Renovatie studentenflats in Groningen

Wonen

Woningcorporatie

Renoveren

Groningen

Groningen

Daktour
35 meter hoog
Doelgroep
Studenten
Flats
Dragant, Acero, Cornus
Opdrachtgever
Lefier
Architect
AAS Groningen

De wijk Sunny Selwerd in Groningen gaat door een flinke transformatie en verduurzaming. De gemeente Groningen, woningcorporaties, WIJ-Selwerd, scholen, ondernemers en instanties in de wijk doen hun best om de wijk te verbeteren. We zijn er trots op dat we als Van Wijnen een bijdrage hebben kunnen leveren aan het wezenlijk verruimen van een goede studentenhuisvesting in de stad, door drie studentenflats van Lefier te verduurzamen en te renoveren.

De drie flats droegen altijd de namen Duindoornflat, Esdoornflat en Kornoeljeflat, maar heten nu Dragant, Acero en Cornus. In 2020 leverden we de Dragant op, in februari 2021 de Acero op en in december 2021 de laatste flat: Cornus.

Tekort studentenhuisvesting in Groningen

Groningen is een van de grootste studentensteden in Nederland. In de stad studeren zo’n 60 duizend Nederlandse studenten, waarvan meer dan de helft ook woont in de stad. Daar komen nog rond de 10 duizend internationale studenten bij. Deze aantallen leveren problemen op bij de huisvesting voor met name de buitenlandse studenten. (Bron: CBS)

‘Er is een grote vraag naar studenteneenheden. Daar willen wij op inspelen door een representatief en duurzaam product te leveren aan deze doelgroep, dat in ieder geval 50 jaar mee kan. Daarom hebben we de flats ook verduurzaamd’, vertelt Theo Bosma, projectmanager Vastgoed bij Lefier.

Studentenflats Groningen

Renovatie naar duurzame en aardbevingsbestendige flats

De kamers van de oude flats hadden een oppervlakte van 12 m2. Deze kamers transformeerden we in de afgelopen jaren tot semi-zelfstandige studentenkamers van 19 m2. ‘We plaatsten de gevels naar voren, waardoor de kamers groter zijn worden en een prefab badkamer inclusief toilet konden krijgen. ‘Naast de renovatie van de flat hebben we ook een verduurzamingsslag gedaan door de flats aardbevingsbestendig te maken, goed te isoleren, aan te sluiten op Warmtestad, het warmtenet van Groningen, en daarmee gasloos te maken.’

Samenwerking is een geoliede machine

‘Door de goede band die we hebben met Lefier konden we snel schakelen. De samenwerking met alle partijen werd steeds meer een geoliede machine’, vertelt Hoiting. ‘Wij vinden vertrouwen belangrijk. Dat je van elkaar weet wat je kan verwachten, met elkaar toe werkt naar een mooi resultaat en elkaar daarin vindt. Daar hebben we een goede modus in gevonden’, gaat Theo Bosma verder. ‘We werkten vanaf de renovatie van de Dragant al met dezelfde partijen en dat hebben we doorgezet bij de Acero en Cornus. Een grote samenwerking met mooie en trouwe partijen!’

Elkaar uitdagen

Uitdagend was de renovatie van de drie flats zeker. ‘Het is echt een hoog gebouw, maar ook slank. De hoogte zit op 35 meter, de lengte op 66 meter en de breedte maar op 12 meter. Als je met meerdere disciplines op die hoogte aan het werk wilt, vergt dat wel de nodige kundigheid om dat af te stemmen. Doordat het een bestaand gebouw was, werkte je soms op meerdere verdiepingen en wat het soms lastig maakte om elkaar niet in de weg te lopen. Dat was af en toe puzzelen, maar is hartstikke goed gegaan’, vertelt Hoiting.

‘We probeerden elkaar constant uit te dagen, zodat we steeds efficiënter gingen werken. Vooral in de planning. Daardoor waren we twee maanden eerder dan gepland klaar met de Acero. De ervaring die we opgedaan hebben bij de Dragant, konden we bij de Acero inzetten. En wat we geleerd hebben bij de Acero, hebben we weer toegepast bij de Cornus. Het sloopwerk bij de Dragant hebben we bijvoorbeeld allemaal handmatig gedaan. Dit moest sneller en efficiënter kunnen dachten we. Daarom dacht onderaannemer Oenema een slooprobot uit. Een robot die in een hangbak aan een kraan hangt en meteen op 35 meter hoogte begint te slopen. Door zo van elke keer te leren, werd het proces steeds sneller en beter! Dat heeft het totale project tot een groot succes gemaakt.

Ook studentenflats of ander vastgoed renoveren en verduurzamen?

Neem contact op met Balster Topper
Adjunct directeur productie