Renoveren en verduurzamen voor appartementencomplexen Patrimonium

Woningcorporatie

Renoveren

Veenendaal

Samen met
Bouwbedrijf Trebbe
Aantal
267 appartementen
Opdrachtgever
Patrimonium Woonservice

In opdracht van Patrimonium woonservice deed Van Wijnen Eibergen in september 2021 de renovatie Duivenwal in Veenendaal. De 267 huurwoningen in de appartementencomplexen Duivenwal I en II worden gerenoveerd én verduurzaamd. Ook krijgen de buitenzijde en de algemene ruimten van de gebouwen een upgrade. Een uitdagend project, waarbij Van Wijnen Eibergen samenwerkt met bouwbedrijf Trebbe.

Samen bouwen aan toekomstbestendige en comfortabele appartementencomplexen

Op het moment van schrijven zijn er al zo’n 60 woningen opgeleverd. Nog ruim 200 te gaan! Duivenwal I en II dateren uit eind jaren ’60 en dat betekent dat ze ruim een halve eeuw oud zijn. Ouderdom komt met gebreken, zeggen ze wel. Dat gaat hier ook op, zo vertelt projectopzichter Abdelilah Azzouzi van Patrimonium. “Deze woningen hebben tocht- en vochtproblemen en zijn niet energiezuinig. De bewoners zijn gemiddeld ouder dan 80 jaar. We willen hen comfortabele en toekomstbestendige woningen bieden waar ze met veel plezier kunnen wonen. Vandaar dit project.”

Goed georganiseerd

Na een selectieprocedure met een aantal aannemers bleven Van Wijnen en het Zwolse bouwbedrijf Trebbe over. “Bij Van Wijnen vonden we het positief dat ze goed georganiseerd zijn. Het bouwkundige aspect is sterk, dat gaf vertrouwen”, vertelt Abdelilah. “En inderdaad zie ik nu bij de uitvoering een zeer gedetailleerde planning terug. Gezien de grootte van het project wilden we graag een bouwcombinatie van twee goede aannemers. Vandaar dat we ook Trebbe erbij betrokken. Bouwteam Van Wijnen Trebbe treedt naar buiten als één team; een krachtige combinatie.”

Label B

Het project omvat nogal wat. “Een belangrijk aspect is de verduurzaming”, legt Abdelilah uit. “We brengen alle 267 woningen van energielabel E naar label B. In de aanloop naar het project deed Van Wijnen suggesties voor maatregelen. De woningen krijgen in ieder geval nieuwe gevelisolatie, HR++ beglazing en nieuwe deuren en ramen. Ook worden ze voorzien van mechanische ventilatie. Verder komt er nieuw sanitair en vervangen we keukens die ouder zijn dan tien jaar. En vernieuwen we het rioleringsstelsel volledig.”

Tijdelijke verhuizing

De indeling van de woningen wordt geschikt gemaakt voor bewoners met een zorgbehoefte of die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator. De buitenzijde van de woningen en de balkons, galerijen, trappenhuizen en hallen van het complex krijgen een frisse verflaag. Samen met nog andere ingrepen zorgen deze aanpassingen voor een compleet ander plaatje van de woningen en gebouwen.

Per woning geldt een doorlooptijd van 17 dagen. Op dag één krijgt de uitvoering de sleutel, op dag 17 krijgen de bewoners deze weer terug. Het bouwteam levert elke dag een woning op en dat betekent dat het team in 17 woningen tegelijk werkt. Als hun woning aan de beurt is, verhuizen de bewoners tijdelijk naar een wisselwoning in hetzelfde complex.

Abdelilah Azzouzi

Projectopzichter Patrimonium

‘De bewonersbegeleiders zorgen ervoor dat het proces voor de huurders soepel verloopt’

Nauwe samenwerking

Het project is op dit moment in volle gang en verloopt ‘relaxt’, aldus Abdelilah. “Een goede match tussen de verschillende partijen is belangrijk. We werken als bouwteam nauw samen en dat moet soepel verlopen, anders werkt het niet. Die samenwerking was een groeiproces. We merkten in het begin dat de uitvoerders van Van Wijnen gewend waren resultaatgericht te werken, net als bij nieuwbouw. Toch vraagt werken in een bewoonde situatie iets extra’s: je moet je verplaatsen in de situatie van de bewoner. Als een oudere bewoonster haar scootmobiel bijvoorbeeld dichtbij wil kunnen blijven parkeren, gaat dat voor. Ook al is die plek niet handig voor het bouwplaatspersoneel.”

Twee medewerkers in kamer

Goede afspraken

Gelukkig maakten de bewonersbegeleiders goede afspraken met de uitvoering over zulke zaken. “De processen lopen nu goed, op de werkvloer is er rust en er is transparantie over alles wat er gebeurt. De bewoners horen van iedereen in het team hetzelfde verhaal en dat biedt vertrouwen. Het ziet ernaar uit dat we eind 2022 mooie woningen gaan opleveren die weer minstens 40 jaar mee kunnen. Ik denk dat we als bouwteam met een grote grijns afscheid van elkaar nemen. En waarschijnlijk is het geen afscheid, maar een ‘tot ziens!’.”

Meer nieuws over renovatie Duivenwal Veenendaal

Renovatie Duivenwal I & II Veenendaal afgerond

267 appartementen weer toekomstbestendig, duurzaam en gezond Na een bouwtijd van nog geen anderhalf jaar zijn ze klaar. Bouwcombinatie Van…

Lees verder

Mijlpaal in renovatie 267 appartementen Duivenwal Veenendaal bereikt

In Veenendaal renoveert bouwcombinatie Van Wijnen-Trebbe aan de Duivenwal 267 seniorenappartementen in opdracht van Patrimonium woonservice. Na een bouwtijd van…

Lees verder

Van start met groot onderhoud aan Duivenwal l en ll in Veenendaal

In Veenendaal gaan we samen met Trebbe van start met het grootonderhoud aan 267 appartementen van de flats Duivenwal l…

Lees verder

Ook een groot renovatie- en/of verduurzamingsproject doen?

Neem vrijblijvend contact op met Marleen Mokkink: