Ontwikkeling en bouw van ‘Ons Hof’

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Geldrop-Mierlo

Noord-Brabant

Ontwerp
met bewoners tot stand gebracht
Toekomstbestendigheid
levensloop- bestendige woningen
Sociale duurzaamheid
gezamenlijke inrichting privé-erf
Opdrachtgever
Gemeente Geldrop-Mierlo
Architect
LSW Architecten
Woonoplossing
Wij Wonen

In Luchen in de gemeente Geldrop-Mierlo ontstaat aan de rand, grenzend aan bossen en het kanaal een fraaie woonwijk. Daar realiseerden wij ‘Ons Hof’, waar het heerlijk wonen is. De woonwensen van enkele toekomstige bewoners hebben als startpunt gediend voor de verdere ontwikkeling van het plan.

Klant intensief betrokken bij planvorming

‘Ons Hof’ doet haar naam eer aan. ‘Een woonwijk die echt past, maak je namelijk alleen als je rekening houdt met de wensen van de toekomstige bewoners,’ aldus Marloes Verkerk – Van Rooij, ontwikkelmanager bij Van Wijnen. Om van dit plan een succes te maken, hebben we geïnteresseerde (toekomstige) bewoners uitgenodigd om met ons mee te denken over de planvorming van de wijk. In een vroeg stadium hebben we individuele gesprekken met bewoners gevoerd om hun ideeën en woonwensen te inventariseren op basis van het eerste schetsontwerp. Zij hebben daadwerkelijk invloed uitgeoefend op de uitstraling van de woonwijk en de indeling van de woning. Hierdoor is een levendige en intieme woonomgeving ontstaan, waarin mensen hun eigen ideeën herkennen.

De charme van het oude Luchen met haar boerderijen en de landelijke sfeer hebben als inspiratie gediend voor de architectuur. De oorspronkelijke en streekeigen karakteristieken zijn daarbij op een eigentijdse wijze vertaald en stralen een intieme dorpse sfeer uit.

Vitale ontwikkeling Geldrop-Mierlo

Één van de klantwensen,  die daadwerkelijk vertaald is in het uiteindelijke plan, is de vrij in te delen royale begane grond. Zes hoekwoningen beschikken over een extra grote begane grond die de bewoners talrijke indelingsmogelijkheden biedt en maakt dat de woningen geschikt zijn voor alle levensfasen. Bij de inrichting van het plan hebben de (toekomstige) bewoners ook nadrukkelijk de wens uitgesproken om rekening te houden met de zon-oriëntatie. Bijna alle woningen hebben een achtertuin die gesitueerd is op het Westen, waardoor de woningen uitermate geschikt zijn voor zonnepanelen. Ons plan sloot naadloos aan bij de ambitie van de gemeente Geldrop-Mierlo om een woonwijk te creëren met verschillende type woningen om diverse doelgroepen te kunnen huisvesten. Daarmee draagt Ons Hof bij aan een vitale ontwikkeling van de gemeente Geldrop-Mierlo.

Cees Seelen

Architect LSW Architecten

“Dit ontwerp is tot stand gekomen door écht te luisteren en te kijken naar de plek en ons te laten inspireren door de toekomstige bewoners.”

Een verborgen parel; het privé-erf

In het plan is een bijzonder erf gecreëerd; een waar pareltje dat bewoners samen hebben ingericht. Door de stedenbouwkundige verkaveling ontstond een autovrij privé-erf. Het is een prachtige, groene op het Zuiden georiënteerde plek waaraan zes woningen gelegen zijn. De bewoners van deze zes woningen hebben samen in diverse workshops nagedacht over de inrichting van het erf. Met die ideeën is een landschapsarchitect aan de slag gegaan. Vervolgens zijn de groenvoorzieningen aangelegd. Er staat een bank waar buren elkaar kunnen ontmoeten, er is een grasveld waar kinderen veilig kunnen spelen en een insectenhotel om ruimte te bieden aan zoveel mogelijk verschillende wilde bijen en andere insecten. Wendy, bewoonster van Ons Hof, is trots op het mooie hof dat ze samen met haar buren ontworpen heeft. ‘Het zorgt voor meer saamhorigheid.’ De bewoners zijn nu gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van het groene erf.