Nieuwbouw woningfabriek Van Wijnen

Werken

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Friesland

Heerenveen

Productiecapaciteit
4.000 woningen per jaar
Opdrachtgever
Van Wijnen
Woonoplossing
Fijn Wonen
Vloeroppervlakte
14.000 m2
Hoogte
15 meter

De nieuwbouw van de woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen is afgerond. In een tijd van woningnood, schaarste aan grondstoffen en mankracht, fors gestegen bouwkosten, circulariteit en energieneutraal bouwen is voor veel Nederlanders een betaalbare woning nauwelijks nog weggelegd. Daarom gaan we anders bouwen: sneller, goedkoper en schoner, zo circulair mogelijk. Dat gaat gebeuren in onze nieuwe woningfabriek. Zo dragen we substantieel bij aan het oplossen van de woningnood in Nederland. 

Feiten en cijfers nieuwbouw woningfabriek Van Wijnen:

Locatie:Bedrijventerrein Kanaal in Heerenveen
Bouwer:Van Wijnen Gorredijk
Eindproduct:Fijn Wonen grond gebonden woningen en appartementen.
Fijn Wonen is een van de woonoplossingen van Van Wijnen
Feiten en cijfers fabriek Heerenveen
Door woningen fabrieksmatig te bouwen reduceert Van Wijnen een CO2 uitstoot van: 30%.

Transitie in de bouw

De negatieve impact van de bouwsector op onze aarde is gigantisch. Ook daarom moeten we anders gaan bouwen. Van Wijnen zet steeds meer in op geïndustrialiseerde bouw. Meer weten? Bekijk onze pagina ‘Woningnood vraagt om transitie in de bouw‘.

Robotisering

De woningnood vraagt om een transitie in de bouw. Deze manifesteert zich in deze woningfabriek van Van Wijnen. Deze fabriek is in vele opzichten grensverleggend. In deze woningfabriek komt op meerdere vlakken de allerlaatste techniek samen. Dat blijkt onder andere uit de hoge mate van robotisering, waarmee we deels het probleem van schaarste aan vakmensen oplossen.

Zo komen de elementen tot stand

In de hal zie je straks grote platte tafels (ca. 14 bij 4 meter) voorbijkomen. Op zo’n tafel wordt een mal opgebouwd met behulp van een robot. Die tafel, met mal, beweegt zich als een carrousel door de fabriek. Op elk punt waar de tafel stopt, wordt er iets toegevoegd. Van wapenstaal tot stekkerdoos, van kozijn tot aansluitingen. Tot het moment dat alles is toegevoegd. Dan wordt het beton gestort en ligt er een element – bijvoorbeeld een wand, een gevel of een vloer. De tafel met mal – intussen enkele tonnen zwaar – wordt daarna door een enorme kraan opgetild. Ook dat is een geautomatiseerd proces. Het element gaat daarna de droogkamer in om uit te harden.

Assembleren op de bouwplaats

Het assembleren van de elementen gebeurt in kleine teams op de bouwplaats. Dat gaat in een tempo van één woning of twee appartementen per dag..

Hilbrand Katsma

algemeen directeur Van Wijnen Components

“We laten zien dat we een gasloze fabriek kunnen bouwen met duurzame materialen. Ook werken we hard aan afvalvrije bouwplaatsen. Dat wordt straks haalbaar, mede doordat we vanuit de fabriek woningen produceren die op de bouwplaats geen afval achterlaten.”

Wat deze fabriek zo bijzonder maakt

Duurzaamheid en circulariteit

Zo krijgen we betaalbare woningen en kunnen we mensen een thuis bieden. Toekomstbestendig.

Met duurzaamheid in de fabriek bedoelen we verder:

Beelden van de nieuwbouw in Heerenveen

September 2020
Oktober 2020
December 2020
Januari 2021
Februari 2021
Maart 2021
April 2021
Mei 2021
Juni 2021
Juli 2021
Augustus 2021
September 2021
Oktober 2021
November 2021

Timelapse