Bouw 54 woningen De Lage Bothof Enschede

Wonen

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Enschede

Overijssel

Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen
Aantal woningen
54
Woningcorporatie
De Woonplaats

Van Wijnen Eibergen doet in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats de bouw van 54 woningen aan De Lage Bothof in Enschede. In het najaar van 2019 is begonnen met het bouwrijp maken van de locatie. Het zijn 50 Fijn Wonen-woningen en 4 patio-woningen. Huurders van De Woonplaats waren intensief betrokken bij het plan. Zes maanden later, middenin de coronacrisis, staan de woningen er.

Snel, betaalbaar, duurzaam & gasloos

Woningcorporatie De Woonplaats zocht een partij die de woningen snel en betaalbaar kan realiseren. Door de slimme productiemethode van ons woonproduct Fijn Wonen zijn wij in staat om op een snelle en duurzame manier goede woningen te leveren. Dat zorgde ervoor dat De Woonplaats – met inspraak van bewoners – voor ons plan koos. We bouwden 34 woningen met twee slaapkamers en 16 woningen met drie slaapkamers. Daarnaast bouwden we 4 maatwerk patiowoningen. De woningen zijn all-electric en hebben allemaal vloerverwarming. Door middel van zonnepanelen wordt er elektriciteit opgewekt voor verwarming, warm tapwater en de gebouwgebonden installaties. Ook hebben ze een lucht-water warmtepomp en een WTW installatie voor een optimale ventilatie. Helemaal duurzaam en gasloos dus!

Impressie woningen

Veel inspraak voor de huurders

Waar huurders meestal weinig inspraak hebben op hun woning, kozen wij samen met De Woonplaats voor een persoonlijkere aanpak. Tijdens de bouw van 54 woningen De Lage Bothof Enschede konden huurders konden zelf hun keuken kiezen bij Bruynzeel en ze konden keuzes maken in plek, kleuren en afwerking van hun woning. Tijdens de bewonersbijeenkomst bleek hoe enthousiast de huurders waren over deze aanpak. Zo wil de corporatie inspelen op huurders voor langere termijn.

Overzichtsfoto van de bouwplaats

Zelfs corona gooit geen roet in het eten

En toen was er corona. Maar het werk ging door. De bouwplaats werd aangepast aan de nieuwe werkelijkheid, de vaklieden hielden afstand van elkaar en letten beter op elkaar dan ooit. In april begon de oplevering van het hele project, volgens planning. Normaal gesproken tijd voor een feestje, maar dat zat er vanwege corona niet in. Gelukkig lukte het– met diverse maatregelen om veiligheid te waarborgen – toch om een kijkmoment voor toekomstige bewoners te organiseren. Zelfs corona gooit geen roet in het eten. Eind augustus wordt de oplevering afgerond.

Tekening van De Lage Bothof Enschede

Buurt met eigen identiteit

De Lage Bothof heeft een rustige en ruimtelijke sfeer en een bijzonder binnengebied. De woningen grenzen aan een mooie groene laan. Hier kan de auto worden geparkeerd. Verder is het gebied voorzien van een wadi (water afvoer door infiltratie). Deze staat bij mooi weer vrijwel droog en vult zich tijdens een regenbui met regenwater. Met de nieuwe straatnamen Willem van Dragtplein en Wim Thomassensstraat, ontstaat een plek met een eigen identiteit.

Met dit plan wordt feilloos aangesloten de bestaande omliggende bebouwing, waarbij een binnengebied wordt gecreëerd met een rustige ruimtelijke woonbeleving. De woningen grenzen hier aan een mooie groene laan, waar de auto te gast is. In het binnengebied ontstaat er zo een plek met een eigen identiteit, terwijl langs de omliggende straten de nadruk ligt op het aansluiten bij de bestaande aanliggende bebouwing.

Meer weten over locatie Eibergen?