Renovatie 192 appartementen Schubertstraat, Tilburg

Wonen

Renoveren

Tilburg

Omvang
192 appartementen
Looptijd
2022 - 2024
Woningcorporatie
TBV Wonen
Overeenkomst
Ketensamenwerking
Locatie
Schubertstraat, Tilburg
Bijzonderheden
Circulariteit bij renovatie

In een ambitieuze stap naar een duurzamere toekomst, heeft woningcorporatie TBV Wonen opdracht gegeven aan Van Wijnen Breda voor de renovatie van 192 appartementen aan de Schubertstraat in Tilburg. Dit grootschalige project heeft als doel om de appartementen te renoveren en te verduurzamen. Hierdoor wordt het comfort voor de bewoners verbeterd en voldoen de woning ook weer aan de eisen van deze tijd.

Het project vindt plaats in een levendige wijk in Tilburg. De renovatie omvat diverse aspecten, waaronder de verbetering van de isolatie, de installatie van energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen, het aanpassen van badkamers en keukens, de plaatsing van zonnepanelen en de vervanging van verouderde ramen en deuren. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een lager energieverbruik van de woningen, maar ook voor een betere geluidsisolatie en een comfortabeler binnenklimaat.

Circulariteit

TBV Wonen en Van Wijnen Breda hebben de handen ineengeslagen om een circulaire aanpak terug te laten komen bij de werkzaamheden. Daarvoor is o.a. gekeken naar het scheiden van diverse afvalstromen, het hergebruiken van al aanwezige materialen en het aanbrengen van nieuwe materialen afkomstige uit circulaire materialen.

Opruimdag
Aan het begin van de renovatiewerkzaamheden organiseren we een opruimdag voor bewoners. Zij krijgen dan de mogelijkheid om overbodige huisraad weg te gooien of aan te bieden voor een tweede leven. Dit alles onder genot van een hapje en drankje.

Aan het eind van de dag worden bruikbare artikelen verstrekt aan de lokale kringloop. Al het overige materiaal wordt afgevoerd op bij de afvalverwerker gescheiden om zo in de juiste afvalstroom verder te worden verwerkt.

Aanbieden herbruikbare materialen
Stichting Insert heeft een lijst opgesteld met herbruikbare artikelen uit de flats die we aanbieden op de marktplaats van Stichting Insert. Denk bijvoorbeeld aan ramen, verlichting en deuren die nog prima op andere plekken (gedeeltelijk) toegepast kunnen worden. De opbrengst houden we niet voor onszelf, maar schenken we terug aan de buurt. In Tilburg doen we dit d.m.v. een donatie aan de lokale voedselbank.

Hergebruik materialen
Sommige materialen zijn nog zo goed, dat het zonde is om ze te ontvangen. Zo ook de WC pot, deze zijn vaak nog onbeschadigd en na een frisse opknapbeurt weer als nieuw. We demonteren ze dan ook, laten ze compleet reinigen en plaatsen ze weer op hetzelfde adres terug. Compleet met nieuwe WC bril zodat de bewoners er weer jaren mee vooruit kunnen. Dit doen we in samenwerking met 2dehandsbouwaterialen.nl.

Edwin van Rijthoven

Projectleider Renovatie Van Wijnen

“We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om bij onze renovatieprojecten circulariteit in het planvorming mee te nemen. Een mooie uitdaging waarbij nieuwe ideeën ontstaan en we nog iedere dag nieuwe dingen leren.”