Werken bij Van Wijnen? Bekijk hier onze vacatures.
Inloggen

Nieuwbouwproject De Blauwe Loper in Maastricht

Wonen

Nieuwbouw

Limburg

Maastricht

Opdrachtgever
Servatius
Start bouw
December 2021
Oplevering bouw
November 2023
Aantal woningen
135 appartementen, 2 woon-werkwoningen en 1 ontmoetingsruimte
Bijzonderheden
Behoud van het karakter van de buurt, in samenwerking met de buurtbewoners

Op donderdagavond 13 juni werd het nieuwbouwproject De Blauwe Loper in Maastricht op feestelijke wijze geopend. Hier heeft Van Wijnen Sittard in samenwerking met woningstichting Servatius 135 appartementen, 2 woon-werkwoningen en 1 ontmoetingsruimte gerealiseerd. Om het thuisgevoel voor zowel oude als nieuwe bewoners te waarborgen, mochten zij meedenken over de inrichting van hun wijk.

Van Wijnen begon in het najaar met de sloop van de bestaande wonen om vervolgens 135 nieuwbouwappartementen te bouwen. Deze ingreep voelde voor de bewoners als een verlies van hun vertrouwde buurt. Daarom was het extra belangrijk om de bewoners bij de plannen te betrekken en het karakter van de buurt te behouden.

Appartementencomplex De Blauwe Loper

De Blauwe Loper

De naam “De Blauwe Loper” verwijst naar de nieuwe fiets- en wandelverbinding die is gerealiseerd. Hierdoor zijn de buurten Trichterveld, Mariaberg en Blauwdorp zijn onderling verbonden en is er tevens een nieuwe verbinding naar de binnenstad. Verbinding is om deze reden de ‘blauwe draad’ geworden gedurende het hele project. Buurtbewoners kregen de kans om het buurtpark opnieuw in te richten, en er werd een nieuwe ontmoetingsplek gebouwd in één van de nieuwbouw woonblokken. Deze ontmoetingsplek heeft, geheel in stijl, de naam ‘De Binnenloper’ gekregen. Een naam dat is bedacht door de bewoners en werd onthuld tijdens de feestelijke opening.

Buurtbewoners De Blauwe Loper

Wonen en ontmoeten

In totaal zijn er 135 appartementen, 2 woon-werkwoningen en 1 ontmoetingsruimte (“De Binnenloper”) gerealiseerd. Bij de sloop van oude de woningen werden bijna 200.000 ‘oude’ stenen zorgvuldig verwijderd en hergebruikt in de nieuwbouw. Deze stenen symboliseren het behoud van de historie van het gebied, duurzaamheid en verbinding. Ze zijn onder andere gebruikt in de huiskamers van de nieuwbouw en in de openbare ruimte, waar ontmoeting en verbinding centraal staan.

Patrick Ubags

Directeur, Van Wijnen Sittard

Wij willen het gevoel van een ‘nieuw’ eigen stekkie in een vertrouwde omgeving maximaal borgen. Wij geloven in dit idee. En dat is voor ons de motivatie om voor zowel oude als nieuwe bewoners een nieuw thuis te bouwen.”

In het buurtpark is de geliefde vijgenboom, waar bewoners veel herinneringen aan hebben, behouden gebleven. Om deze herinneringen te vieren, hebben kinderen uit de buurt samen met wethouder Manon Fokke een tijdscapsule ingegraven. Hierin bevinden zich foto’s van vroeger en nu, verhalen en (strip)tekeningen van kinderen. Het buurtpark is samen met de bewoners ontworpen als een groene ruimte voor ontmoeting en beweging. Er zijn onder andere een wadi, stepping stones en een waterpomp voor de kinderen gecreëerd en een centrale ontmoetingsplek in het park.

Begraven tijdscapsule