Phila Rank Gorinchem

Zorg

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Gorinchem

Zorgappartementen
36 woningen
Opdrachtgever
Philadelphia
Architect
Lengkeek Architecten en Ingenieurs
Woonoplossing
Vrij Wonen

Aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem realiseerden we 36 toekomstbestendige zorgappartementen voor bewoners van zorginstelling Philadelphia. Met de ontwikkeling van deze woningen werd de wens van de zorginstelling werkelijkheid: een fijn, nieuw thuis voor cliënten en een gezonde werkomgeving voor medewerkers. Naast individuele zorgappartementen ontwikkelden we diverse gemeenschappelijke ruimtes en een grote gedeelde tuin.

Een passend woonconcept

De woningen voorzien in de zorg en behoefte van een ouder wordende doelgroep met een verstandelijke beperking. De 36 zorgappartementen zijn verdeeld over 3 verdiepingen. Hierbij is bewust gekozen om van iedere verdieping een aparte groep te maken. Iedere etage kent 12 studio’s met een eigen badkamer en een grote gedeelde huiskamer. Op die manier zijn de lijnen tussen de cliënten en het personeel kort en is de veiligheid gewaarborgd. Cliënten die verward zijn of dwaalgedrag vertonen, blijven zodoende maar op één verdieping. Dit geeft voor iedereen meer overzicht en rust.

Het Care Concept

We brachten het ontwerp van het gebouw tot stand door middel van het Care Concept. Deze interactieve methode van Van Wijnen en Lengkeek Architecten  en Ingenieurs zorgt ervoor dat je door middel van het stapelen van ‘fysieke modules (stenen)’ tot de meest efficiënte indelingen komt. Dit deden we samen met de medewerkers van Philadelphia en diverse specialisten. De ouders van de cliënten waren ook aanwezig. Zo heeft iedereen vanuit zijn of haar rol aangegeven wat er belangrijk is voor deze doelgroep. De vragen ‘Waar moeten we op letten?’ en ‘Hoe is de zorg voor hen optimaal?’ stonden centraal bij het tot stand brengen van het ontwerp.

Langere levensduur

Bij de planvorming van dit project speelde het verlengen van de levensduur van het gebouw een grote rol. We hebben het gebouw flexibel gemaakt. Mocht het in de toekomst nodig zijn, zijn de 36 zorgappartementen met minimale inspanning te transformeren naar 25 reguliere appartementen.

De flexibiliteit van het gebouw heeft ook nu diverse voordelen, zowel voor de cliënten als het personeel van Philadelphia. Zo kan één van de badkamerwanden volledig worden opengezet, waardoor de douche en wastafel makkelijk bereikbaar zijn. Mede hierdoor wordt het voor medewerkers eenvoudiger om goede zorg te leveren. 

Een fijn thuis

De woningen zijn inmiddels in gebruik genomen door de enthousiaste bewoners. Na een intensief voortraject, zijn we uiteindelijk gekomen tot een mooie plek, waar de bewoners fijn oud kunnen worden.