Royale meergeneratie-woningen op Landal Heideheuvel

Recreëren

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Beekbergen

Deventer

Gelderland

Overijssel

Aantal
11 recreatiewoningen
Architect
Factor Architecten B.V.
Ontwikkelaar
Van Wijnen Recreatiebouw
Realisatie
Van Wijnen Deventer
Oplevering
Juli 2020

Elf royale, luxe vakantiewoningen, verscholen in het groen. Het is een fraaie uitbreiding van recreatiepark Landal Heideheuvel in Beekbergen. De splinternieuwe woningen gaan verrassend natuurlijk op in het groene decor, alsof ze er altijd al stonden. Van Wijnen Recreatiebouw uit Deventer ontwikkelde het project en Van Wijnen Deventer bouwde de woningen.

Sinds september 2020 zijn ze te boeken bij Landal Heideheuvel: elf ruime, vrijstaande 8-, 10- en 12-persoons recreatiewoningen met het Landal-label Luxe. Middenin de natuur staan ze. Het was al een tijdje een wens van Landal Heideheuvel om accommodaties voor grotere gezinnen en meerdere generaties aan te bieden. “We zien de groeiende trend dat gezinnen met andere gezinnen of met opa en oma op vakantie gaan”, vertelt general manager Martijn Belt. “Deze woningen bieden alle ruimte en comfort voor gezamenlijke vakanties.”

Royale meergeneratie-woningen

Door de royale afmetingen zijn de woningen ook in coronatijd een schot in de roos. Belt: “Ze zijn groot genoeg om de anderhalve meter te waarborgen. Elk gezin heeft eigen sanitair. Je kunt er dus ook in deze periode veilig en plezierig vakantie houden, natuurlijk met inachtneming van de coronamaatregelen.” Luxe is standaard in de nieuwste Heideheuvel-aanwinsten. Enkele highlights? Auping boxspringbedden, een sauna, sunshowers, een kokendwaterkraan en een overdekt buitenterras.

Recreatiewoning Landal Heideheuvel

Martijn Belt

General manager bij Landal GreenParks

“Van Wijnen is al langer een betrouwbare partner van Landal GreenParks, tot onze grote tevredenheid. Het bedrijf bouwde vergelijkbare vakantiewoningen op onder meer Landal Miggelenberg. Van Wijnen weet hoe je veilig bouwt op een vakantiepark dat volop in bedrijf is. Dat geeft vertrouwen.

Veilig bouwen op een park met gasten

De keuze voor Van Wijnen als bouwer lag min of meer voor de hand, aldus Martijn Belt. “Van Wijnen is al langer een betrouwbare partner van Landal GreenParks, tot onze grote tevredenheid. Het bedrijf bouwde vergelijkbare vakantiewoningen op onder meer Landal Miggelenberg. Van Wijnen weet hoe je veilig bouwt op een vakantiepark dat volop in bedrijf is. Dat geeft vertrouwen. Onze gasten verdienen een verblijf dat boven verwachting is. Een bouwproject zou de rust kunnen verstoren, maar Van Wijnen heeft de overlast tot een minimum weten te beperken.”

Terras recreatiewoning

Niek Klomp

Projectontwikkelaar bij Van Wijnen Recreatiebouw

“Recreatiebouw doen we al ruim dertig jaar. In de beginjaren bouwden we voornamelijk in opdracht van de voorganger van Landal GreenParks, Aegon Vakantieparken. Later zijn we zelf voor Landal gaan ontwikkelen.”

Goed blijven communiceren

“Recreatiebouw doen we al ruim dertig jaar”, aldus Niek Klomp, projectmanager bij Van Wijnen Recreatiebouw. “In de beginjaren bouwden we voornamelijk in opdracht van de voorganger van Landal GreenParks, Aegon Vakantieparken. Later zijn we zelf voor Landal gaan ontwikkelen.” Van Wijnen begrijpt hoe belangrijk een tevreden gast is. “Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, is goed plannen cruciaal. Bij dit project stonden we op de drukke wisseldagen maandag en vrijdag bewust niet met groot materieel aan de poort. We kozen bovendien voor een prefab bouwsysteem, waarmee de woningen binnen tien dagen casco onder de kap waren. Het meeste grote transport en kraanactiviteiten vonden in die korte periode plaats. Al het transport gebeurde via een aparte bouwingang.” Natuurlijk is overlast niet helemaal te voorkomen, erkent Klomp. “Het is vooral belangrijk om daar goed over te communiceren. De parkmanager is het gezicht van het park. Hij en zijn medewerkers moeten aan de gasten kunnen uitleggen wat er achter de bouwhekken gebeurt.”

Recratiewoningen

Groen zoveel mogelijk behouden

Martijn Belt ervoer de samenwerking met Van Wijnen niet als een klassieke opdrachtgever-uitvoerder-relatie. “Het was heel gelijkwaardig. Van Wijnen dacht objectief mee. We wilden de woningen zo situeren dat ze veel privacy en lichtinval hebben. Daarnaast hebben we als groene onderneming een nadrukkelijke wens: zo min mogelijk bomenkap op de bouwlocatie. Met elkaar zijn we gaan puzzelen en schuiven. Met name de eis van minimaal kappen was een uitdaging, want het betekende dat Van Wijnen de bouwplaatsinrichting hierop moest aanpassen. Van Wijnen ging daar creatief mee om.”

