De bouw van 221 huurappartementen in Amsterdam Nieuw-West

Wonen

Nieuwbouw

Amsterdam

Opdrachtgever
Maarsen Groep en Invesco
Architect
Geurst & Schulze Architecten
Omvang
221 huurappartementen

Twee nieuwe appartementen aan de Postjesweg in Amsterdam. Ze dragen beide bij aan de toenemende woonbehoefte in de regio. Gebouw Caritas bestaat uit 154 appartementen en gebouw Fortitudo bestaat uit 67 appartementen. Het project staat aan de rand van het Rembrandtpark, op de hoek van de Postjesweg en de Derkinderenstraat. Ook zijn er commerciële voorzieningen in de gebouwen aanwezig.

Woningen voor alle doelgroepen

Dit transformatieproject is in samenwerking met de gemeente Amsterdam tot stand gekomen. Het ontwerp van de woningen is van de hand van Jeroen Geurst van Geurst & Schulze Architecten. Het project bestaat uit twee torens van respectievelijk 9 en 19 woonlagen. In beide gebouwen komt een mix van twee- en driekamerappartementen met een woonoppervlak tussen de 40 en 60 m². Het woningbouwprogramma van beide torens is – conform het gemeentelijk beleid – ontwikkeld met 40% sociale-, 40% middeldure- en 20% vrije sector huurappartementen. Het programma voorziet daarmee in de toenemende woonbehoefte in Amsterdam en biedt woningen voor alle doelgroepen.

Hoog bouwtempo: één verdieping per week

De woontorens zijn ontwikkeld en uitgewerkt in een geïndustrialiseerde bouwmethodiek. Zowel het casco als de gevels zijn in prefab uitgewerkt. Door deze innovatieve, steigerloze werkwijze is het bouwtempo hoog. Elke week realiseren wij één verdieping. De woontorens zijn zo snel wind- en waterdicht, waardoor we ook sneller beginnen met de afbouw. De totale bouwtijd wordt met ruim 40% versneld ten opzichte van een traditionele uitvoering met in het werk gestort beton en metselwerk vanaf een steiger.

Rick Leusink

Adjunct-directeur Van Wijnen Amsterdam

‘’Begin 2020 begonnen we al met de voorbereidingen van dit project en in december 2021 met de bouw. Door deze langdurige voorbereiding ging de bouw later erg snel.’’

Hoog bouwtempo, maar veiligheid blijft op 1

De omgeving rondom het project is erg bebouwd. Zo was er direct naast het gebouw een stadsklooster te vinden. We zijn vroegtijdig met de mensen van het stadsklooster om tafel gegaan. Hier hebben we de plannen toegelicht en tijdens de bouw hebben we het contact behouden. Naast het vroeg betrekken van de omgeving hebben we ook vroegtijdig naar de veiligheid gekeken. Zo hebben we de vloerplaten vanaf de trailer al beveiligd en werd deze veilig naar boven gehesen en geplaatst. 

Het proces van afbouw en de uitdagingen hierbij

Bij de afbouw van dit project kwamen uitdagingen kijken. We bouwden een verdieping per week en hierbij kwam ook schilderwerk, plinten, spuitwerk en stucwerk aan te pas. Plannen was hierbij erg belangrijk, maar werd gewaarborgd door een goede samenwerking. 

Jeffrey Visbeen

Assistent-Uitvoerder Van Wijnen Amsterdam

‘’Het is leuk om te zien hoe snel de bouw gaat. Op foto’s van een jaar geleden was bij dit project zoveel verschil te zien. Hier kan je niks anders dan trots op zijn!’’

Bekijk meer…