Proeftuin voor verduurzaming

Woningcorporatie

Apeldoorn

Oudste woning
Ruim 100 jaar oud
Verduurzamen
Aardgasloos en CO2 reductie
Monitoren
Ruim 2 jaar lang
Opdrachtgever
Wooncorporatie De Goede Woning

Voor wooncorporatie De Goede Woning zijn we eind 2018 gestart met een verduurzaming van één van hun oudste huizen in Apeldoorn. Maar dit was geen standaard renovatie, want we maakten gebruik van de nieuwste innovaties en we monitoren twee jaar lang wat het effect is. Hierdoor komen we meer te weten over de ideale aanpak om bestaande woningen te verduurzamen.

De optimale verduurzamingsaanpak?

Dé optimale verduurzamingsaanpak bestaat niet. Althans, niet wanneer je spreekt over alle woningen. Voor een vrijstaand huis van bijna 100 jaar oud gelden andere maatstaven dan voor een tussenwoning uit de jaren 80. Wat ook mee speelt, waar staat de woning? En wat wordt de regionale energiestrategie op die locatie? Allemaal van invloed op de keuzes die woningcorporaties moeten maken om hun woningvoorraad toekomstbestendig te maken.

De balans vinden

In deze woning in Apeldoorn zoeken we de optimale balans tussen aan de ene kant, energiebeperkende maatregelen via isolatie en ventilatie en aan de andere kant, energieleverende maatregelen voor voldoende warmte en elektriciteit. Bij dit project testen we diverse situaties en kijken we wanneer de balans het meest optimaal is. Niet alleen tot kort na de oplevering maar ook bij het gebruik van de woning, omdat we gedurende twee jaar blijven monitoren van de data en de gebruikerservaring. Want de ervaring van bewoners is minstens zo belangrijk voor laten slagen van een verduurzamingsproject.

Marten Boerema

commercieel directeur bij Van Wijnen

“Deze woning is een concreet voorbeeld waarmee we aantonen dat we de verduurzamingsuitdaging aan kunnen. Dat De Goede Woning hier energie in steekt, bewijst dat ze niet achterover leunen maar zich echt inzetten met als resultaat duurzame en comfortabele woningen”

Minder energie verbruiken of meer duurzaam opwekken?

Nadat de werkzaamheden waren verricht en de woning werd bewoond zijn we met hulp van Be-Next de woning nauwkeurig gaan monitoren om te zien wat het effect is op de energiebesparing, om uiteindelijk meer te weten komen over de meest optimale verduurzamingsaanpak voor woningen. Voor de partners die verantwoordelijk zijn voor de installaties voor warm water, elektriciteit en ventilatie, Viridi Production en Fresh-R is dit project ook een waardevolle kenniscasus. We zien hier in Apeldoorn precies hoe de technische installaties in de praktijk presteren. Dit komt de productinnovaties en optimalisaties van het proces ten goede. De kennis die we opdoen met en voor De Goede Woning gebruiken we om de verduurzamingsopgave in Nederland samen op te pakken.

Inzichten tot nu toe:

In de zomer van 2020 konden we de tussenbalans opmaken en de eerste inzichten delen. Na één jaar de woning te monitoren hebben we periodiek geëvalueerd hoe we omgaan met de inzichten uit de monitoring. Dit zijn enkele interessante inzichten:

In de daarop volgende maanden konden we zien of de opbrengst van de PV ‘bijtrekt’ of dat we een herijking moesten doen van de te verwachten jaarlijkse opbrengst.

Een bekend probleem bij goed geïsoleerde woningen zijn de (te) hoge binnentemperaturen in de steeds warmer wordende zomers. We onderzoeken de mogelijkheden hoe we dit kunnen voorkomen door de PVT panelen in de zomer te gebruiken als koelmedium en daarmee de woning actief kunnen ‘terugkoelen’. De technische mogelijkheden zijn er, nu wordt ook gekeken of dit financieel haalbaar is. Oververhitting is een probleem voor de meeste huizen in Nederland en ook daar kunnen we via onze monitoring middels nieuwe innovaties en oplossingen voor zoeken.

Samen met de bewoners, Viridi, Be-Next, Fresh-R en De Goede Woning blijven we de woning actief monitoren en verder optimaliseren. De eerste resultaten stemden tot een positief gevoel.

Mutatiewoningen verduurzamen

Bij dit project leerden we ook hoe we bestaande woningen nog efficiënter kunnen verduurzamen wanneer deze tijdelijk leeg staan als er bijvoorbeeld nieuwe huurders in komen. Voor wooncorporatie De Goede Woning was dit een belangrijke reden om met dit project te starten. Een snelle en betaalbare oplossing voor het verduurzamen van mutatiewoningen draagt bij aan de totale verduurzamingsvraag.

Neem contact op met onze Commercieel manager