Projecten

Zorggeschikte appartementen in Noordwijk

In opdracht van de Noordwijkse Woningstichting realiseerden wij Rederijkersplein: een toekomstbestendig en duurzaam plan, waar mensen lang en fijn kunnen wonen. De voormalige dierenwei, tegenover de winkelstrip van Noordwijk, maakt plaats voor een energieneutraal complex met 40 zorg(geschikte) huurappartementen.

Aantal woningen
40
Soort woningen
Zorgwoningen
Hoogte
3 lagen

Ontwikkeling plan
Samen met Venster Architekten ontwikkelden we een plan dat een moderne variante is op het hofje: een vierkant gebouw, met een opening die toegang geeft tot een binnenruimte met een tuin en parkeergelegenheid. Hieromheen liggen, verdeeld over drie lagen, veertig appartementen, samen met algemene voorzieningen als scootmobiel- en fietsenstalling en de centrale hal.

Het grootste deel van de appartementen beschikt over een ruime woonkamer met balkon en één slaapkamer. Daarnaast bevatten de woningen een inpandige berging, die eventueel ook als tweede slaapkamer te gebruiken is. De zes appartementen op de hoeken van het complex hebben een wat grotere oppervlakte en beschikken naast de berging over een volwaardige tweede slaapkamer.

Toekomstbestendige woningen
De huurders kunnen hier door verschillende aanpassingen tot op hoge leeftijd blijven wonen. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 liften aanwezig, lagere drempels en bredere deuren. In het ontwerp is tevens rekening gehouden met de draaicirkel van (elektrische) rolstoelen.

Een belangrijke voorwaarde bij dit plan was dat er een ontmoetingsruimte zou komen. Op die manier kunnen de bewoners in contact blijven met elkaar en met de buurt. Daarnaast zijn alle appartementen voorbereid op verdere huisautomatisering, zodat er op termijn ook diensten van zorgverleners kunnen worden aangeboden.

Eerste BENG-project in Noordwijk
Het complex voldoet aan hoge duurzaamheidseisen. Op het dak zijn 117 zonnepanelen geplaatst, die zijn aangesloten op de collectieve ruimten. Daarbij zijn de vloeren, gevels en het dak optimaal geïsoleerd.  Ook aan het gebruik van bouwmaterialen stellen we hoge eisen. Iets lang kunnen gebruiken of hergebruiken is de hoogste vorm van duurzaamheid. 

In het oorspronkelijke plan waren nog geen BENG eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) opgenomen. Deze eisen zorgen ervoor dat het energieverbruik van woningen en gebouwen wordt beperkt. Gezien de vele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, hebben we samen met de opdrachtgever gekeken of we de BENG-eisen alsnog in het plan konden implementeren. We hebben veel energie gestoken in een nieuw ontwerp. Met name de technische ruimte moest behoorlijk worden aangepast als gevolg van de nieuwe installaties.

Andere projecten

Meer dan bouwen