Projecten

Proeftuin voor verduurzaming

Apeldoorn

Voor wooncorporatie De Goede Woning verduurzamen we één van hun oudste huizen in Apeldoorn. Het is niet zomaar een standaard renovatie, want aan de Zwanenweg experimenteren we met diverse maatregelen om bestaande woningen te verduurzamen.

Dit is een uitgelezen kans om te kijken wat de ingrepen daadwerkelijk opleveren in de vorm van energiebesparing. Zowel op de lange als korte termijn. Ik zie het als een soort proeftuin, waarvan uiteindelijk iedereen de vruchten van plukt.

 

Oudste woning
Ruim 100 jaar oud
Verduurzamen
Aardgasloos en CO2 reductie
Monitoren
2 jaar lang
Opdrachtgever
Wooncorporatie De Goede Woning

De optimale verduurzamingsaanpak

Dé optimale verduurzamingsaanpak bestaat niet. Althans, niet wanneer je spreekt over alle woningen. Voor een vrijstaand huis van bijna 100 jaar oud geleden andere maatstaven dan voor een tussenwoning uit de jaren 80. Wat ook mee speelt, waar staat de woning? En wat wordt de regionale energiestrategie op die locatie? Allemaal van invloed op de keuzes die woningcorporaties moeten maken om hun woningvoorraad toekomstbestendig te maken.

In deze woning in Apeldoorn zoeken we de optimale balans tussen aan de ene kant, energiebeperkende maatregelen via isolatie en ventilatie en aan de andere kant, energieleverende maatregelen voor voldoende warmte en elektriciteit. Bij dit project testen we diverse situaties en kijken we wanneer de balans het meest optimaal is. Niet alleen tot kort na de oplevering maar ook bij het gebruik van de woning omdat we twee jaar blijven monitoren.

Zwanenweg Apeldoorn

“Deze woning is een concreet voorbeeld waarmee we aantonen dat we de verduurzamingsuitdaging aan kunnen. Dat De Goede Woning hier energie in steekt, bewijst dat ze niet achterover leunen maar zich echt inzetten met als resultaat duurzame en comfortabele woningen”

Marten Boerema – commercieel directeur bij Van Wijnen.

Minder energie verbruiken of meer duurzaam opwekken?

Na de ingrepen monitoren we twee jaar lang nauwkeurig wat het effect is op de energiebesparing. Met als doel: leren wat meest optimale verduurzamingsaanpak is voor woningen. Samen met leveranciers van installaties voor warm water, elektriciteit en ventilatie, Viridi Production en Fresh-r werken we aan dit project om er  zoveel mogelijk van te leren.

Bestaand huis verduurzamen

Bij dit project leren we ook hoe we bestaande woningen efficiënter kunnen verduurzamen wanneer deze tijdelijk leeg staan als er bijvoorbeeld nieuwe huurders in komen. Dit is voor wooncorporatie De Goede Woning een belangrijke reden geweest om met dit project te starten en levert uiteindelijk waardevolle inzichten op waarmee we de totale verduurzamingsvraag sneller, beter en goedkoper kunnen realiseren.

Meer weten over dit project Neem contact op met Henk Bakker.

Zwanenweg in de steigers

Andere projecten

Meer dan bouwen