Park070: duurzaam wonen bovenop de schuilkelder van het oude CBS-kantoor

Wonen

Nieuwbouw

Voorburg

Zuid-Holland

Aantal woningen
229
Nieuwbouw
Gasloos
Opdrachtgever
BPD
Architect
de Architektenkombinatie
Woonoplossing
Vrij Wonen

Op de plek van het voormalige CBS kantoor en naast Park ’t Loo realiseerden wij in opdracht van BPD 229 duurzame woningen en appartementen. Jarenlang was het kantoorgebouw van het CBS het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Nu staat er een nieuwe, groene en duurzame woonwijk: Park070. Park 070 is een duurzaam, groen en bovenal aangenaam woonmilieu met appartementen, stads- en parkwoningen in verschillende groottes. Alle woningen zijn inmiddels opgeleverd.

Een nieuwe, groene buurt

In Park070 kun je duurzaam wonen en leven. De woningtypen in Park070 variëren van stadswoningen, parkwoningen, singelwoningen en hofwoningen tot appartementen en penthouses. Zowel koop als vrije sector huur. Het is een groene buurt met een focus op leefbaarheid. De parkeerkelder zorgt ervoor dat Park070 autovrij is. Als je vanuit de parkeerkelder naar boven loopt kom je uit op één van de gezamenlijke binnentuinen.

Duurzaamheid centraal

Duurzaamheid is een belangrijk thema in Park070. We bouwden met oog op de thema’s circulair, energietransitie, klimaatadaptatie en gezond wonen en leven. Bovendien is Park 070 gasloos en autovrij. De collectieve Warmte Koude Opslag haalt in de winter warmte uit de bodem en zorgt in de zomer dat de woningen gekoeld worden. Ook wordt regenwater opgeslagen om de tuinen mee te bewateren in drogere tijden. Bovendien draagt dit bij aan het voorkomen van overbelasting van het riool.

Circulair slopen: bouwmaterialen opnieuw gebruiken

Het oude CBS-kantoor, met uitzondering van de parkeergarage, is duurzaam ontmanteld. Door circulair te slopen konden we 95% van het puin en afval recyclen tot nieuwe bouwmaterialen en grondstoffen in de nieuwe woonwijk of elders.

“In plaats van circulair slopen noemen wij dit oogsten. Zo oogstten we vrijgekomen sloopmaterialen door ze opnieuw te gebruiken. Op het terrein stond een puinbreker, daarmee verpulverden we het oude beton tot puingranulaat. Een deel van het granulaat is gebruikt om de bestrating binnen het project aan te leggen. “
Joey Eygenraam – Uitvoerder bij Van Wijnen

Bouwen bovenop de schuilkelder van het oude CBS-kantoor

Het voormalig CBS-kantoor dateerde uit 1974. Het kantoor besloeg 275.000m2 en was daarmee een kantoor van groots formaat. Een bijzonderheid; in de parkeergarage was ook een atoomkelder met plaats voor 5000 personen. Deze schuilkelder kon in oorlogstijd gebruikt worden en bevatte zelfs toiletten, wasbakken en hermetisch afsluitbare toegangssluizen.

De bestaande atoomkelder van circa 12.500m2 is hergebruikt in het plan. We transformeerden de kelder naar een parkeerkelder met bergingen en technische ruimten. We bouwden de nieuwe woningen op en rondom de kelder. Een complexe opgave.

Lees meer over het bouwen bovenop de atoomkelder in het interview met uitvoerder Joey Eygenraam en projectleider Raymond Overvliet. Zij vertellen meer over de manier van bouwen bovenop de kelder.