Plesmanduin: van monument naar woongebouw

Wonen

Transformeren

Den Haag

Zuid-Holland

In opdracht van Impact Vastgoed transformeren we Monument Plesmanduin. Een bijzondere transformatie. Het monumentale pand en tevens voormalig hoofdkantoor van de KLM krijgt namelijk een nieuwe bestemming. Het wordt een hedendaagse woonomgeving tussen de natuur en de stad.

Roemruchte historie

In 1938 werd het eerste deel van dit pand gerealiseerd in opdracht van Albert Plesman, luchtvaartpionier en eerste president-directeur van de KLM. Een aantal jaar later werd het uitgebreid tot een pand bestaande uit vier vleugels. De KLM gebruikte het kantoor tot 1969, waarna het in gebruik werd genomen door het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het monument is langere tijd afgesloten geweest voor publiek, maar wordt inmiddels klaargemaakt voor de toekomst. Sinds 1 juli 2021 zijn we bezig om dit bijzondere pand te transformeren tot een levendig wooncomplex dat geschikt is voor diverse doelgroepen. Zo realiseren we hier koopwoningen voor het duurdere segment, maar ook starterswoningen voor jonge professionals en appartementen voor expats. Daarnaast is er ruimte voor kantoren. Naar verwachting nemen de eerste bewoners tweede kwartaal 2023 hun intrek in hun nieuwe woning.

Een nieuw thuis met de sfeer van toen

De transformatie van monument naar een multifunctioneel gebouw is ingrijpend. Omdat het een monumentaal pand betreft, verandert er niets aan de buitengevel, maar restaureren we deze. Zo brengen we alles in de oude staat terug. Met enige regelmaat brengen specialisten van Monumentenzorg een bezoek aan de bouwplaats. Zij houden toezicht op onze herstelwerkzaamheden en beoordelen of het herstel van het pand verloopt volgens de regels en richtlijnen die op monumentale panden van toepassing zijn. Zo krijgt het pand een nieuwe bestemming, maar wel volgens de oude, authentieke stijl waarbij de unieke kenmerken bewaard blijven.