Nieuwbouw Maggie’s Center in Groningen

Zorg

Nieuwbouw

Groningen

Opdrachtgever
Stichting Maggie’s Center
Totale oppervlakte
600 m2

Het eerste Maggie’s Center van Nederland, een professioneel zorgcentrum voor kankerpatiënten en hun partners, familieleden en vrienden, wordt gebouwd in Groningen naast het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het centrum biedt een helende en huiselijke plek aan mensen die met kanker te maken hebben. Wereldwijd bestaan 27 van deze centra op toonaangevende locaties naast ziekenhuizen.

Thuisgevoel

Het doel van een Maggie’s Center is om een prettige plek te creëren waar je je thuis voelt en waar de architectuur bijdraagt aan het genezingsproces. De gedachte hierachter is dat de omgeving waarin mensen verblijven van invloed is op hun gezondheid; het gebouw als ‘Healing Environment’. Een zekere verlichting en verzachting is hierbij essentieel.

Voor het centrum in Groningen is een stelsel van uiteenlopende ruimtes bedacht waar patiënten, voor, tijdens of na de behandeling in het ziekenhuis zichzelf kunnen voorbereiden, kunnen bijkomen of praten. Architecte Marlies Rohmer en tuinarchitect Piet Oudolf hebben in hun ontwerp gebruik gemaakt van bepaalde elementen om een intieme, rustgevende sfeer te creëren, met veel natuurlijk licht.

Maggie’s Center bestaat straks uit een modern gebouw van twee verdiepingen dat wordt gebouwd volgens de nieuwste BENG eisen.

Rick Strijker, Werkvoorbereider Van Wijnen Groningen

‘Het idee achter dit gebouw, vind ik het mooiste aan dit project. Dat er straks een huiselijke plek is voor mensen die met kanker te maken hebben en hun naasten waar ze terecht kunnen voor zorg die het ziekenhuis niet kan bieden’

Samenwerking vijf bouwpartners

De financiering van Maggie’s Center is middels fondsenwerving tot stand gekomen. Veel bedrijven werken in natura mee of dragen hun steentje bij via sponsoring. De bouwpartners Trebbe, VolkerWessels, BAM en van Wijnen werken tegen kostprijs, zonder winstoogmerk, om dit unieke project te kunnen realiseren.

Arnoud Gils

Directeur Van Wijnen Groningen

‘Het is al vrij uniek dat je met 4 ‘grote’ bouwers samenwerkt aan een project in de stad. Samen met de partners werken aan een plek die zoveel kan betekenen voor alle betrokkenen maakt het extra bijzonder. Bouwen zonder winstoogmerk is voor ons natuurlijk ook buitengewoon en door het met elkaar te doen ontstaat er chemie om het op een zo goed en transparant mogelijke manier uit te voeren.’

Een beter leven

Dit allereerste centrum van Nederland brengt Maggie’s Centre weer een stap dichterbij haar ultieme missie: mensen middels professionele hulp de controle over hun leven teruggeven wanneer kanker om de hoek komt kijken. Naar verwachting wordt het centrum in het vierde kwartaal van 2023 opgeleverd en kunnen de eerste patiënten er begin 2024 terecht.

Maggie's Center Van Wijnen Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG 1