Nieuwbouw woonwijk Zuiderpark – fase 1

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Noord-Brabant

Tilburg

Aantal woningen
35 koopwoningen, 46 huurwoningen
Architectuur
Amerikaanse stijl
Oplevering
2017
Opdrachtgever
Stichting pensioenfonds van de Metalektro

Aan de Ringweg in Tilburg is in een groene omgeving een duurzame woonwijk gebouwd, genaamd Zuiderpark. Op de oppervlakte van 30.000 m2 verrezen 200 woningen, die in vier fases zijn opgeleverd. Er zijn vier groene pleinen in de buurt, die bedoeld zijn om mensen samen te brengen. In de eerste fase werden 35 koopwoningen en 46 huurwoningen voor de vrije sector gebouwd.

Groene wijk

Wat meteen opvalt is de grote hoeveelheid bomen en groen in het gebied. Voor iedere woning wordt een groenstrook aangelegd die wordt ingedeeld naar de behoeften van de bewoners. Zo kan het zijn dat de ene groenstrook een functie als speeltuin heeft en de andere als ontmoetingsplaats voor barbecues. Zuiderpark is een nieuwe woonwijk in Tilburg waar mensen léven. Want: hard werken is hard genieten.

Architectuur

Als je de foto’s van de wijk bekijkt valt er meteen iets op; door de veranda’s voor de woningen krijgt de wijk een Amerikaanse uitstraling. En dat klopt, de architectuur is namelijk gebaseerd op New England, een regio in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten. Er wordt veel gebruik gemaakt van blauw- en grijstinten en de woningen die volgens deze architectuur worden gebouwd krijgen een veranda liggend op het zuiden, aangrenzend aan de groenstroken.

Gunstige ligging

Buiten de architectuur, die in Tilburg niet eerder is gebruikt, heeft de wijk nog een unique selling point; de zeer gunstige ligging. Zo ben je met de fiets binnen tien minuten in het centrum of de Piushaven, ligt Stappegoor met bioscoop, zwembaden en sportvoorzieningen op vijf minuten loopafstand en ben je binnen no-time op de snelweg of in de natuur.

Duurzaam bouwen

Samen met de betrokken partijen heeft Van Wijnen gewerkt aan de ontwikkeling en bouw van het Zuiderpark. Kwaliteit en duurzaamheid stonden hierbij hoog in het vaandel. Dat laatste is gerealiseerd door o.a. oplossingen als zonnepanelen, het scheiden van afval- en regenwater en het gebruik van recyclebare materialen.