Projecten

Persoonlijke aanpak met De Woonplaats in Enschede

Najaar 2019 begonnen we met het bouwrijp maken van De Lage Bothof in Enschede, waar we in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats 54 woningen realiseerden. 50 Fijn Wonen-woningen en 4 patio-woningen. Huurders van De Woonplaats waren intensief betrokken bij het plan. En nu, nog geen zes maanden later, midden in de coronacrisis, staan ze er. 

Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen

Snel, betaalbaar, duurzaam & gasloos

Woningcorporatie De Woonplaats zocht een partij die de woningen snel en betaalbaar kan realiseren. Door de slimme productiemethode van ons woonproduct Fijn Wonen zijn wij in staat om op een snelle en duurzame manier goede woningen te leveren. Dat zorgde ervoor dat De Woonplaats – met inspraak van bewoners – voor ons plan koos. We bouwden 34 woningen met twee slaapkamers en 16 woningen met drie slaapkamers. Daarnaast bouwden we 4 maatwerk patiowoningen. De woningen zijn all-electric en hebben allemaal vloerverwarming. Door middel van zonnepanelen wordt er elektriciteit opgewekt voor verwarming, warm tapwater en de gebouwgebonden installaties. Ook hebben ze een lucht-water warmtepomp en een WTW installatie voor een optimale ventilatie. Helemaal duurzaam en gasloos dus!

Veel inspraak voor de huurders

Waar huurders meestal weinig inspraak hebben op hun woning, kozen wij samen met De Woonplaats voor een persoonlijkere aanpak. Huurders konden zelf hun keuken kiezen bij Bruynzeel en ze konden keuzes maken in plek, kleuren en afwerking van hun woning. Tijdens de bewonersbijeenkomst bleek hoe enthousiast de huurders waren over deze aanpak. Zo wil de corporatie inspelen op huurders voor langere termijn.

Zelfs corona gooit geen roet in het eten

En toen was er corona. Maar het werk ging door. De bouwplaats werd aangepast aan de nieuwe werkelijkheid, de vaklieden hielden afstand van elkaar en letten beter op elkaar dan ooit. In april begon de oplevering van het hele project, volgens planning. Normaal gesproken tijd voor een feestje, maar dat zat er vanwege corona niet in. Gelukkig lukte het– met diverse maatregelen om veiligheid te waarborgen – toch om een kijkmoment voor toekomstige bewoners te organiseren. Zelfs corona gooit geen roet in het eten. Eind augustus wordt de oplevering afgerond.

Buurt met eigen identiteit

De Lage Bothof heeft een rustige en ruimtelijke sfeer en een bijzonder binnengebied. De woningen grenzen aan een mooie groene laan. Hier kan de auto worden geparkeerd. Verder is het gebied voorzien van een wadi (water afvoer door infiltratie). Deze staat bij mooi weer vrijwel droog en vult zich tijdens een regenbui met regenwater. Met de nieuwe straatnamen Willem van Dragtplein en Wim Thomassensstraat, ontstaat een plek met een eigen identiteit.

Met dit plan wordt feilloos aangesloten de bestaande omliggende bebouwing, waarbij een binnengebied wordt gecreëerd met een rustige ruimtelijke woonbeleving. De woningen grenzen hier aan een mooie groene laan, waar de auto te gast is. In het binnengebied ontstaat er zo een plek met een eigen identiteit, terwijl langs de omliggende straten de nadruk ligt op het aansluiten bij de bestaande aanliggende bebouwing.

Andere projecten

Meer dan bouwen