Renovatie van badkamers, keukens en toiletten (BKT) voor Woningcorporatie Acantus in Veendam

Wonen

Woningcorporatie

Beheren

Renoveren

Groningen

Veendam

In opdracht van Woningcorporatie Acantus in Veendam renoveerde Van Wijnen Vastgoedbeheer in 2022 badkamers, keukens en toiletten in zo’n 70 huurwoningen in Winschoten, Bad Nieuweschans en Nieuwe Pekela. Renoveren in bewoonde staat vraagt meer dan goed vakmanschap. Je moet je in kunnen leven, goed communiceren en flexibel zijn..

“We verlengen de levensduur van het vastgoed en bieden huurders een plek waar ze zich weer thuis voelen. Samen bouwen we aan ruimte voor een beter leven.”

Peter Spelt, projectleider Van Wijnen Vastgoedbeheer

Volledig ontzorgen

Van Wijnen voert bij dergelijke renovaties niet alleen de opdracht uit, maar ontzorgt. Peter: “Van Wijnen neemt graag een coördinerende rol op zich. Bij dit BKT-project verzorgden we bijvoorbeeld wekelijks de weekstart met de onderaannemers en derden, zoals de externe asbestsaneerder. Daarnaast monitorden we de klanttevredenheid en de opleverpunten. Dit soort zaken nemen we de klant graag uit handen, we ontzorgen volledig.”

Aanvullend advies

Daarnaast is aanvullend advies geven een grote toegevoegde waarde van Van Wijnen Vastgoedbeheer. “Een voorbeeld. Bij woningen waar we tijdens de warme opname schimmel, vocht of een muffe geur signaleerden, adviseerden we Acantus om mechanische ventilatie met CO2- en vochtsensor toe te passen. Dat zorgt voor een betere leefkwaliteit en een langere levensduur van de nieuwe badkamer, keuken en toilet. Voorafgaand aan de warme opname vroegen we de storingsgraad van de wijk bij Acantus op. Bij woningen waar bijvoorbeeld recent verstopping was gemeld, gaven we Acantus het advies om tegelijk met de renovatie de afvoeren te laten ontstoppen. Wel zo efficiënt, alles zou dan toch ‘open’ liggen.”

Meenemen in het proces

Renovatie kan veel impact hebben op het leven van huurders. Het succes van dergelijke renovatieprojecten staat of valt dan ook met goede communicatie. Peter: “We kunnen het technisch nog zo goed doen, maar als je bewoners niet goed meeneemt in het proces zijn ze alsnog ontevreden.” Voor aanvang van dit project informeerde Van Wijnen de huurders uit naam van Acantus dan ook op meerdere momenten via brieven en persoonlijk contact. “De drie bewonersconsulenten van Bewonerscommunicatie Noord-Nederland die we hebben ingezet, waren ook ’s avonds en in het weekend voor de huurders bereikbaar. Telefonisch, per mail of via WhatsApp. Bewoners konden bovendien altijd laagdrempelig een van de vaste gezichten van het bouwteam aanspreken.”

Taal van de huurder

Over dat bouwteam gesproken: ook daarin zit de kracht van Van Wijnen Vastgoedbeheer in. Peter: “We werken met een compact team met jarenlange ervaring. Daarnaast kiezen we voor vaste onderaannemers en dezelfde gezichten. Dat zorgt voor betrokkenheid. Al deze vakmensen zijn vertrouwd met de uitdagingen van werken in bewoonde staat. Samen spreken we de taal van de huurder.” Sociale betrokkenheid is cruciaal, weet Peter. “We komen bij bewoners achter de voordeur en fungeren als de oren en ogen van de woningcorporatie. Soms treffen we huurders die eenzaam zijn of met armoede dealen, of is een huis erg vervuild. Als we denken dat extra aandacht wenselijk is, schakelen we bewonersbegeleiding van de woningcorporatie in.”

Badkamer op wielen

Overlast bij een renovatie is niet helemaal te vermijden, maar zoveel mogelijk beperken is wel het idee. “De huurders konden hun badkamer, toilet of keuken een paar dagen niet gebruiken. Wij regelden noodvoorzieningen. We plaatsten noodkeukens in de woningen en zorgden voor draagbare toiletten. De bewoners konden douchen in onze mooie, verwarmde badkamer op wielen.”

Bij Van Wijnen staat veiligheid op 1 en dat was in dit project niet anders. “We schermden onze werkplekken goed af. Ook voor derden, zoals bezoek. Daarnaast informeerden we de bewoners wanneer we gingen slopen en voorzagen we ze van oordopjes. Ter bescherming van de woningen gebruikten we een speciale vloercover en dekten we desgewenst de wanden af.”

Afvalscheiding bij de bron

Van Wijnen heeft de ambitie om in 2025 afvalvrij te zijn. Het renovatieproject in Oost-Groningen bevatte mooie voorbeelden van afvalscheiding bij de bron. Zo gingen gesloopte keukens terug naar de leverancier voor recycling. Hetzelfde gold voor wandtegels. Bruikbare toiletpotten, wastafels, kranen en keukenbladen werden op Insert geplaatst, de digitale circulaire marktplaats voor bouwmaterialen. Alles om de loop te sluiten. Renovaties als deze passen Van Wijnen Vastgoedbeheer als een jas. “We verlengen de levensduur van het vastgoed en bieden huurders een plek waar ze zich weer thuis voelen. Samen bouwen we aan ruimte voor een beter leven.” En Van Wijnen Vastgoedbeheer doet graag iets extra’s, zo besluit Peter. “Woningcorporaties kunnen ons zulke projecten zorgeloos van A tot Z toevertrouwen. Ook voor de huurder bieden we toegevoegde waarde, al is het maar een luisterend oor. Vaak zeggen bewoners achteraf: het viel best mee, we hebben nog gelachen ook. En dan hebben ze wél een spiksplinternieuwe, frisse badkamer of keuken die weer jaren mee kan. Daar doen we het voor.”