Projecten

Renovatie 128 portiekwoningen

Geleen

128 portiekwoningen in Geleen voldeden stedenbouwkundig nog prima, maar dat was niet het geval voor het wooncomfort en de duurzaamheidseisen. Daarom besloot ZOwonen in samenwerking met Van Wijnen tot een grondige renovatie van de woningen. De woningen gingen van energielabel D naar A en het wooncomfort is flink verbeterd door renovatie van de entree, het trappenhuis, het souterrain, de buitengevels, het dak, de balkons en diverse werkzaamheden in de woningen zelf.

Aantal woningen
128 portiekwoningen
Werkzaamheden
Groot onderhoud buiten en binnenshuis
Oplevering
Mei 2020
Opdrachtgever
Woningcorporatie ZOwonen

In de jaren ’60 werden in Geleen 128 portiek-etagewoningen gebouwd aan de Jos Klijnenlaan. Een parkachtige omgeving die in 60 jaar tijd tot wasdom is geworden, maar waar het wooncomfort en de duurzaamheid van de woningen niet meer voldoen aan deze tijd. Daarom besloot woningcorporatie ZOwonen over te gaan tot grondige renovatie van de 128 woningen door Van Wijnen.

Bewoner centraal

Vanwege de grondige aard van de renovatie en het feit dat de renovatie plaatsvond in bewoonde staat, hebben we extra aandacht besteed aan de bewoners. Gedurende het hele renovatieproces werden zij betrokken om de hinderbeleving te minimaliseren. Ook werd duidelijk gecommuniceerd wat de werkzaamheden inhielden en wat Van Wijnen van hen vroeg om deze soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen.

Onbeschermd erfgoed behouden

De architect van de renovatie koos ervoor om het exterieur van de woningen grondig aan te pakken, zonder daarbij de karakteristieke uitstraling te verliezen. Er werden diverse elementen aan de gebouwen vernieuwd:

Entree en trappenhuis
Alle entreeportalen zijn vervangen voor nieuwe, de postbussen werden vernieuwd en het trappenhuis werd geheel vernieuwd. Er werden daar nieuwe kunststof kozijnen geplaatst met een draai-kiepgedeelte. Ook werd op de begane grond het tegelwerk vervangen en werd nieuwe, duurzame Ledverlichting geplaatst.

Dakrenovatie
Het oude dak werd voorzien van dakisolatie en afgewerkt met nieuwe dakbedekking. De hemelwaterafvoeren werden ook vervangen, zowel langs de gevels als die van de balkons. Om de ventilatie van het trappenhuis te bevorderen, werd in de dakvloer een dakventilator aangebracht.

Buitengevels
Al het voegwerk van de portieketageflats werd vernieuwd na verwijdering van het oude mortel en een grondige reiniging. Hier voor hebben we eventueel aanwezige luifels, zonneschermen, antennes of schotels tijdelijk verwijderd om later weer vakkundig terug te plaatsen.

Balkons
De balkons van de portiekflats zijn ook vervangen voor nieuwe, grotere balkons. Hiervoor zijn de oude balkons van boven naar beneden geheel afgezaagd, waarna de nieuwe balkons van beneden naar boven weer werden opgebouwd.

Van energielabel D naar A

Ook in de woningen zelf zijn we aan de slag gegaan om het wooncomfort van de bewoners te verhogen, alsmede een slag te slaan op het gebied van duurzaamheid. De entreedeuren zijn vervangen voor nieuwe houten deuren en de bestaande kunststof kozijnen in huis zijn voorzien van HR++ glas. Ook kregen mensen een nieuwe videofooninstallatie in plaats van het oude belsysteem dat nog aanwezig was.

Integrale aanpak

De renovatie had heel wat voeten in aarde, maar door een soepele samenwerking met ZOwonen en andere betrokken partijen én de bewoners is er een prachtige renovatie opgeleverd. Zodoende hebben we een mooi stukje karakteristiek Geleen in tact gehouden en hebben bewoners weer volop woonplezier in hun vernieuwde, duurzame woning.

Andere projecten

Meer dan bouwen