Het Dok: 449 sociale huur- en vrije sector woningen

Wonen

Nieuwbouw

Amsterdam

Noord-Holland

Opdrachtgever
COD en Bouwinvest
Architect
De Architekten Cie
Bouwperiode
2019 - 2022
Omvang
449 sociale huur- en vrije sector woningen

Tussen de Klaprozenweg en tt. Vasumweg in Amsterdam-Noord heeft Van Wijnen samen met COD, Bouwinvest en de Architekten Cie wooncomplex Het Dok gerealiseerd. Het wooncomplex is prefab gebouwd.

Maar liefst 449 (sociale) huur- en vrije sector woningen liggen op een kwartier van het stadshart van Amsterdam. Het wooncomplex kijkt uit over het IJ. Naast woningen is er ook een commerciële ‘plint’ van 150 meter met voorzieningen voor de buurtbewoners. Bovenop de plint staan de drie torens met een hoogte tot 74 meter.

Hoog- en havenstedelijke karakter

Het Dok markeert de toegang van de werf vanuit Noord. Hier komen het hoog- en havenstedelijke karakter van de NDSM-werf samen. Het vormt een gestapelde stad binnen een stad en refereert aan havenloodsen met gestapelde containers. De architectuur van Het Dok weerspiegelt het post-industriële karakter van het gebied. Stevig en solide. Het ontwerp is een eerbetoon aan de sobere materialen: een strak betonraster, gevuld met baksteen en kamerhoge glaspartijen.

Prefab gebouwd

Het Dok is zo ontworpen dat het compleet (gevel en draagstructuur) in een prefab systeem gebouwd kon worden. Dit komt door de unieke heldere structuur en hoge mate van repetitie in het ontwerp. De onderliggende structuur van de drie torens is gelijk. Toch levert dit prefab gebouw, door een slim ontwerp en het effect van stapeling, een dynamisch beeld op. Het voordeel van prefab bouwen is dat de bouw sneller gaat, waardoor er minder overlast is voor de buurt. Ook geeft het minder afval. Ook kan het project op de kleine bouwlocatie in Amsterdam gerealiseerd worden.

Succesvolle samenwerking tussen projectpartners

Ontwikkelaar COD

Gert-Wim Bos, directeur van COD: “We hebben met Het Dok een bijdrage geleverd aan het terugdringen van het woningtekort in Amsterdam. Met het toevoegen van de woningen in een stoer en robuust gebouw wordt nog meer levendigheid toegevoegd aan het nu al bruisende Amsterdam-Noord. We blikken terug op een succesvolle samenwerking met Bouwinvest en Van Wijnen.”

Van Wijnen Amsterdam

Ook Van Wijnen Amsterdam kijkt met een goed gevoel terug op het project: “Wij zijn trots op de samenwerking met alle partijen. Deze samenwerking stond in het teken van elkaar niet schaden, maar behoeden voor dat wat op ons pad kwam. Zorg hebben voor elkaars belang maakt echt teamwork.”

de Architekten Cie.

“Lef en vertrouwen. Het Dok is vanaf de eerste schets tot het laatste detail gedurfd en uitgesproken opgezet”, aldus Pero Puljiz, Erik Vrieling en Hans Hammink die tekenden voor het ontwerp. “De ruwheid van de NDSM-werf is ook de romantiek ervan. Dit is door iedereen omarmd en leest als een open boek in het beeld van Het Dok. Vanaf de eerste gesprekken met de gemeente, in de methodische bouwwijze en voor de projectpartners heeft de uitgesproken stoerheid steeds de richting bepaald. We zijn trots op het gezamenlijk bereikte resultaat en hopen dat de nieuwe bewoners het DNA van de werf met evenveel passie uitdragen.”