Projecten

Ploegersweg

Middelstum

Bewoners moeten dertig minuten de tijd hebben om veilig hun woning te verlaten tijdens een zware aardbeving. Met die opdracht versterkten we twintig woningen in het Groningse Middelstum. Ook maakten we de woningen energiezuiniger en comfortabeler.

“Ik ben blij dat onze woning is opgeknapt. Je merkt dat het vocht uit de woning wegtrekt. Mijn man heeft sindsdien ook veel minder last van zijn luchtwegen.”

Hester Meinders Bewoonster

Aantal gezinnen
20
Aantal zonnepanelen
772
Aantal dagen per woning
15
Opdrachtgever
Opdrachtgever: Centrum Veilig Wonen, Appingedam
Architect
Architect: VDZ Architecten, Groningen

Meer dan slopen en bouwen

Voor het versterken van de woningen sloopten we eerst het metselwerk. Daarna plaatsten we een staalconstructie op de bestaande constructie en boorden we ankers in de fundering. Deze verankerden we aan de verdieping en de zoldervloer. “Het ging hier niet alleen om slopen en bouwen”, benadrukt uitvoerder Alex Dees. “We vertelden de bewoners een eerlijk verhaal. Ze moesten vijftien werkdagen naar een wisselwoning, dat moet je goed begeleiden. Ontzorgen, dat is belangrijk bij dit project. We zijn aanwezig, lopen rond en maken praatjes met de mensen. Er zijn is al een heel groot ding.” Bewoner Stephan Timans noemt de medewerkers van Van Wijnen sympathieke gasten: “Als je ergens niet uitkomt, willen ze je overal bij helpen. En met vragen kun je altijd bij ze terecht.”

Meer dan slopen en bouwen

Welkom thuis!

Alle bewoners kregen een scheurkalender. Zo wisten ze van dag tot dag wat er gebeurde in hun woning. Alex Dees: “Vooraf namen we de planning in detail met de mensen door. De spullen die ze niet mee wilden nemen naar de wisselwoning, gingen in een stalen container. Na vijftien werkdagen gingen de bewoners weer terug naar hun eigen huis. Daar maakten we een feestje van. ‘Welkom thuis’ stond er op de plantenbak die voor de deur werd geplaatst. En we hingen de vlag uit. Afleveren noemen we dit in plaats van opleveren.” Stephan Timans en Lisanne van Rij woonden tijdelijk in een wisselwoning toen hun huis werd aangepakt. “De wisselwoning stond een straat verder dan onze eigen woning”, aldus Lisanne. “Dus dat was ideaal.”

“Alles is prima geregeld, ook de verhuizing. Onze koelkast deed het niet meer en er werd meteen een nieuwe neergezet, dat ging zonder discussie.”

Lisanne van Rij, bewoner

Nul op de meter

De woningen voldoen na de verbouwing aan de voorwaarden van het nul-op-de-meter concept. “Van Wijnen heeft bij ons de hele buitenkant vernieuwd, geïsoleerd en verduurzaamd”, vertelt Hester Meinders. “We hebben een ventilatiesysteem in ons huis waardoor de frisse lucht telkens ons huis binnenkomt. En zonnepanelen op het dak. Waardoor we als het goed is op nul uit moeten komen!”

“Ik heb het idee dat ik thuis eerste rang in het theater zit, zoveel is er te zien. Het werken van Van Wijnen ziet er uit als een geoliede machine, we genieten ervan om hier naar te kijken.”

Jan Smit, omwonende

Andere projecten

Meer dan bouwen