Nieuwbouw Maggie’s Center in Groningen

Zorg

Nieuwbouw

Groningen

Groningen

Opdrachtgever
Stichting Maggie’s Center
Totale oppervlakte
600 m2

Het eerste Maggie’s Center van Nederland, een professioneel zorgcentrum voor kankerpatiënten en hun partners, familieleden en vrienden, wordt gebouwd in Groningen naast het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het centrum biedt een helende en huiselijke plek aan mensen die met kanker te maken hebben. Wereldwijd bestaan 27 van deze centra op toonaangevende locaties naast ziekenhuizen.

Thuisgevoel

Het doel van een Maggie’s Center is om een prettige plek te creëren waar je je thuis voelt en waar de architectuur bijdraagt aan het genezingsproces. De gedachte hierachter is dat de omgeving waarin mensen verblijven van invloed is op hun gezondheid; het gebouw als ‘Healing Environment’. Een zekere verlichting en verzachting is hierbij essentieel.

Voor het centrum in Groningen is een stelsel van uiteenlopende ruimtes bedacht waar patiënten, voor, tijdens of na de behandeling in het ziekenhuis zichzelf kunnen voorbereiden, kunnen bijkomen of praten. Architecte Marlies Rohmer en tuinarchitect Piet Oudolf hebben in hun ontwerp gebruik gemaakt van bepaalde elementen om een intieme, rustgevende sfeer te creëren, met veel natuurlijk licht.

Maggie’s Center bestaat straks uit een modern gebouw van twee verdiepingen dat wordt gebouwd volgens de nieuwste BENG eisen.

Samenwerking vijf bouwpartners

De financiering van Maggie’s Center is middels fondsenwerving tot stand gekomen. Veel bedrijven werken in natura mee of dragen hun steentje bij via sponsoring. De bouwpartners Trebbe, VolkerWessels, BAM en Van Wijnen werken tegen kostprijs, zonder winstoogmerk, om dit unieke project te kunnen realiseren. Ook de Postcodeloterij draagt bij; voor een bedrag van €1.000.000.

Arnoud Gils

Directeur Van Wijnen Groningen

‘Het is al vrij uniek dat je met 4 ‘grote’ bouwers samenwerkt aan een project in de stad. Samen met de partners werken aan een plek die zoveel kan betekenen voor alle betrokkenen maakt het extra bijzonder. Bouwen zonder winstoogmerk is voor ons natuurlijk ook buitengewoon en door het met elkaar te doen ontstaat er chemie om het op een zo goed en transparant mogelijke manier uit te voeren.’

Samen bouwen aan een beter leven

De bouw van Maggie’s startte in februari van 2023. Inmiddels tekenen de contouren van dit centrum zich af. De vloeren liggen er in en het team is begonnen met het monteren van de HSB-onderdelen en de gelamineerde liggers en kolommen. Rick heeft de rol van werkvoorbereider binnen de bouwcombinatie. Hij regelt zaken vanaf inkoop tot controle van de modellen en werktekeningen.

“Het samenwerken met de collega’s in de bouwcombinatie loopt heel soepel en is leuk” vervolgt Rick. “Volgens planning zal Maggie’s Center Groningen in het voorjaar van 2024 haar deuren openen”, rondt hij af. De volgende mijlpaal in de bouw is het hoogste punt, deze wordt binnenkort al bereikt.

Rick Strijker, Werkvoorbereider Van Wijnen Groningen

‘Het idee achter dit gebouw, vind ik het mooiste aan dit project. Dat er straks een huiselijke plek is voor mensen die met kanker te maken hebben en hun naasten waar ze terecht kunnen voor zorg die het ziekenhuis niet kan bieden’

Op zoek naar een partner voor nieuwbouw van een bedrijfspand?