenval, maar ook met aanhoudende droogte. Daar houden we rekening mee.

Het regenwater vangen we op in waterbergingen onder de pleinen én in de kelder van de oude alcoholopslag van Dirkzwager. De kelder krijgt een nieuwe functie, waarmee we voorkomen dat het water niet direct in het riool komt. Het water loopt vertraagd de bodem in en daar profiteren planten en bomen van. Zeker in droge periodes.

Ook houden we rekening met de dieren. We willen de biodiversiteit verrijken zodat de reeds aanwezige dieren in de buurt zich welkom blijven voelen en dat er misschien nog meer vogels en insecten bijkomen. Dat doen we door gevarieerd groen aan te brengen en nestkasten in de gevels van een aantal hoekwoningen te metselen. Dirkzwager is voor iedereen een fijn, groen thuis in de stad.

Mix aan woningen

Een aantal nog resterende monumenten herinnert aan de rauwe ontstaansgeschiedenis van deze plek. Ook het ontwerp van de woningen sluit aan op de omgeving. Met oog voor historie en een stoere, industriële uitstraling.

Er komen verschillende woningentypes in de buurt, variërend in formaat: eengezinswoningen, hofwoningen, appartementen, kadewoningen en statige herenhuizen. De architectuur van de woningen verbindt de geschiedenis met een hedendaags design. De verschillende woningtypes, ontworpen door STATS architecten, zijn vernoemd naar personen die verbonden zijn aan Schiedam: Maarten, Dirk, Bobby en Jules. Ze hebben elk een geheel eigen karakter.

Maarten is klassiek en formeel van opzet. Woningtype Dirk daarentegen is stoer en stevig, met industriële accenten zoals stalen balken en een mix van formele en willekeurige gevelopeningen. Jules is vernoemd naar Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam. Net zoals de nachtburgemeester gekleed ging, is de gevel van Jules in Dirkzwager kreukloos, modern, enigszins mysterieus en zwart. Ter ere van het feit dat Schiedam ook wel bekend staat als Gin-City is er een type gewijd aan een van de beroemdste Schiedamse Gins: Bobby’s Gin. De flesgevel van dit woningtype knipoogt naar de iconisch vormgegeven fles.

Op de hoogte blijven? Hou dan https://dirkzwagerschiedam.nl/ in de gaten.