Projecten

Oranje Huis

Almere

Almere In Almere, dichtbij de duinen en het strand, realiseerden we een veilig thuis voor volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Het Oranje Huis. Het Oranje Huis is onderdeel van de Blijf Groep en verzorgt crisisopvang, begeleid wonen, hulp en advies.

“Iedereen vindt dit het mooiste Oranje Huis van de drie.”

Leonie Hutten Projectleider

Appartementen
25
Aantal samenwerkingen partijen
2
Aantal Oranje Huizen
3
Opdrachtgever
De Alliantie, Almere
Architect
FARO architecten, Lisserbroek

Vervolg van succesvolle eerdere samenwerking

Al eerder realiseerden we, in samenwerking met de Blijf Groep en opdrachtgever de Alliantie een Oranje Huis. Deze is opgenomen binnen project Kwintijn in Amsterdam. Het Oranje Huis in Almere is een voortvloeisel vanuit die samenwerking. “Dat is prettig werken”, zegt Marcel Grootenboer, projectmanager bij de Alliantie. “De ervaringen die we eerder hebben opgedaan met zijn allen hebben we meegenomen, waardoor we verschillende optimalisaties konden doorvoeren. Het Oranje Huis sluit daardoor nóg beter aan op de wensen en behoeften van de gebruikers en medewerkers van de Blijf Groep. Ook hebben we verschillende technische verbeteringen in het pand toegepast.”

Veilige en toekomstbestendige plek

Iedere bewoner heeft in het Oranje Huis een zelfstandig appartement met eigen keuken, badkamer en twee slaapkamers. In totaal zijn er 25 appartementen. Daarnaast zijn er enkele gemeenschappelijke ruimtes waaronder een kinderruimte en een tienerkamer. Verder bevinden zich in het gebouw diverse ruimtes voor kantoren, trainingsruimtes, ruimtes ten behoeve van advies en hulpverlening en noodkamers voor de crisisopvang. Doordat de hulpverlening zich afspeelt in een ander deel van het pand, hebben de bewoners tijd en ruimte hun dagelijkse routine voort te zetten of weer op te bouwen. De sfeer binnen het Oranje Huis is rustig en veilig. Dit komt mede door de architectonische keuzes, gemaakt door FARO architecten. De kleuren zijn neutraal en verwijzen naar de duinen en het strand in de nabije omgeving.

Het gebouw is flexibel in te delen. De verdiepingen waar zich nu de kantoren en gemeenschappelijke ruimtes bevinden, zijn wanneer nodig, moeiteloos te transformeren naar appartementen. Logistiek was dat puzzelen, maar de levensduur van het pand wordt daarmee aanzienlijk verlengd.

“Het Oranje Huis in Almere is een voortvloeisel vanuit onze samenwerking in Amsterdam. We hebben elkaar bij deze ontwikkeling in Almere daarom al heel snel gevonden en in een bouwteamconstructie opgepakt.”

Marcel Grootenboer, projectmanager bij de Alliantie

Open voorziening

Anders dan de oude ‘blijf-van-mijn-lijfhuizen‘ zijn de Oranje Huizen middenin de samenleving opgenomen. Leonie vertelt: “We hebben een open voorziening gecreëerd, veilig, maar ook bekend, zodat we niet enkel de slachtoffers, maar ook de geweldplegers kunnen helpen. Zo doorbreken we de cirkel en dit zorgt voor minder escalaties.” Op deze manier is het mogelijk  om laagdrempelige, directe hulp aan te bieden voor het hele gezin.

Andere projecten

Meer dan bouwen