Renovatie zwembadgebouw Suyderoogh

Recreëren

Renoveren

Groningen

Lauwersoog

Opdrachtgever
de Vereniging van Eigenaren Natuurdorp Suyderoogh
Aantal units
1
Project
Verduurzaming en renovatie

Van Wijnen deed voor Landal Natuurdorp Suyderoogh de renovatie zwembadgebouw Suyderoogh. Van Wijnen renoveerde en verduurzaamde de buitenschil van het centrale zwembadgebouw. Met de ingreep kan het zwembad weer tientallen jaren voor vakantieplezier zorgen.

‘Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk’

De bungalows op Natuurdorp Suyderoogh zijn in het bezit van particuliere eigenaren. De Vereniging van Eigenaren (VvE) is verantwoordelijk voor het onderhoud van het park. In 2020 ging de VvE op zoek naar een aannemer. Het centrale gebouw De Oogh-Appel – bouwjaar 1998 – was namelijk niet meer in goede staat. In het gebouw bevindt zich onder andere de receptie, de parkwinkel, de sauna, de recreatieruimte en het overdekte zwembad. ‘Al een tijdje hadden we last van lekkages en vochtproblemen’, vertelt Frans Hegeman, parkmanager van Natuurdorp Suyderoogh. ‘Delen van de dakoverstekken waren helemaal verrot. We hadden het vermoeden dat het zwembad indertijd niet dampdicht gebouwd was.’

‘We hadden gelijk een goede klik met de uitvoerder en dat gaf de doorslag om door te gaan met Van Wijnen
– Frans Hegeman, parkmanager

De Oogh-Appel is de eerste aanblik voor de parkgasten. Een visitekaartje voor het park dus. Frans: ‘Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk. We waren er alleen nog niet uit wat het beste was. Sloop-nieuwbouw of renovatie?’ Via een aanbesteding kwam de VvE in 2020 terecht bij Van Wijnen Groningen. ‘Na een onderzoek bevestigde Van Wijnen dat het pand grote vochtproblemen had’, zegt Frans. ‘We hadden gelijk een goede klik met de uitvoerder en dat gaf de doorslag om door te gaan met Van Wijnen.’

Kansen zien tijdens renovatie zwembadgebouw Suyderoogh

We zagen kansen om nog iets van het gebouw te maken” zegt Van Wijnen-uitvoerder Alex Hardenberg toe. “De betonconstructie en de binnenmuren waren namelijk nog goed.” In november 2022 begon Van Wijnen met de renovatie van het ‘jasje’ van het gebouw. Het pannendak van het zadeldak werd vervangen door sandwichpanelen. De platte daken met dakranden om het zadeldak werden voorzien van een staalconstructie en een dampremmende laag van bitumen. De spouw is voorzien van nieuwe spouwankers en daarna met een dampdichte isolatie gespoten geïsoleerd. Er kwamen nieuwe buitenmuren van MBI-steen met doorstrijkvoeg. Inpandig vernieuwde Van Wijnen de kleedhokjes bij het zwembad.

“Bij een project als dit werken we van tevoren tot in detail uit wat we gaan doen”
Alex Hardenberg, uitvoerder Van Wijnen

Betrouwbare partner

Een grote uitdaging was tijd. Tijdens de renovatieperiode werden de naastgelegen bungalows uit de verhuur gehaald en was het zwembad gesloten. “Zoiets wil je niet te lang laten duren”, zegt Frans. “Ons zwembad is belangrijk voor de beleving van onze gasten. Op de Landal-website stond dat het bad vanaf 10 maart weer open zou zijn. Daar hebben we bij elk bouwoverleg op gehamerd.”
Die deadline werd gehaald. “Bij een project als dit werken we van tevoren tot in detail uit wat we gaan doen”, legt Alex uit. “Vervolgens maken we daar een strakke planning van. En we zorgen voor de juiste ‘poppetjes’ op de juiste plek. Mensen met kennis van zaken. Dat werkt goed.” Voor de VvE was het van wezenlijk belang om binnen het budget te blijven. “Ook dat is gebeurd”, geeft Frans aan. “Van Wijnen is een betrouwbare partner die doet wat ‘ie zegt.”

De overlast werd beperkt

Omdat het vakantiepark nog in bedrijf was, was het belangrijk extra alert te zijn op het gebied van veiligheid en overlast. Maandag en vrijdag zijn de wisseldagen. Op die dagen werd er geen materiaal aan- of afgevoerd. Daarnaast huurde Van Wijnen een kleine kraan, die zij zelf konden bedienen. Dat was minder ingrijpend dat een grote telescoopkraan laten komen. Ook mocht Frans ingrijpen bij overlast. Hij lacht. “Dat heb ik één keer gedaan, toen er om 8.00 uur ’s morgens oneindig lang stenen werden geslepen.”

Projectvoorbereider Jacko Galama met parkmanager Frans Hegeman

Mooie wisselwerking tussen Van Wijnen en opdrachtgever

Frans is zelf aannemer geweest. Daardoor was er een mooie samenwerking tussen opdrachtgever en Van Wijnen. Frans: “Die samenwerking hebben we als heel prettig ervaren, het verliep vlekkeloos. Er was over en weer vertrouwen en transparantie. Als er iets was, konden we dat bespreken.” Zo stond door een verkeerde inschatting van de bouwvakkers de technische ruimte ineens blank, waardoor de nieuwe circulatiepomp van het zwembad het begaf. Frans: “Daar baal je dan samen van. Maar het gaat erom hoe je het oplost. Van Wijnen heeft het keurig geregeld.”

Bij renovatie zwembadgebouw Suyderoogh werd aan duurzaamheid gedacht

Delen van het oude houten plafond in het zwembad zijn opnieuw gebruikt. Daarnaast zijn er mitigerende maatregelen genomen. Van Wijnen zorgde er bijvoorbeeld voor dat de bouwplaats tijdens de sloop zo schoon mogelijk bleef. Ook zijn er op het terrein vogelhuisjes en vleermuiskasten geplaatst, zodat de dieren ook tijdens de werkzaamheden een plekje hadden. Aan het nieuwe pand komt een uilenbord met daarachter ruimte voor vleermuizen.

Een uitgebreide insectenweide

Meer weten over de renovatie zwembadgebouw Suyderoogh?

Neem contact op met Klaas Oeds Huisman, commercieel manager Van Wijnen Groningen.