Projecten

Rederijkersplein

Noordwijk

Aantal woningen
40
Soort woningen
Zorgwoningen
Hoogte
3 lagen
Opdrachtgever
Noordwijkse Woningstichting
Architect
Venster Architekten

Duurzaamheid

De appartementen voldeden volgens het oorspronkelijke plan al aan hoge duurzaamheidseisen, zo zijn ze gasloos. In eerste instantie waren de BENG-eisen niet opgenomen in het plan. Samen met de opdrachtgever is gekeken naar de mogelijkheden om deze wel te implementeren. Dit deden we omdat de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in een stroomversnellering kwamen; we vonden het belangrijk om daarbij aan te sluiten.

De BENG-norm betekent dat het complex voldoet aan de eisen van het Bijna Energie Neutraal Bouwen. Dit gebouw was het eerste BENG- nieuwbouwcomplex in Noordwijk!

BENG

De BENG-eisen zijn een manier om de energieprestatie uit te drukken met drie indicatoren:

De energiebehoefte van het gebouw
Het primair fossiele energiegebruik
Het aandeel hernieuwbare energie.

Het voldoen aan de BENG-eisen past binnen ons bedrijf en de projecten die we bouwen.
Meer lezen over betaalbare duurzaamheid? Klik dan hier

Zorggeschiktheid

Een gedeelte van de appartementen is zorggeschikt. De huurders kunnen door verschillende aanpassingen veel langer thuis wonen! Zo zijn er bijvoorbeeld 2 liften in het gebouw aanwezig, zijn de drempels lager en de deuren breder. We hebben in het ontwerp tevens rekening gehouden met de draaicirkel van (elektrische) rolstoelen. Ook zijn er meerdere ontmoetingsruimtes geraliseerd, waar bewoners samen activiteiten kunnen ondernemen. Het ontwerp van het gebouw is van Venster architecten en straalt warmte uit, mede door de materiaal- en kleurkeuzes.

We gingen in gesprek met Willem van Duijn, directeur bestuurder van de NWS, Philip van der Post, projectleider bij de NWS en Johan van Waveren, projectleider bij Van Wijnen: Lees dat interview hier

Andere projecten

Meer dan bouwen