Nieuwbouw Oranjewoud Wonen

Wonen

Zorg

Nieuwbouw

Friesland

Gorredijk

Heerenveen

Woningen
18 bungalows & 136 appartementen
Belegger
BouwInvest Healtcare Fund
Opdrachtgever
Service Appartementen Oranjewoud
Architect
De Zwarte Hond
Woonoplossing
Vrij Wonen

Vitaal oud worden bij Oranjewoud Wonen

In Heerenveen hebben we samen aan een nieuw thuis voor senioren gebouwd. Een thuis waar ze ook in de volgende fase van hun leven vitaal oud kunnen worden, midden in een prachtige parkachtige omgeving met alle voorzieningen bij de hand. Een thuis voor een beter leven in de toekomst.

Vitaal oud worden

In de afgelopen anderhalf jaar werd de bouw van de 150 woningen, waarvan 18 bungalows en 136 appartementen gerealiseerd. Lyda de Haan, directeur bij Service Appartementen Oranjewoud vertelt: ‘Het was voor ons, maar ook voor de ouderen die hier wonen en hun familie, een uniek bouwproces om mee te maken. We zijn heel tevreden over de samenwerking met Van Wijnen en BouwInvest Healthcare Fund. Het was een samenspel van meerdere partijen en die samenwerking was heel prettig. We zijn heel tevreden over de samenwerking met Van Wijnen en BouwInvest Healthcare Fund. We zijn trots dat we zulke mooie woningen neer hebben gezet.’

Nu de nieuwbouw klaar is, moet het oude pand nog gesloopt worden en wordt de aanleg van de parkachtige omgeving in gang gezet. Het bestaande paviljoen blijft staan en zal plaats blijven bieden aan een grand café, maaltijdservice, kapsalon,  servicewinkel, fysiotherapeut, bibliotheek, pedicure en schoonheidsspecialist.

Samen bouwen

Bouwen aan ruimte voor een beter leven, dat is waar wij dagelijks vol passie en energie mee bezig zijn. Dat deden we hier samen met Stichting Service Appartementen Oranjewoud, BouwInvest Healthcare Fund, Fraxus, HJBerg Vastgoed, Hoekstra makelaardij, De Zwarte Hond, gemeente Heerenveen en vooral samen met de bewoners en de toekomstige bewoners.

Bewoners betrekken

Tijdens de bouw probeerden wij de bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij de bouwwerkzaamheden en hun nieuwe woning. We hadden vaste uitkijkkamers waar ze de voortgang van de bouw konden volgen. Zo konden ze zich alvast voorbereiden op hun nieuwe thuis. Roelof Faber, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Gorredijk, ziet het als iets heel waardevols om bewoners te betrekken in zo’n proces: ‘Het is belangrijk om activiteiten of evenementen te organiseren voor de bewoners. Dan pas kom je erachter wat er bij mensen speelt en wat ze echt vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld vóór coronatijd nog een lunch georganiseerd met alle bewoners en de timmermannen, waar we veel positieve reacties over kregen van de bewoners. Dan praat je toch anders met ze en dat schept een band.‘

Tjeerd van der Zwan

Burgemeester Gemeente Heerenveen

“Het is zo geweldig mooi, dat we na al die jaren voorbereiding nu hier staan. Voor senioren die ook in de volgende fase van hun leven echt vitaal oud kunnen worden in een prachtige omgeving met alle voorzieningen bij de hand. Dat is voor Heerenveen een heel mooi groot project”

En toen was er corona..

Gelukkig had corona op het bouwproces nagenoeg geen invloed. ‘We hebben er alles aan gedaan om geen vertraging op te lopen door de coronamaatregelen. Zo hebben we allemaal voorzieningen en maatregelen getroffen om het project zo goed mogelijk door te laten gaan. Vanuit het projectteam zijn verschillende voorstellen uitgewerkt die de interesse van Bouwend Nederland wekten. Bouwend Nederland kwam vervolgens zelfs op onze bouwplaats langs voor het maken van een film om andere bouwers te laten zien hoe je met de RIVM-maatregelen om kunt gaan’, vertelt Roelof.  

Bekijk hier de maatregelen en voorzieningen die we troffen.

Het eindresultaat

Inmiddels wonen de bewoners in hun nieuwe woningen . Lyda vertelt hoe de bewoners het ervoeren: ‘Zo’n bouwproces is heel intensief voor de bewoners en ook corona gaf extra spanning. Toen de bouw begon was men ontzettend geïnteresseerd en keken ze regelmatig via de uitkijkkamers over de bouw heen. Dat vonden ze erg leuk om te zien. Ondertussen kwam het verhuizen wel steeds dichterbij en werd het uiteindelijk echt een feit. Het is nieuw, comfortabel en aangenaam warm met de vloerverwarming. In het oude gebouw hadden de appartementen een gekke indeling, was er niet altijd warmwater, was het rumoerig en was er veel meer geluidsoverlast. Het hele proces en de verhuizing kostte wat energie, maar nu de bewoners op hun plek zitten zijn ze helemaal happy.’