Recratiewoning met terras


Gastbeleving

“In de recreatiebouw kijken we niet puur naar de goedkoopste of meest simpele manier van bouwen”, licht Klomp toe. “De gastbeleving is leidend. Dat betekent dat je rekening houdt met de omgeving, de functionaliteit en de look en feel van een vakantiewoning. Natuurlijk groen geeft karakter aan deze plek. We hebben wel wat bomen moeten kappen, maar inheemse boomsoorten als de grove den, beuk en eik zijn zoveel mogelijk behouden.”

Recreatiewoning

Duurzaam, ook in recreatiebouw

Als het gaat om duurzaamheid hebben Landal en Van Wijnen dezelfde missie: het verkleinen van hun footprint. De elf woningen passen perfect in die ambitie, zegt Belt. “Ze zijn gasloos en CO2-neutraal gebouwd. Toekomstbestendig. Landal GreenParks is zuinig op de natuur en het is erg prettig dat we ook op dit vlak met Van Wijnen kunnen optrekken.” Niek Klomp: “Van Wijnen staat voor Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. Wij geloven ook binnen de recreatiebouw nadrukkelijk in het duurzame product, in woningen die 50 tot 100 jaar kunnen blijven staan. Bij deze recreatiewoningen hebben we hoogwaardige materialen gebruikt. Zo zijn de houten gevelbetimmeringen gemaakt van Cape Cod, onderhoudsarm verduurzaamd hout. Verder hebben de recreatiewoningen een lucht-waterwarmtepomp met een indaksysteem gekregen. Aan de buitenkant valt het bijna niet op. Best een uitdaging, want er was eigenlijk geen ruimte over op de verdieping. Uiteindelijk hebben we het systeem boven de sauna geplaatst.”

Interieur woonkamer recreatiewoning

Anders plannen

De bouw vond plaats tussen februari en juli 2020. Corona zette de planning op de kop. Klomp: “Gezien de coronamaatregelen konden er niet meerdere mensen tegelijk aan het werk in de woningen. Onderaannemers hadden ook te maken met uitval. Best spannend, gezien de financiële gevolgen voor Landal als we later zouden opleveren en de woningen niet verhuurd zouden kunnen worden. In overleg richtten we ons ‘treintje’ – de planning – anders in. Onder andere met extra inzet in de perioden waarin het rustiger was op het park. Daardoor kon de projectinrichter tijdens onze afwezigheid in de bouwvak aan de slag, waarna wij de puntjes op de ‘i’ konden zetten. De recreatiewoningen konden op de datum die we hadden afgesproken in de verhuur.”

Alles valt of staat met open communicatie, zegt Klomp. “We hebben steeds gecommuniceerd waar we stonden in de tijdlijn. Ook bij hobbels. Begrip over en weer helpt je om tijdens zo’n project keuzes te maken. Het voelt goed om op basis van vertrouwen samen te werken.” Belt: “Die korte lijnen en het creatief meedenken in oplossingen vond ik heel waardevol.”

Keuken recreatiewoning

Gastvrijheid op de bouw

Bij Landal GreenParks draait het om gastvrijheid.En dat is ook een belangrijke waarde van Van Wijnen. Een aangename ervaring, merkt Martijn Belt op. “Het is voor een bouwplaats vrij uitzonderlijk dat de uitvoerder gasten die komen kijken, rondleidt. Dat gebeurde hier regelmatig. Ook ikzelf voelde me welkom. Als ik langs kwam, kreeg ik bouwschoenen, een helm en een kop koffie. De uitvoerder nam alle tijd. Ik voelde me gast op mijn eigen park.”

Nu de elf woningen klaar zijn, vormen ze ‘een villadorpje op zich’, aldus Belt. “Verrassend mooie woningen zijn het. Het voelt alsof ze er al jaren staan, zo naadloos passen ze in de natuurlijke omgeving van de Veluwe. De reacties van onze gasten zijn lovend. Deze recreatiewoningen vertegenwoordigen voor 100% waar Landal voor staat. Geweldig dat Van Wijnen ze heeft gerealiseerd.”

Een aantal Landal-medewerkers mocht de recreatiewoningen testen. Waaronder Martijn Belt zelf. “Samen met mijn ouders en mijn gezin heb ik er een proefweekend doorgebracht. Eerlijk gezegd was ik vooraf wel wat sceptisch. Hoe kan het als vakantie voelen als je op je eigen park bent en je ook nog gezond kritisch bent over het product? Maar ik had echt het gevoel dat ik een weekend weg was, zo mooi en ruim was onze  woning. Ik heb persoonlijk ondervonden hoe gelukkig je daarvan wordt.”

Badkamer recreatiewoning

Ook op zoek naar een betrouwbare partner die je kan helpen bij het ontwikkelen en bouwen van recreatiewoningen?