Projecten

Park070: duurzaam wonen bovenop de schuilkelder van het oude CBS-kantoor

Voorburg

Op de plek van het voormalige CBS kantoor en naast Park ’t Loo realiseren wij in opdracht van BPD 229 duurzame woningen en appartementen. Jarenlang was het kantoorgebouw van het CBS, het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Nu komt er een nieuwe, groene en duurzame woonwijk: Park070. Park 070 is een duurzaam, groen en bovenal aangenaam woonmilieu met appartementen, stads- en parkwoningen in verschillende groottes. De bouw is in september 2019 van start gegaan en de oplevering wordt eind eerste kwartaal van 2022 verwacht.

Aantal woningen
229
Nieuwbouw
Gasloos
Opdrachtgever
BPD
Architect
de Architektenkombinatie

Een nieuwe, groene buurt

In Park070 kun je duurzaam wonen en leven in energieneutrale woningen. De typen woningen in Park070 variëren van stadswoningen, parkwoningen, singelwoningen en hofwoningen tot appartementen en penthouses. Zowel koop als vrije sector huur. Het wordt een groene buurt met een focus op leefbaarheid. De parkeerkelder zorgt ervoor dat Park070 autovrij is. Als je vanuit de parkeerkelder naar boven loopt kom je uit op één van de gezamenlijke binnentuinen.

“Bij de ontwikkeling van Park070 hadden we mensen voor ogen die graag buiten de stad willen wonen met de voorzieningen van het Haagse stadcentrum binnen handbereik. Daarnaast is Park070 bijzonder door het duurzame karakter en de eigentijdse architectuur, waarbij plafondhoge ramen zorgen voor een fantastisch uitzicht op het park en de binnenhoven. Kinderen spelen straks veilig in de binnentuinen en alle grondgebonden woningen hebben een tuin die grenst aan het park of een van de binnentuinen. Je woont hier dus echt buiten.”

Theo van der Plas, ontwikkelingsmanager bij BPD

Duurzaamheid centraal

Duurzaamheid is een belangrijk thema in Park070. We bouwen met oog op de thema’s circulair, energietransitie, klimaatadaptatie en gezond wonen en leven. Bovendien wordt Park 070 gasloos en autovrij. Alle woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting en zijn voorzien van een WKO (Warmte Koude Opslag)-systeem.

Energietransitie

Zonnepanelen, die op het dak van alle woningen staan, wekken energie op voor de gezamenlijke voorzieningen. Op deze manier worden de parkeergarage de verlichting in de binnentuinen, liften en bergingen van stroom voorzien. De elektriciteit die overblijft, gaat naar de woningen.

Klimaatadaptatie

De collectieve Warmte Koude Opslag haalt in de winter warmte uit de bodem en zorgt in de zomer dat de woningen gekoeld worden. Ook wordt regenwater opgeslagen om de tuinen mee te bewateren in drogere tijden. Bovendien draagt dit bij aan het voorkomen van overbelasting van het riool.

Circulair slopen: bouwmaterialen opnieuw gebruiken

Het oude CBS-kantoor, met uitzondering van de parkeergarage, is duurzaam ontmanteld. Door circulair te slopen kunnen we 95% van het puin en afval recyclen tot nieuwe bouwmaterialen en grondstoffen in de nieuwe woonwijk of elders.

“In plaats van circulair slopen noemen wij dit oogsten. Zo oogsten we vrijgekomen sloopmaterialen door ze opnieuw te gebruiken. Op het terrein staat een puinbreker, hiermee verpulveren we het oude beton tot puingranulaat. Dit hebben we voor een deel gebruikt in de bouwwegen op de bouwplaats. In een later stadium gebruiken we het granulaat om de bestrating binnen het project aan te leggen. “

Joey Eygenraan, uitvoerder bij Van Wijnen

Bouwen bovenop de schuilkelder van het oude CBS-kantoor

Het voormalig CBS-kantoor dateerde uit 1974. Het kantoor besloeg 275.000m2 en was daarmee een kantoor van groots formaat. Een bijzonderheid; in de parkeergarage was ook een atoomkelder met plaats voor 5000 personen. Deze schuilkelder kon in oorlogstijd gebruikt worden en bevatte zelfs toiletten, wasbakken en hermetisch afsluitbare toegangssluizen.

Nieuwe bestemming voor de atoomkelder

De bestaande atoomkelder van circa 12.500m2 wordt hergebruikt in het plan. We bouwen de kelder om naar een parkeerkelder met bergingen en technische ruimten. Daarnaast bouwen we ook nieuwe woningen op en rondom de kelder. Dit is een complexe opgave. Daarom maakten we in samenwerking met diverse adviseurs een werkplan om de kelder te monitoren. 

Lees meer over het bouwen bovenop de atoomkelder in het interview met uitvoerder Joey Eygenraam en projectleider Raymond Overvliet. Zij vertellen meer over de manier van bouwen bovenop de kelder.

Andere projecten

Meer dan bouwen